Σιδέρη, Επιθυμιάδη, Βογιατζή: Τρία νέα συγγραφικά θεατρικά ταλέντα

mythos

Η άνθιση του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού έργου είναι η ισχυρότερη ίσως, τάση στη θεατρική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα με τους διαγωνισμούς του ΥΠΠΟΑ για νέους θεατρικούς συγγραφείς, καθώς και για τη συγγραφή θεατρικού έργου υπάρχουν κι άλλοι διαγωνισμοί που δίνουν κίνητρο για δημιουργία και αναδεικνύουν τα νέα ταλέντα. Με την σκέψη ότι οι νέες φωνές των σύγχρονων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στη Γερμανία, το θέατρο του Regensburg διοργάνωσε με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το διεθνή διαγωνισμό θεατρικής γραφής "MYTHOS ?!" για να εντοπίσει τους συγγραφείς που θα φέρουν νέες αφηγήσεις και νέες δραματουργίες στο σύγχρονο ελληνικό θεατρικό τοπίο. Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν συνολικά 126 θεατρικά έργα και η επιτροπή επέλεξε τρεις γυναίκες συγγραφείς. Το έργο που έλαβε το πρώτο βραβείο, θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα, τον Ιούνιο του 2022, στο θέατρο του Regensburg και θα πλαισιωθεί από ένα διεθνές φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιουνίου στο Theater am Haidplatz. Σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και με την υποστήριξη του ARTBOX.GR, θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο καλοκαιρινό πρόγραμμα στο  Regensburg, στη Θεσσαλονίκη και σε έναν κοινό διαδικτυακό τόπο, που θα περιλαμβάνει θέατρο, μουσική και λόγο, μαζί με την τελετή απονομής των βραβείων από την επιτροπή. 

Αυτές είναι οι νικήτριες του "MYTHOS ?!"

Νατάσσα Σίδερη

1ο βραβείο: Νατάσσα Σίδερη
Το πρώτο βραβείο λαμβάνει 3.500 ευρώ και απονέμεται στη Νατάσσα Σίδερη για το έργο της "Δεσμώτης". 

Η επιτροπή επέλεξε το κείμενο αυτό "ως ένα έντονο και σε στιγμές σουρεαλιστικό έργο δωματίου. Ο Νήφος βρίσκεται εγκλωβισμένος σ’ ένα διαρκώς αυξανόμενο χρέος, που τον κρατάει όμηρο των δύο πλούσιων φίλων του, οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να τον "βοηθήσουν”. Η συγγραφέας αναπτύσσει με μαεστρία το θέμα της, με  τρόπο περιεκτικό και με εξαιρετική ροή στους διαλόγους, ενώ με μια ιδιαίτερα έξυπνα χτισμένη δραματουργία καταφέρνει, χωρίς κόπο, να αποδώσει την ιστορία της σαν μια παραβολική φάρσα. Ταυτόχρονα, το έργο της συνομιλεί δεξιοτεχνικά με ευρύτερες θεματικές, όπως είναι η οικονομική διαφορά μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, η οικονομική κρίση και, τελικά, όλα αυτά τα πλαισιώνει με τον αρχαιοελληνικό μύθο του Προμηθέα."  

Δανάη Επιθυμιάδη

2ο βραβείο: Δανάη Επιθυμιάδη
Το δεύτερο βραβείο λαμβάνει το ποσό των 2.500 ευρώ και απονέμεται στη Δανάη Επιθυμιάδη για το θεατρικό έργο "ΜπλΟομ".

Η επιτροπή τόνισε ότι "η συγγραφέας μεταφέρει τη διατάραξη της σταθερότητας στη ζωή μιας γυναίκας, εξαιτίας της απώλειας της μητέρας της, χρησιμοποιώντας σύντομες εικόνες που συνθέτουν μια επιδέξια δομή διαφορετικών επιπέδων δράσης. Περιπλανώμενη μέσα στις αναμνήσεις της, η κόρη βρίσκεται αντιμέτωπη με την απώλεια μνήμης και προσπαθεί να ανακατασκευάσει το παρελθόν της. Σε μια αλληλεπίδραση φανταστικών επεισοδίων, παιδικών αναμνήσεων και γεγονότων που φέρουν τον θάνατο και την αρρώστια, κενοί χώροι αναδύονται, μέσα στους οποίους το άυλο και το υπαρξιακό κατακλύζουν τη σκηνή, σε αυτή τη χαρισματική σύνθεση". 

