Update | Ποιες ομάδες οργανώνουν ενδιαφέρουσες ομιλίες παράλληλα με τις παραστάσεις;

Σε ποιον ανήκει η γη;

Updated: Νέες ημερομηνίες παραστάσεων και ομιλιών.

Από την ημέρα που ξανά βρεθήκαμε στα θέατρα, κοινό και δημιουργούν διψάμε για την αλληλεπίδραση που δημιουργείται μόνο μπροστά σε ένα ζωντανό θέαμα. Δυο ομάδες είχαν την εξαιρετική ιδέα να εμπλουτίσουν την θεατρική εμπειρία οργανώνοντας παράλληλα με τις παραστάσεις ομιλίες που μπορεί να αφορούν το περιεχόμενο ή τη γνωριμία με συντελεστές.

Σε ποιον ανήκει η γη;

Από την έναρξη των παραστάσεων του σπονδυλωτού project με τον γενικό τίτλο "Σε ποιον ανήκει η γη;" η ομάδα Όχι Παίζουμε/UrbanDig Project οργανώνει σειρά εικοσάλεπτων ομιλιών στο θέατρο Σημείο, κατά τις οποίες προσκεκλημένοι της Ομάδας από διαφορετικούς χώρους (ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό, ακτιβιστικό, επιχειρηματικό κλπ), προσεγγίσουν το ερώτημα "Σε ποιον ανήκει η γη;", ο καθένας από τη δική του ιδιαίτερη σκοπιά. Να σας θυμίσουμε πως το project που έχει την σκηνοθετική υπογραφή του Γιώργου Σαχίνη αποτελείται από δυο ξεχωριστές, αλλά αλληλένδετες παραστάσεις: "Θάνος Βλέκας", διασκευή και σκηνική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Παύλου Καλλιγά, που πρωτοδημοσιεύθηκε το 1855/56, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο και "Κάτω από Καθαρό Ουρανό", σύνθεση κειμένων, ντοκουμέντων και σύγχρονων προφορικών μαρτυριών, με κεντρικό άξονα το ερώτημα: "Σε ποιον ανήκει η γη;".
Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στον χώρο του θεάτρου πριν από την έναρξη της πρώτης παράστασης, ενώ παρουσιάζονται και στο διαδίκτυο μέσω live-streaming στη σελίδα youtube του UrbanDig Project . Αυτό είναι το πρόγραμμα των ομιλιών: 
Πλάτων Ησαΐας "Blood on the Land / Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" (4/2)
Marie Schamboeck "Buoyancy and spin of the city of Mahagonni" (5/2)
Μεταξία Μαρκάκη & Ειρήνη Ηλιοπούλου "Αρκαδία. Για τις πραγματικές και τις φαντασιακές περιφέρειες" (6/2)

Το κουδούνι

Ένα σύγχρονο ελληνικό έργο "Το κουδούνι" του Δημήτρη Αλεξίου φέρνει τα πρόσωπα του έργου αντιμέτωπα με κρυμμένες αλήθειες και κοινωνικές συμβάσεις που όλοι αναγκαζόμαστε να κάνουμε στην πορεία μιας ολόκληρης ζωής. Θέματα παγιωμένων αντιλήψεων για το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό, η φαλλοκρατία και η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας έρχονται στο φως και όλοι δοκιμάζονται. Το έργο παρουσιάζεται από την ομάδα Αντικλείδι στο θέατρο Μεταξουργείο σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.  Αν θέλετε να γνωρίσετε τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Δημήτρη Αλεξίου, την Κυριακή 13/2, ώρα 5.30 μ.μ., θα γίνει στην αυλή του café barSaorsa στην πλατεία Αυδή η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του "Το χρονικό του Ιόλαου" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέας, Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας και δημοσιογράφος και Αναστασία Κορινθίου, συγγραφέας, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί της παράστασης "Το κουδούνι". Όσοι παρακολουθήσετε την παρουσίαση του βιβλίου μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια για την παράσταση "Το κουδούνι" σε μειωμένη τιμή € 10, για τις τρεις τελευταίες παραστάσεις το Σάββατο 12/2 (9 μ.μ.), την Κυριακή 13/2  (8 μ.μ.) και τη Δευτέρα 14/2 (8.30 μ.μ.).

