Παραστάσεις με στοιχεία group therapy

Γκρουπ Θέραπυ

Το θέατρο δεν είναι όργανο της ψυχανάλυσης, όμως οι  ψυχαναλυτικές ιδέες αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης για την τέχνη, το θέατρο. Ο καθρέφτης του θεάτρου, μας αντανακλά μερικές φορές τον ψυχικό μας κόσμο, υπάρχουν έργα στα οποία μπορεί να βρει κανείς ψυχαναλυτικές προεκτάσεις ή παραστάσεις οι οποίες βασίζονται σε κόνσεπτ της ψυχανάλυση. Ο τίτλος της παράστασης "Γκρουπ Θέραπι" της Μαρίας Μάργαρη μας προδιεθέτει για ένα ψυχαναλυτικό session. Στον μονόλογο με στοιχεία stand up, στην πρώτη συνεδρία μιας ομαδικής ψυχοθεραπείας η Βασιλική Παπακώστα–η ηρωίδα, άνεργη ηθοποιός -άγαμη όπως αναγράφεται στο τάξισνετ, σινγκλ όμως στο τίντερ- καταφτάνει αργοπορημένη. Προσπαθώντας να δικαιολογηθεί στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας καταλήγει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και με ένα τρόπο μπαίνει σε μια αυτοψυχαναλυτική διαδικασία μιλώντας για ό,τι την απασχολεί. Μιλά για ανώδυνα αλλά και επώδυνα θέματα, όπως η έμφυλη βία και η σεξουαλική κακοποίηση. Η Μαρία Μάργαρη γράφει, σκηνοθετεί και παίζει στην παράσταση αυτή, που συμμετείχε στο 4ο φεστιβάλ θεατρικού μονολόγου στο Θέατρο Παραμυθίας, κερδίζοντας το α΄ βραβείο στην κατηγορία της συγγραφής. Θα παιχτεί για τρεις ημέρες 5, 6 & 12 Φεβρουαρίου στο Red Jasper Cabaret Theatre.

Να σου πω μια ιστορία

Να σας θυμίσουμε πως υπάρχει μια ακόμα παράσταση που αγγίζει την ψυχαναλυτική πρακτική και που έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό. Είναι το "Να σου πω μια ιστορία" του Χόρχε Μπουκάι, μια παράσταση της ομάδας Τόπι. Η παράσταση έχει ως βάση το περίφημο βιβλίο του γιατρού, ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ και συγγραφέα και αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που για πρώτη φορά πάει ψυχοθεραπεία και τη συνάντησή του με έναν πολύ ιδιαίτερο θεραπευτή, τον Χόρχε, ο οποίος, αντί για ψυχαναλυτικές αναλύσεις τού διηγείται παραμύθια, μύθους, ανέκδοτα. Μέσα από αυτές τις αφηγήσεις εκείνος βρίσκει τις λύσεις και τον δρόμο προς την αυτογνωσία. Ο Δημήτρης Πλειώνης που έκανε τη διασκευή, τη σκηνοθεσία και παίζει μαζί με τους  Μαλαματένια Γκότση, Στέλιο Ξανθουδάκη, Δώρα Χουρσανίδου προσέγγισε το έργο σαν μια παράσταση-συνεδρία, όπου ο θεατής είναι μέρος της. Το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι, λοιπόν, αποκτά πλοκή και οι σελίδες του ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας σε ένα γοητευτικό θεατρικό εγχείρημα φτιαγμένο με συναίσθημα. Παίζεται στο Bios.