Στελλίνα Βογιατζή

3ο βραβείο: Στελλίνα Βογιατζή 
Το τρίτο βραβείο λαμβάνει το ποσό των 1.500 ευρώ και απονέμεται στη Στελλίνα Βογιατζή για το έργο της "Τα Ψεύτικα Κέρατα".

Η επιτροπή επέλεξε το κείμενο αυτό, γιατί η Στελλίνα Βογιατζή "περιγράφει το ψυχογράφημα μιας νέας γυναίκας που μετασχηματίζει τις τραυματικές εμπειρίες κακοποίησης και τοξικής αρρενωπότητας σε αρχαϊκές εικόνες δάσους, ελαφιών και κυνηγών. Η ποιητική γραφή της και η τρυφερότητα της γλώσσας χαρακτηρίζονται από ύφος λακωνικό σε συνδυασμό με έντονο λυρισμό. Ο τίτλος, Τα "Ψεύτικα Κέρατα”, αναφέρεται στην ικανότητα του ευάλωτου να κινητοποιήσει δυνάμεις αντίστασης, παρά τις αντιξοότητες, αλλά και στην εσωτερική θέληση που χρειάζεται για να καταφέρει κάποιος να ξεφύγει από επαναλαμβανόμενα ψυχολογικά μοτίβα". 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοιμωμένος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος": Τρεις extra μεταμεσονύκτιες παραστάσεις

Για 4η χρονιά συνεχίζει ο "Κοιμωμένος Χαλεπάς, Ο σαλός άγιος", με τον Γιώργη Κοντοπόδη και μέσα στον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν τρείς μεταμεσονύκτιες παραστάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/11/2025

Χριστούγεννα με τον "Καρυοθραύστη" του Μπαλέτου της Όπερας της Βάρνας

Το ταξίδι στη Χώρα των Ζαχαρωτών, η λεπτότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι και η ποιότητα των ερμηνειών κάνουν τον "Καρυοθραύστη" ένα παραμύθι για όλες τις ηλικίες, που μπορείτε να το απολαύσετε από το Μπαλέτο της Όπερας της Βάρνας.

Νέες παραστάσεις για την "Καρυάτιδα!" του Γιώργου Καπουτζίδη στο Θέατρο Κάππα

Μια ανατρεπτική κωμωδία – που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά – αφιερωμένη στη μεγαλειώδη και ιστορική ικανότητα του πολύπαθου αυτού τόπου, να μπλέκει μόνιμα σε κωμικοτραγικές περιπέτειες.

Δύο έξυπνες κωμωδίες που σχολιάζουν την Ελλάδα

Δύο κωμωδίες made in Greece, από Γιώργο Καπουτζίδη και Ζήση Ρούμπου κοιτάζουν με χιούμορ την Ελλάδα και την ταυτότητά της.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με Μάριο Μπανούσι και τον Δεκέμβριο

Η παράσταση για την απώλεια και την ενηλικίωση "Taverna Miresia - Mario, Bella, Anastasia" κάνει ένα χειμωνιάτικο πέρασμα στο πλαίσιο των δράσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου "Φθινόπωρο - ΑΠΟΗΧΟΙ".

Δύο πράξεις θεατρικής απελευθέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών

Σε δύο παραστάσεις που αγγίζουν βαθιά τον θεατή, δύο σπουδαίες και έμπειρες πρωταγωνίστριες, η Κατερίνα Διδασκάλου και η Ελένη Κοκκίδου αναλαμβάνουν να φέρουν στο φως τη διαδρομή γυναικών που έμαθαν να σωπαίνουν – και αποφασίζουν επιτέλους να μιλήσουν.

Τελευταία παράσταση για τα "Πιρούνια σε ακριβά σπορτέξ"

Το έργο του Κωσταντή Ντίσιου, μια ιστορία ενός καλά θαμμένου τραύματος, θα παρουσιαστεί για ακόμη μία φορά στο Red Jasper, σε σκηνοθεσία Τάσου Καρακύκλα.