Περισσότερες πληροφορίες

Σε ποιον ανήκει η γη;

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα σπονδυλωτό project αποτελούμενο από τις παραστάσεις «Θάνος Βλέκας», διασκευή του μυθιστορήματος του Παύλου Καλλιγά για τη διαμόρφωση της νεοελληνικής κοινωνίας, και τη σύνθεση κειμένων, ντοκουμέντων και μαρτυριών «Κάτω από καθαρό ουρανό» για τη σύγχρονη πραγματικότητα της ελληνικής υπαίθρου.

Το κουδούνι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Πέντε σαραντάρηδες έρχονται αντιμέτωποι με τις επιλογές τους, τη δύναμη που ασκεί επάνω τους ο περίγυρος και το ερώτημα αν είναι πραγματικά ελεύθεροι, στο έργο που βραβεύτηκε στο Eurodram 2022.

Μεταξουργείο

Ακαδήμου 14

Σημείο

Χαριλάου Τρικούπη 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ιβάν Βιριπάγιεφ στο θέατρο Olvio στις 13 Οκτώβρη

Με αφορμή το ανέβασμα του έργου του, "Οι μεθυσμένοι", ο ανατρεπτικός Ρώσος συγγραφέας Ιβάν Βιριπάγιεφ θα βρεθεί στο Olvio για να παρακολουθήσει την παράσταση και να συζητήσει με το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/10/2025

Πρεμιέρα για το "Τέλος του παιχνιδιού" με τους Μάκη Παπαδημητρίου-Γιώργο Χρυσοστόμου

Το έργο του Σάμουελ Μπέκετ, που μας μεταφέρει σε ένα καταφύγιο μετά το τέλος του κόσμου, σηκώνει αυλαία σήμερα στο θέατρο Ιλίσια.

Backstage στη θεατρική "Τελευταία Έξοδο – Ρίτα Χέιγουορθ" του Στίβεν Κινγκ

Συναντήσαμε τους σκηνοθέτες Ορέστη και Δημήτρη Σταυρόπουλο και τους πρωταγωνιστές της πρώτης ελληνικής θεατρικής μεταφοράς του "The Shawshank Redemption", Νίκο Ψαρρά και Δημήτρη Παπανικολάου, στο θέατρο Άνεσις.

Για την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους το γήρας είναι θέμα απόφασης

Στο "Πριν ανοίξουμε φτερά", η ζωή, η απώλεια και οι οικογενειακοί δεσμοί ζωντανεύουν στη σκηνή. Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους μιλά για τα δικά της φτερά, τη συνεργασία με Δημήτρη Καταλειφό και Γιάννη Μπέζο, την τηλεοπτική της παρουσία και για το συναίσθημα που θα… μαγείρευε, αν μπορούσε.

Σε αυτή την "Κουζίνα" ετοιμάζεται μια από τις hot παραστάσεις της σεζόν

Όλα περνούν από το στομάχι- και η ζωή δεν διαφέρει. Στην "Κουζίνα" του Άρνολντ Γουέσκερ, ο Γιώργος Κουτλής με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Σαράντη στήνει ένα εκρηκτικό, μουσικό θέατρο για τον άνθρωπο που βράζει μέσα στον σύγχρονο κόσμο.

Η "Κόμισσα της φάμπρικας" με τη Ματσούκα και τον Πυρπασόπουλο – Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από την παράσταση

Η "Κόμισσα της φάμπρικας" έρχεται να βάλει τάξη, αναστάτωση και… έρωτα στο Embassy Theater με πρωταγωνιστές τους Δήμητρα Ματσούκα, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Σάρα Γανωτή, Αντιγόνη Δρακουλάκη και οχτώ ακόμα ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Ο Άρης Λάσκος για τη "Χαμένη άνοιξη": "Ας αναλάβουμε δράση. Να μην χαθεί άλλη Άνοιξη"

Πρωταγωνιστεί μαζί με έναν εξαιρετικό θίασο και διασκευάζει πρώτη φορά για το θέατρο τη το πολιτικό και υπαρξιακό μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα "Χαμένη Άνοιξη". Μια συζήτηση με τον Άρη Λάσκο για την παράσταση στο θέατρο Πορεία.