Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης είναι ο "Κατά φαντασίαν ασθενής" του Μολιέρου

Ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου» από 31 Ιανουαρίου, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη για λογαριασμό του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

Κατά φαντασίαν ασθενής

Μία από τις σημαντικές επετείους για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε είναι η συμπλήρωση 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου, στις 14 Ιανουαρίου του 1622. Από τις πρώτες παραστάσεις που ανεβαίνουν στο εορταστικό πλαίσιο του "Έτους Μολιέρου" είναι αυτή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης πάνω στο έργο που έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα του σπουδαίου κωμωδιογράφου και εκπροσώπου του γαλλικού κλασικισμού. Ο λόγος για τον "Κατά φαντασίαν ασθενή" σε πρωτότυπη απόδοση και σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη, όπου ο ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό και έμπειρος στην κωμωδία ηθοποιός Θανάσης Τσαλταμπάσης αναλαμβάνει να ερμηνεύσει το ρόλο του "φιλάσθενου" πρωταγωνιστή. Συμπρωταγωνιστούν οι Αγοραστή Αρβανίτη, Νάστια Βραχάτη, Στεφανία Καλομοίρη, Μαρία Παπαφωτίου, Δημήτρης Καλαντζής, Ορφέας Παπαδόπουλος, Νίκος Ορφανός και στο ρόλο του Μολιέρου ο Αλέξανδρος Ζουριδάκης. Ο σκηνοθέτης υπογράφει και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης, που ερμηνεύεται ζωντανά. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη και οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου.

Κατά φαντασίαν ασθενής
Γιάννης Σιμόπουλος

Το έργο

Στην ιστορία του Μολιέρου, ο κεντρικός ήρωας Αργκάν πέφτει θύμα απατεώνων γιατρών που απομυζούν τα χρήματά του, εκμεταλλευόμενοι την ψυχαναγκασμό του. Σαν να μην έφτανε αυτό, η γυναίκα του τον απατά με ένα γιατρό, ενώ παράλληλα αποφασίζει να παντρέψει την κόρη του με γιατρό για να εξασφαλίσει δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Εκείνη, βέβαια, αγαπάει κάποιον άλλον και αναγκάζεται να παρουσιάσει τον αγαπημένο της ως διάσημο επιστήμονα, προκειμένου ο πατέρας της να τον δεχτεί. 

Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ
Γιάννης Σιμόπουλος

Η παράσταση

Ο Κώστας Γάκης φτιάχνει μια δική του προσέγγιση στην ιστορία. Όπως μας είπε ο ίδιος: "Οι υπέροχοι αυτοσχεδιασμοί των ηθοποιών και του μουσικού επί σκηνής Κώστα Λώλου με οδήγησαν στην  επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσω μια σπαρταριστή διασκευή που θα μας μετέφερε στην περιπετειώδη, κινηματογραφική και γεμάτη ανατροπές  ζωή του ίδιου του Μολιέρου αλλά και συνολικά στην εποχή του Λουδοβίκου 14ου με τις τρομακτικές κοινωνικές της αντιθέσεις αλλά και με την τεράστια άνθηση των τεχνών γύρω από το φανταχτερό παλάτι των Βερσαλλιών. Παρακολουθούμε, λοιπόν, τις περιπέτειες του οικογενειακού θιάσου των Μπεζάρ, ο οποίος διωγμένος από το Λουδοβίκο και το Παρίσι περιπλανιέται σε όλη τη Γαλλία και παρουσιάζει ένα έργο το οποίο γράφεται on the road από τον, ακόμα άσημο, θεατρικό συγγραφέα Μολιέρο". Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα γοητευτικό έργο, ικανό να ξορκίσει την εύθραυστη υγειονομικά περίοδο που διανύουμε, μιλώντας για ένα θέμα που αγγίζει διαχρονικά το κοινό, καθώς άπτεται ενός από τους πιο ουσιαστικούς ανθρώπινους φόβους.

Περισσότερες πληροφορίες

Κατά φαντασίαν ασθενής

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο σπαγκοραμμένος Αργκάν πιστεύει ακράδαντα ότι πάσχει από όλες τις πιθανές ασθένειες του πλανήτη και παρασταίνει το νεκρό για να μάθει ποιος από την οικογένειά του νοιάζεται για τον ίδιο και όχι για την περιουσία του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber