Οι νέες παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα (3/2-9/2)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 3 έως 9 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

Αμαντέους

"Αμαντέους"

Ένας από τους πιο επιτυχημένους Βρετανούς συγγραφείς, ο Πίτερ Σάφερ, εμπνεύστηκε το "Αμαντέους" από το "Μότσαρτ και Σαλιέρι" του Α. Πούσκιν και τη φήμη του 19ου αι. σύμφωνα με την οποία ο σπουδαίος συνθέτης δολοφονήθηκε, λόγω φθόνου, από τον αντίζηλό του, Αντόνιο Σαλιέρι. Το έργο παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία το 1979 στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και το 1984 κυκλοφόρησε η ομώνυμη ταινία των 8 Όσκαρ. Εμείς θα το δούμε στην πολυαναμενόμενη παράσταση που σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος με ένα επιτελείο ταλαντούχων ηθοποιών: Νίκος Ψαρράς (Σαλιέρι), Γιάννης Νιάρρος (Μότσαρτ), Μαίρη Μηνά (Κωνστάνς), Γιάννης Κότσιφας (Αυτοκράτορας), κ.ά., δίνοντας ζωή σε ένα έργο μεγάλων δραματικών συγκρούσεων. Κομβικό μέρος του είναι οι μελωδίες του Β. Α. Μότσαρτ, καθώς και άλλων συνθετών της ίδιας περιόδου, τις οποίες θα ερμηνεύσει σε πρωτότυπες μεταγραφές ένα κουιντέτο εγχόρδων σε ενορχήστρωση και μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Σιάμπου. (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 5/2)

Ηρακλείδαι
Νίκος Βαρδακαστάνης

"Ηρακλείδαι"

Τραγωδία κλειστού χώρου ετοιμάζουν ο Κώστας Παπακωνσταντίνου και η Άρτεμις Γρύμπλα, στην πρώτη τους σκηνοθετική συνεργασία, ανεβάζοντας μία από τις πλέον πολιτικές τραγωδίες του Ευριπίδη, που παρουσιάζεται σπάνια. Επιλέγοντας ένα έργο όπου η Δημοκρατία εμφανίζεται ευάλωτη και γεμάτη αντιφάσεις, οι δύο δημιουργοί επιχειρούν να καταθέσουν μια παράσταση σύγχρονου προβληματισμού, με όχημα τον διαχρονικό λόγο του τραγικού ποιητή. Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου με την ομάδα Ξανθίας συνηθίζει να εστιάζει σε ελληνικά έργα, αλλά αυτή είναι η πρώτη του ενασχόληση με το αρχαίο δράμα. Οι "Ηρακλείδες" αφηγούνται την άφιξη των απογόνων του Ηρακλή στην Αθήνα, όπου τους παρέχεται άσυλο, καθώς καταδιώκονται από τον βασιλιά του Άργους Ευρυσθέα, και παρουσιάστηκαν στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια προσπάθεια να τονωθούν το ηθικό και ο πατριωτισμός των Αθηναίων. Στην παράσταση, που θα χρησιμοποιήσει τη μετάφραση του ποιητή Κώστα Βάρναλη, τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ελισσαίος Βλάχος, Μυρτώ Γκόνη, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Κώστας Παπακωνσταντίνου και Έλενα Σταύρου. (Olvio, από 5/2)

Η αλήθεια είναι
Κωνσταντίνος Σκουρλέτης©

"Η αλήθεια είναι"

Ο Δημήτρης Δημητριάδης, συγγραφέας χαρακτηριστικού ύφους και ιδιαίτερων έργων, όπως το εμβληματικό "Πεθαίνω σαν χώρα", έχει υπερβεί τα όρια της ελληνικότητας και έχει δώσει φωνή στην αντικομφορμιστική αυτοκριτική της Ελλάδας. Φέτος επιστρέφει ύστερα από καιρό με νέο έργο, που φέρει τον παράδοξο τίτλο "Η αλήθεια είναι - δεν περιμέναμε να έχει τόσο αίμα μέσα του". Την πανελλήνια πρεμιέρα του ανέλαβε η ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική ομάδα bijoux de kant που έχει υπογράψει παραστάσεις ξεχωριστής σκηνικής σφραγίδας με έντονο εικαστικό και λυρικό χαρακτήρα. Εδώ, με επικεφαλής τον Γιάννη Σκουρλέτη που υπογράφει τη σκηνοθεσία, θα επιχειρήσουν μια κατάβαση σε μια σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης, βάζοντας στο επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα, τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα, το τραύμα και την εξοικείωση με τη βία. Στην ακατάλληλη για θεατές κάτω των 15 ετών παράσταση πρωταγωνιστούν η Μαρία Παρασύρη, ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης και ο Δημήτρης Παγώνης. (Faust, από 4/2)

Περισσότερες πληροφορίες

Η αλήθεια είναι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Το νέο έργο του Δημητριάδη μιλά για τη σεξουαλικότητα, τη μνήμη, το τραύμα και παίρνει θέση απέναντι στις στερεοτυπικές αντιλήψεις και τη στοχοποίηση του διαφορετικού.

Αμαντέους

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο μύθος γύρω από τη δολοφονία του Μότσαρτ από τον Αντόνιο Σαλιέρι ενέπνευσε το διάσημο έργο, που ανεβαίνει με τη μουσική του συνθέτη να ερμηνεύεται ζωντανά από κουιντέτο εγχόρδων σε πρωτότυπες μεταγραφές των έργων του (από τον Δ. Σιάμπο).

Ηρακλείδαι

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Επιλέγοντας ένα έργο όπου η δημοκρατία εμφανίζεται ευάλωτη και αντιφατική, η ομάδα επιχειρεί να καταθέσει μια παράσταση σύγχρονου προβληματισμού, με όχημα τον διαχρονικό λόγο του Ευριπίδη σε μετάφραση Κώστα Βάρναλη.

Olvio

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7

Faust

Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.