Την "Αντιγόνη" του Ανουίγ σκηνοθετεί η Μαρία Πρωτόπαππα στο Θέατρο Τέχνης

Μετά το επιτυχημένο «Ρίτερ, Ντένε, Φος», η σκηνοθέτις στη νέα παράσταση του Θεάτρου Τέχνης προσεγγίζει ένα από τα ωραιότερα κείμενα που γράφτηκαν ποτέ για την εξουσία.

Αντιγόνη, Μαρία Πρωτόπαππα

Στην "Αντιγόνη" που κάνει πρεμιέρα τον Φεβρουάριο παίζουν οι Χρήστος Στέργιογλου, Γιάννης Τσορτέκης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Δημήτρης Μαμιός και η ίδια η Μαρία Πρωτόπαππα, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Λόλεκ. Τα σκηνικά - φωτισμοί της παράστασης είναι του Σάκη Μπιρμπίλη, τα κοστούμια της Εύας Νάθενα και η κίνηση της Κατερίνας Φωτιάδη.

Όπως αναφέρει το εισαγωγικό κείμενο της παράστασης: "Σε ακραίες καταστάσεις της Ιστορίας, σαν αυτή που ζούμε τώρα, κατά τις οποίες συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές, των οποίων την επίγνωση ΔΕΝ μπορούμε να έχουμε πριν ολοκληρωθούν, σε αυτά τα Απότομα Περάσματα - Μεταλλάξεις του ιστορικού ανθρώπου, το πλαίσιο και η ανάγκη για το Συλλογικό ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΝ τα άτομα, αλλά και το δημόσιο χαρακτήρα τους. Περνάμε απότομα στον καθηλωμένο τεχνολογικά, πολιτικά άνθρωπο, που ενώ απολαμβάνει δημόσιο λόγο, τον στερείται, όπως στερείται δημοκρατίας και ελέγχου του εαυτού και του βίου του. Πόσω δε μάλλον των ατομικών ελευθεριών και της ιδιωτικότητάς του, την στιγμή που 'ηθελημένα' βρίσκεται εκτεθειμένος μαζί με όλους, στα μάτια όλων. Η διαφορά του έργου του Ανούιγ με τη σοφόκλεια τραγωδία, είναι ότι ο Ανούιγ βγάζει το Θεό από τη μέση, δεν υπάρχει εδώ το Ανώτερο Ον. Στέκεται στην αντιπαράθεση του ανθρώπου, ως μονάδα, με την εξουσία".

Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή στις 8 μμ., Πέμπτη έως Σάββατο στις 9 .μμ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τζόνι μπλε

Ο Γιώργης Τσουρής μας παρέδωσε ένα έργο δυνατό και καθηλωτικό, που αφορά όλες τις ηλικίες: ωμό, ανεπιτήδευτο χιούμορ, ρεαλισμός που πείθει και ερμηνείες εξαιρετικές, συνθέτουν μια παράσταση που σε κρατάει σε αγωνία και συγκίνηση. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
15/01/2026

Όσα μάθαμε για τη "Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της"

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λαέρτης Μαλκότσης και Έλενα Χαραλαμπούδη μιλούν για τη μαύρη κωμωδία με 70s αισθητική - σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου- που βλέπει τις σχέσεις με άλλα μάτια, στο θέατρο Βεάκη (από 16/1).

Τι συνέβη στη "Βουργουνδία"; Η θεατρική ομάδα Αθώο Σώμα απαντά

Μια παράσταση εμπνευσμένη από το εμβληματικό έργο "Υβόννη, πριγκίπισσα της Βουργουνδίας" του Βίτολντ Γκομπρόβιτς έρχεται στο θέατρο Σφενδόνη από 19/1.

Μια Κυριακή με τη Γλυκερία Μπασδέκη: Από το "Endgame" στη "μάμα"

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, δύο εκδηλώσεις αναδεικνύουν την πρωτοποριακή γραφή της Γλυκερίας Μπασδέκη και τη δυνατότητα του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου να συνδέει την προσωπική φωνή με συλλογικά βιώματα. Μάθετε περισσότερα.

Ο Αργύρης Μπακιρτζής επιστρέφει με τη "Δημοπρασία" του Σταύρου Τσιώλη

Ο Αργύρης Μπακιρτζής παρουσιάζει και φέτος στο Baumstrasse, το μονόπρακτο "Η Δημοπρασία" του Σταύρου Τσιώλη, από τις 22 Ιανουαρίου ως τις 8 Φεβρουαρίου, κάθε Πέμπτη ως Κυριακή στις 21:00.

Αποκλειστικό: "Το Μεγάλο Φαγοπότι" έρχεται στο θέατρο

Η εμβληματική ταινία του Ferreri ζωντανεύει με νέα διάσταση: Η αμφιλεγόμενη ταινία "La Grande Bouffe" του 1973 αποκτά νέα ζωή στη σκηνή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Ένα αυτοαναφορικό έργο που έγινε δικό μας

Μετά από αλλεπάλληλα sold out, το "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" συνεχίζεται στο Θέατρο Άλφα - "Ληναίος-Φωτίου", για 5η τελευταία χρονιά, με νέες ημερομηνίες στη more και, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται μέσα στη χρονιά να βγει εκτός Αθήνας, συναντώντας το κοινό της περιφέρειας.