Με τρία νέα έργα συνεχίζει το φεστιβάλ μονολόγων "Ο Γιος μου…"

Ο Γιός μου

Λέει ο Πίτερ Μπρουκ: "ένας άνθρωπος διασχίζει έναν άδειο χώρο, ενώ ένας άλλος τον παρακολουθεί. Αυτά είναι όλα όσα χρειάζονται για να υπάρξει θέατρο". Τέτοιες –διαφορετικές μεταξύ τους– περιπτώσεις, όπου ένας μοναχικός ηθοποιός διασχίζει μια σχεδόν άδεια σκηνή μονολογώντας περιμένουμε να δούμε στο φεστιβάλ μονολόγων "Ο Γιος μου" που επιστρέφει στο Vault. Ο τίτλος του φεστιβάλ δεν είναι τυχαίος. Βασίζεται στην πολύ ωραία ιδέα του Δημήτρη Καρατζιά, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Vault, να γραφτούν έργα στα οποία μάνες μιλούν για τους γιους τους, τους οποίους εμείς γνωρίσαμε ως άντρες σπουδαίους και διακεκριμένους που έλαμψαν με την προσωπικότητα, το έργο, την ευφυία, το ταλέντο, την τέχνη ή την επιστήμη τους.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ έχουν ήδη ανέβει μονόλογοι για τον Μάντζαρο, το Συγγρό, το Σολωμό, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Μακρυγιάννη, τον Ψυχάρη…Ήρθε η στιγμή το project να συνεχιστεί από 18 Μαρτίου και είναι αφιερωμένο στη μνήμη της αγαπημένης μας ηθοποιού και συγγραφέως Χρύσας Σπηλιώτη, η οποία έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής. Μέσα από τις αφηγήσεις των μανάδων θίγονται διαχρονικά θέματα όπως είναι η θέση της γυναίκας, ο φανατισμός, η φτώχεια, η κοινωνική κατακραυγή, ο διχασμός κ.ά. 

Ο Γιός μου

Για τις ανάγκες του φεστιβάλ ανατέθηκε σε θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς να ξεδιπλώσουν την προσωπικότητα σπουδαίων ανδρών, του Κώστα Ταχτσή, του Καβάφη και του Καραϊσκάκη. Η Κική Μαυρίδου έγραψε το έργο "Η Μάνα Αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή" (βασισμένη στην ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή) κι εμείς θα το δούμε από 18/3 σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη και μουσικές του Μάνου Αντωνιάδη με πρωταγωνίστρια τη Ράνια Σχίζα. Ο Κοραής Δαμάτης έγραψε και σκηνοθετεί το έργο "Χαρίκλεια Καβάφη" (βασισμένο στην ζωή της μητέρας του Κωνσταντίνου Καβάφη) με πρωταγωνίστρια την Ασπασία Κράλλη. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 26/3, όπως επίσης και το έργο "Καραϊσκάκενα, Ο θρύλος" (βασισμένο στην ζωή της μητέρας του Γεωργίου Καραϊσκάκη). Η Σοφία Καψούρου έγραψε το κείμενο και πρωταγωνιστεί. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Καρατζιάς και τη μουσική ο Μάνος Αντωνιάδης.

Περισσότερες πληροφορίες

Η μάνα αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Το έργο της Κικής Μαυρίδου, ορμώμενο από το φεστιβάλ μονολόγων «Ο γιος μου…», δίνει φωνή στη μητέρα του σπουδαίου λογοτέχνη της μεταπολεμικής γενιάς, Κώστα Ταχτσή, μέσα από την αξιομνημόνευτη ερμηνεία της Ράνιας Σχίζα για την οποία βραβεύτηκε. Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή υπήρξε μια ανυπότακτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε η ίδια πιο σκληρή από αυτήν. Η «Μάνα αυτουνού», προσφώνηση απαξιωτική, ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα, αποτελεί ένα από τα λιγότερα φωτισμένα πρόσωπα στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Το έργο πέρα από μια καταγραφή είναι κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Κι αν το «Τρίτο Στεφάνι», το σημαντικότερο έργο του συγγραφέα ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα την ελληνίδα μάνα και γυναίκα και τα κρυμμένα μυστικά που κρατά καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής της.

Vault

Μελενίκου 26

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.