Το καλοκαίρι έρχονται οι "Θεσμοφοριάζουσες" με Μπέζο-Κυριακίδη

Θεσμοφοριάζουσες

Σατιρικός στόχος είναι ο Ευριπίδης για τον δαιμόνιο μυθοπλόκο Αριστοφάνη, που στις "Θεσμοφοριάζουσες", τον κατηγορεί για μισογυνισμό και συνάφεια με θηλυπρεπείς ποιητάδες. Τον εμφανίζει να ζητά από τον συγγενή του Μνησίλοχο να ντυθεί - με τη βοήθεια του γυναικωτού ποιητή Αγάθωνα - γυναίκα και να υπερασπιστεί στη σύναξη των γυναικών, τα Θεσμοφόρια, όπου οι γυναίκες θα καταγγείλουν τον Ευριπίδη για τις "μισογυνικές" τραγωδίες του. Οι γυναίκες δικάζουν τον συκοφάντη τους σε ένα θεατρικό "παιχνίδι" που προκαλεί το γέλιο. Η κωμωδία γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 411 π.Χ., την εποχή που οι δημαγωγοί κατόρθωσαν να πείσουν παραπλανώντας το Δήμο να απαγορεύσει στους κωμικούς ποιητές να σατιρίζουν τα πολιτικά πρόσωπα ονομαστικά.
Στις 30 Ιουνίου θα δούμε στο Θέατρο Πέτρας την πρεμιέρα της αριστοφανικής κωμωδίας σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου με πρωταγωνιστές τον ίδιο, τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και την Φωτεινή Μπαξεβάνη. Οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη στηρίζονται στους εύπλαστους, ευφάνταστους υποκριτικά, με πληθωρικό χιούμορ, με μεγάλη πείρα και τεχνική ηθοποιούς. Αναφορικά με τη σκηνοθεσία διαβάζουμε στο σημείωμα της παράστασης: "Κατάθεση πολιτική και άκρως κωμική ταυτόχρονα". Δεν ξέρουμε ακόμα αν ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετικά θα επιδιώξει "εκσυγχρονιστικά" ευρήματα και επικαιροποιήσεις. Είναι εξαιρετικά έμπειρος καλλιτέχνης, με άποψη κι έχει στα χέρια του μια καυστική άμεση, χυμώδη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, που αναδύει τη διαχρονικότητα του κειμένου. Σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί ο εικοσαμελής θίασος. Τη μουσική της παράστασης ανέλαβε να συνθέσει ο Φοίβος Δεληβοριάς. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά.

Περισσότερες πληροφορίες

Θεσμοφοριάζουσες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Οι Αθηναίες γυναίκες ετοιμάζονται να καταδικάσουν τον Ευριπίδη που τις κατηγορεί στις τραγωδίες του. Ο ίδιος, προκειμένου να τις αποτρέψει, μεταμφιέζει σε γυναίκα το συγγενή του Μνησίλοχο και τον στέλνει στη γιορτή των Θεσμοφορίων για να τον υπερασπιστεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Χορεύοντας στη Λούνασα":Το αριστούργημα του Φρίελ δια χειρός Νίκου Δαφνή

Ο Νίκος Δαφνής σκηνοθετεί το τρυφερό έργο "Χορεύοντας στη Λούνασα", που μιλά για την ανάγκη της αγάπης, της ελευθερίας και της επιθυμίας να ζήσουμε έστω και για λίγο κόντρα στους περιορισμούς της ζωής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2026

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας (02-06/02)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 6 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

Aνοίγει σήμερα η προπώληση για τη "Μήδεια" στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Μια νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, θα ανασυνθέτει τη θρυλική παραγωγή του 196, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή.

"Σταθμός Ω": το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει την Ιλιάδα στη ελληνική περιφέρεια

Το θεατρικό έργο του Γιώργου Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τσικούρα (Τσικ), διασχίζει πόλεις και νησιά φωτίζοντας την απώλεια, τη συνενοχή, τη μνήμη και τη συγχώρεση.

Στάθης Λιβαθινός: Αυτές είναι οι αγαπημένες μας παραστάσεις του

Με αφορμή το "Τρίτο στεφάνι" και την "Ντάμα Πίκα", που παίζονται σε δική του σκηνοθεσία, θυμόμαστε τις αγαπημένες μας παραστάσεις με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Στάθη Λιβαθινού.

"Το Παράλογο διεγείρει το μυαλό σχεδόν ‘λαθραία’", λένε ο Πάνος Παπαδόπουλος και η Μαρία Διακοπαναγιώτου

Ο Πάνος Παπαδόπουλος και η Μαρία Διακοπαναγιώτου μιλούν για τη μοναξιά, τη λαχτάρα για αγάπη και τη μαγεία του Παράλογου στις "Καρέκλες" του Ιονέσκο που ανεβάζουν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (31/01-01/02)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία το Σαββατοκύριακο (31/1-1/2) και ξεχωρίζουν.