Το καλοκαίρι έρχονται οι "Θεσμοφοριάζουσες" με Μπέζο-Κυριακίδη

Θεσμοφοριάζουσες

Σατιρικός στόχος είναι ο Ευριπίδης για τον δαιμόνιο μυθοπλόκο Αριστοφάνη, που στις "Θεσμοφοριάζουσες", τον κατηγορεί για μισογυνισμό και συνάφεια με θηλυπρεπείς ποιητάδες. Τον εμφανίζει να ζητά από τον συγγενή του Μνησίλοχο να ντυθεί - με τη βοήθεια του γυναικωτού ποιητή Αγάθωνα - γυναίκα και να υπερασπιστεί στη σύναξη των γυναικών, τα Θεσμοφόρια, όπου οι γυναίκες θα καταγγείλουν τον Ευριπίδη για τις "μισογυνικές" τραγωδίες του. Οι γυναίκες δικάζουν τον συκοφάντη τους σε ένα θεατρικό "παιχνίδι" που προκαλεί το γέλιο. Η κωμωδία γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 411 π.Χ., την εποχή που οι δημαγωγοί κατόρθωσαν να πείσουν παραπλανώντας το Δήμο να απαγορεύσει στους κωμικούς ποιητές να σατιρίζουν τα πολιτικά πρόσωπα ονομαστικά.
Στις 30 Ιουνίου θα δούμε στο Θέατρο Πέτρας την πρεμιέρα της αριστοφανικής κωμωδίας σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου με πρωταγωνιστές τον ίδιο, τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και την Φωτεινή Μπαξεβάνη. Οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη στηρίζονται στους εύπλαστους, ευφάνταστους υποκριτικά, με πληθωρικό χιούμορ, με μεγάλη πείρα και τεχνική ηθοποιούς. Αναφορικά με τη σκηνοθεσία διαβάζουμε στο σημείωμα της παράστασης: "Κατάθεση πολιτική και άκρως κωμική ταυτόχρονα". Δεν ξέρουμε ακόμα αν ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετικά θα επιδιώξει "εκσυγχρονιστικά" ευρήματα και επικαιροποιήσεις. Είναι εξαιρετικά έμπειρος καλλιτέχνης, με άποψη κι έχει στα χέρια του μια καυστική άμεση, χυμώδη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, που αναδύει τη διαχρονικότητα του κειμένου. Σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί ο εικοσαμελής θίασος. Τη μουσική της παράστασης ανέλαβε να συνθέσει ο Φοίβος Δεληβοριάς. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά.

Περισσότερες πληροφορίες

Θεσμοφοριάζουσες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Οι Αθηναίες γυναίκες ετοιμάζονται να καταδικάσουν τον Ευριπίδη που τις κατηγορεί στις τραγωδίες του. Ο ίδιος, προκειμένου να τις αποτρέψει, μεταμφιέζει σε γυναίκα το συγγενή του Μνησίλοχο και τον στέλνει στη γιορτή των Θεσμοφορίων για να τον υπερασπιστεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αγγλόφωνος Μπέκετ στο Theatre Of The No

Από τις 16 Φεβρουαρίου, ο ηθοποιός David Gilliam, απόφοιτος του American Conservatory Theatre του Σαν Φρανσίσκο, ανεβαίνει στη σκηνή του Theatre of the No με την "Τελευταία Μαγνητοταινία του Κραπ", τον εμβληματικό μονόλογο του Σάμουελ Μπέκετ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/02/2026

Μπέρτολτ Μπρεχτ: 7 λόγοι που παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ

Σαν σήμερα, το 1956, έφυγε από τη ζωή ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα. Μέσα από επτά σημεία θυμόμαστε γιατί το έργο και η σκέψη του συνεχίζουν να καθορίζουν το θέατρο και τη σύγχρονη πολιτική τέχνη.

Το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό

Το Θεατρικό Φεστιβάλ του (μάλλον) ομορφότερου νησιού του κόσμου συστήνεται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, με μια ανοιχτή παρουσίαση στο Θέατρο Καλλιρόης, τo Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026, στις 20:00.

"Ευρυδίκη" στο Rabbithole: Νέες φωτογραφίες και βίντεο

Σε δραματουργική προσαρμογή της Ηρώς Μπέζου και του Χρήστου Θάνου, η "Ευρυδίκη" του Ζαν Ανούιγ παρουσιάζεται στο Rabbithole. Είναι μια σύγχρονη θεατρική πρόταση που αντλεί από τον μύθο του Ορφέα.

Ηθοποιοί και AI στη σκηνή της Μάρθας Μπουζιούρη: Γιατί αξίζει να δούμε το "Ούρλιαξα στους Θεούς του 0 και του 1"

Η τέταρτη παράσταση – "Σκίτσο" της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου ξεκίνησε στο Δίπυλον, με τίτλο "Ούρλιαξα στους Θεούς του 0 και του 1" και η δημιουργός της Μάρθα Μπουζιούρη μας δίνει τέσσερις σημαντικούς λόγους για να την δούμε.

"Γιοι και κόρες": Η παράσταση που καθιέρωσε τον Γιάννη Καλαβριανό συνεχίζεται

Το έργο "Γιοι και Κόρες", που έγινε "viral" πολύ πριν διαδοθεί ο όρος και υπήρξε το talk of the town της περασμένης δεκαετίας, παρουσιάζεται 14 χρόνια μετά στο ιστορικό Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Καλαβριανού με τον Πολιτιστικό Οργανισμό "Λυκόφως".

"Μια αχόρταγη σκιά": Ο Mariano Pensotti επιστρέφει στη Στέγη με μια υπαρξιακή ιστορία για πατέρες, γιους και τους μύθους που μας βαραίνουν

Η ελληνική εκδοχή του νέου έργου του Mariano Pensotti, με τους βραβευμένους ηθοποιούς Γιάννη Νιάρρο και Κώστα Νικούλι στους ρόλους των ορειβατών.