Έξι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τη χρονιά που φεύγει και καλωσορίζουν τη νέα

Παναγιώτα Βλαντή Σιωπηλή Λίμνη

Παναγιώτα Βλαντή
"2021: Χρονιά μεγάλης χαράς αλλά και θλίψης. Χρονιά αντιθέσεων.
Η πανδημία δε σε αφήνει να χαρείς, αλλά και να μην νοιαστείς για τον συνάνθρωπο. Τρέχουμε, να προλάβουμε να κάνουμε πολλά και ξεχνάμε ότι το μεγάλο έργο λέγεται ζωή. Αν κρατώ κάτι, είναι να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στους ανθρώπους μου.
Εύχομαι το 2022 να είναι μια ελεύθερη χρονιά με υγεία και φως... μέσα μας".

Δημήτρης Μυλωνάς

Δημήτρης Μυλωνάς
"Μας αποχαιρετά το 2021 κι ενώ η πρώτη σκέψη είναι, να φύγει, να πάει στο καλό, εντούτοις αναζητώ αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κρατήσω από
αυτήν τη τόσο δύσκολη χρονιά. Πάντα δεν υπάρχει κάτι;  Η ανθρωπότητα δοκιμάζεται. Και μαζί αξίες, αλλά και μικρές στιγμές που θεωρούσαμε αυτονόητες, ένα απερίσκεπτο άγγιγμα, ένα φιλί, μια αγκαλιά αλλά και η αυτοδιάθεση, η αίσθηση ότι μπορούμε οι ίδιοι και οι ίδιες να ορίζουμε τις ζωές μας, να καταστρώνουμε τα σχέδια μας κι ανάλογα να τα καταφέρνουμε ή όχι. Κι όμως η πανδημία μας ξεπέρασε, μας επέβαλε τους δικούς της ορισμούς κι εμείς οφείλουμε να ακολουθήσουμε.

Τι είναι λοιπόν αυτό που κρατώ; Η αναγνώριση από την αρχή ότι όλοι κι όλες είμαστε από τα ίδια φθαρτά υλικά φτιαγμένοι κι απέναντι σε αυτήν μας την
ευαλωτότητα, η μόνη ασπίδα είναι η συλλογική ευθύνη. Έτσι, ίσως ο φόβος που λίγο ή πολύ όλους μας επισκέπτεται, χάσει κάποια από τη δύναμη του
γιατί πολύ απλά δεν θα μας αντικρίσει μόνους και μόνες αλλά μαζί. Αυτό το "μαζί" υπερασπίζεται ακριβώς και το θέατρο, μια εμπειρία φύσει συλλογική, που προϋποθέτει την κοινότητα για να μπορεί να υπάρχει. Κι αυτή ακριβώς είναι και η ευχή μου για τη νέα χρονιά, πολύ και καλό θέατρο, με γεμάτες αίθουσες, για να νικήσουμε μαζί το φόβο".

Μαριάννα Κάλμπαρη

Μαριάννα Κάλμπαρη
"Εύχομαι να μαθαίνουμε κάτι από κάθε χρονιά που περνάει. Αλλά να το μαθαίνουμε όχι θεωρητικά. Αφού το μάθουμε, να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε αυτά που είναι δυνατόν να αλλάξουν. Το μέγα ερώτημα λοιπόν είναι: μετά από όσα έμαθα το 2021, θα καταφέρω να αλλάξω κάτι το 2022; Γιατί προσωπικά αλλά και όλοι μας νομίζω, μάθαμε πάρα πολλά την χρονιά που πέρασε. Μάθαμε -ή θυμηθήκαμε- πόσο εφήμερα και εύθραυστα είναι όλα. Πόσο ευάλωτοι είμαστε. Πόσο "μικροί". Πόσο πολύτιμη είναι η σωματική αλλά και η ψυχική μας υγεία. Πόσο αναγκαία είναι η επαφή μας με τους άλλους. Πόσο παρηγορητική είναι η δύναμη της τέχνης. Πόσο ανεκτίμητος είναι ο χρόνος μας. Πόσο μα πόσο πολύ χρειαζόμαστε την αγάπη. Την καλοσύνη. Τον έρωτα. Τα ταξίδια. Την ελευθερία… Εύχομαι λοιπόν να μην τα ξεχάσω όλα αυτά. Να μην τα ξεχάσουμε. Να κάνουμε κάτι όλο τον πόνο, το φόβο, τη δυσκολία, την ανασφάλεια που νιώσαμε το 2021. Και να αλλάξουμε. Φτάνει να είναι προς το καλύτερο".