Περισσότερες πληροφορίες

Να σου πω μια ιστορία

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 75 '

Ο Ντέμιαν επιθυμεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Η προσωπική του αναζήτηση τον οδηγεί στον Χόρχε –έναν εκκεντρικό θεραπευτή– ο οποίος τον ωθεί να αντιμετωπίσει τη ζωή του, δίνοντας του απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Σε κάθε συνάντησή τους, του αφηγείται μια ιστορία, την οποία είτε αντλεί από την λαϊκή προφορική παράδοση και μυθολογία, είτε την επινοεί με τη φαντασία του. Δραματοποιημένο το εμβληματικό κείμενο του Χόρχε Μπουκάι, με φρέσκια και κωμική ματιά, σε μια παράσταση που αποσκοπεί να κάνει το κοινό συνένοχο. Το δίπολο θεραπευτή–θεραπευόμενου αντιστρέφεται και οι ρόλοι ανατρέπονται. Το κοινό γίνεται συμμέτοχος μιας απρόσμενης κωμικής συνεδρίας, όπου οι ρόλοι θεραπευτή και θεραπευόμενου ανατρέπονται, στη δραματοποιημένη εκδοχή του ομώνυμου μπεστ σέλερ, που μετρά 220 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Γκρουπ θέραπυ

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Μια παράσταση που συνδυάζει μονόλογο, stand up, χορό και drag. Στην πρώτη συνεδρία μιας ομαδικής ψυχοθεραπείας η Βασιλική Παπακώστα –η ηρωίδα, άνεργη ηθοποιός -άγαμη όπως αναγράφεται στο τάξισνετ, σινγκλ όμως στο τίντερ- καταφτάνει αργοπορημένη. Προσπαθώντας να δικαιολογηθεί στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας καταλήγει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και να μοιράζεται μαζί τους ό,τι την απασχολεί. Αστυνομοκρατία, πατριαρχία, τίντερ παρελαύνουν από μπροστά μας, συμπαρασύροντάς μας σε ένα... γκρουπ θέραπυ και καλώντας μας να απαντήσουμε στο μεγάλο ερώτημα: ήταν, τελικά, η καραντίνα ό,τι χειρότερο μας έχει συμβεί; Trigger Warning: Η παράσταση πραγματεύεται θέματα έμφυλης βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Όλα… λάθος!": Αποκλειστική ματιά στο νέο καστ της ξεκαρδιστικής κωμωδίας

Η διάσημη κωμωδία όπου όλα πάνε ξεκαρδιστικά στραβά, επιστρέφει με νέο, ανανεωμένο θίασο τον Οκτώβριο στο θέατρο Αθηνά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/08/2026

Αντίστροφη μέτρηση για την Επίδαυρο με τον "Ίωνα" του Θωμά Μοσχόπουλου

Αυλαία για το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2026 με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και την τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

"Του αγοριού απέναντι": Πότε επιστρέφει στο θέατρο Άλσος η μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή;

Η παράσταση των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου ανανεώνει το ραντεβού της στο θέατρο Άλσος κάτω από τα αστέρια.

Που θα δείτε την "Ειρήνη" των Καραθάνου - Δεληβοριά στην Αθήνα

Η "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου και τραγούδια Φοίβου Δεληβοριά, ολοκληρώνει τον Σεπτέμβριο την επιτυχημένη περιοδεία της.

Ο Γιάννης Κακλέας ανεβάζει Αλμπέρ Καμί με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μπιμπή

Το πολιτικό και φιλοσοφικό έργο του Αλμπέρ Καμί "Οι δίκαιοι" ανεβάζει τον Οκτώβριο 2026 ο Γιάννης Κακλέας με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή πρωταγωνιστή.

"Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία": Ο Σκρουτζ επιστρέφει για 7η χρονιά στο Θέατρο Γκλόρια

Το διαχρονικό έργο του Καρόλου Ντίκενς ζωντανεύει ξανά στη σκηνή, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, με early bird προσφορά εισιτηρίων.

"Άη Λαός": 2.000 ρούχα - σύμβολα απόντων σωμάτων σε ένα μεγάλο μουσικοθεατρικό γεγονός

Ένας θίασος 22 ηθοποιών, τραγουδιστών και μουσικών πρωταγωνιστεί στην μουσικοθεατρική παράσταση "Άη Λαός", 43 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ιστορικού δίσκου.