Φώτης Μακρής

Φώτης Μακρής 
Αυτό που έμαθα τελικά το 2021, είναι ότι αν δεν υπήρχε το ίντερνετ και κατ’ επέκταση τα social media, ίσως αυτή την στιγμή να είχαμε ξεμπερδέψει με την πανδημία…Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το ίντερνετ είναι ένα κακό πράγμα. Το αντίθετο. Η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία, η δυνατότητα επικοινωνίας και όλα τα υπόλοιπα είναι υπέροχα. Δυστυχώς όμως, όπως όλα σχεδόν στη ζωή, έχουν και την αντίθετη λειτουργία. Αυτή η "δημοκρατική" διάσταση του διαδικτύου, όπου ο καθένας έχει βήμα να εκφράσει τις απόψεις του, λειτουργεί τελικά ως μπούμερανγκ. Άνθρωποι ημιμαθείς ή αμαθείς, άνθρωποι που βρίσκουν την ευκαιρία να βγάλουν σε κοινή θέα ιδέες "απαίδευτες" και  χωρίς καμία γνώση και τεκμηρίωση, άνθρωποι που χτίζουν καριέρες πάνω στον φόβο και την αδυναμία του άλλου, κατακλύζουν το διαδίκτυο, δημιουργώντας μια κατάσταση απίστευτης σύγχυσης, με αποτέλεσμα οι ψύχραιμες και τεκμηριωμένες απόψεις να χάνονται μέσα στο ωκεανό των social media και του ίντερνετ. 
Επομένως, η ευχή μου για το 2022, είναι οι ψύχραιμες και τεκμηριωμένες απόψεις να επικρατήσουν και όλοι μαζί να "ακουμπήσουμε" στην επιστημονική κοινότητα και να καταφέρουμε να βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη που ζούμε. Και αυτό βέβαια, ελπίζω και με την βοήθεια της πολιτείας, που δυστυχώς δείχνει ανίκανη προς το παρόν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

Γιώργος Παπαπαύλου

Γιώργος Παπαπαύλου 
"Το 2021 πέρασε από πάνω μου αποφασισμένο να μου μάθει πως η ζωή μπορεί να αλλάξει σε ένα κλάσμα του  δευτερολέπτου και πως αυτό ακριβώς είναι ζωή! Συνειδητοποίησα πόσο σπουδαίοι είναι οι επιστήμονες, ένιωσα πόσο απρόθυμοι και ανίκανοι είναι οι άνθρωποι να συνεννοηθούν και πόσο γελοίο να έχει κάποιος συνεχώς απαντήσεις και ποτέ ερωτήσεις! Κατάλαβα τι σωτήριο πράγμα είναι να βοηθάς, να συμμετέχεις και να αμφιβάλλεις και τρόμαξα που αυθαίρετες γνώμες- για τα πάντα - με κράτησαν πολύ συχνά φυλακισμένο στον μικρόκοσμό μου. Χωρίς όμως αυτόν τον μικρόκοσμο δεν θα μπορούσα να αντέξω την ασχήμια έξω. Είμαι πια σίγουρος ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για το χειρότερο και το καλύτερο! Μόνο που το καλύτερο πια, είναι η προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές που οι ίδιοι προκαλέσαμε στο πλανήτη μας.

Αισθάνομαι ευγνώμων που η δική μου προσωπική ιστορία φέτος, που έτρεξε παράλληλα με πανδημίες, συνομωσιολογίες, καταστροφές, καραντίνες, αναποδογυρισμένες βάρκες, ξεβρασμένα παιδικά παιχνίδια, βιτριόλια και δολοφονίες, δεν είχε καμία τραγωδία αλλά είχε φως, ταξίδια, αγάπη, έρωτα, υγεία, συνεργασίες υπέροχες και πολλές, πολλές δυσκολίες που με προχώρησαν ως άνθρωπο και ως ηθοποιό!
Εύχομαι το 2022 υγεία, αγάπη και να μπορέσει ο καθένας από εμάς να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Καλή χρονιά και του χρόνου όλοι εδώ!".

Σεροτονίνη Θεοδώρα Τζήμου

Θεοδώρα Τζήμου
"Μη σκέφτεσαι ποτέ, έλεγε. Άφησε να σε παρασύρει ο δρόμος κι υποκρίσου ότι το σώμα σου δεν υπάρχει. Ούτε ονειροπολήσεις ούτε θλίψη ούτε χαρά. Τίποτα. Παρά μόνον ο δρόμος. Όλα άδεια μέσα σου. Να συγκεντρώνεσαι μόνο στο επόμενο βήμα. Από όλες τις συμβουλές που μου έδωσε, ήταν η μόνη που κατάλαβα"
Πολ Όστερ, Στη Χώρα των Εσχάτων Πραγμάτων

Δημήτρης Πλειώνης

Δημήτρης Πλειώνης
"
Αυτή η πολύ δύσκολη  χρόνια  που ζήσαμε με έμαθε να είμαι ευγνώμων για αυτά που έχω, μην θεωρώντας  δεδομένο το κομμάτι της προσωπικής υγείας. Μου έμαθε επίσης  να μην φοβάμαι να ρισκάρω τολμώντας να διασκευάσω και να σκηνοθετήσω θεατρικά ένα βιβλίο του Μπουκάι και με την ομάδα Τόπι να κάνουμε μια παράσταση για ενηλίκους ("Να σου πω μια ιστορία" ) που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μου με την ανταπόκριση που έχει.  Ευχή μου για την επόμενη χρόνια ν είμαστε όσο το δυνατόν πιο αλληλέγγυοι ! Και να μην διχαζόμαστε σεβόμενοι την οποία άποψη του καθενός χωρίς φανατισμό".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.