Δείτε σε ποια έργα απονέμονται τα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού για το έτος 2020

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραβεύσεις του θεσμού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των τριών αρμόδιων Επιτροπών.

Κρατικά Βραβεία Θεατρικού Έργου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2020 μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των τριών αρμόδιων Επιτροπών (Επιτροπή Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού Έργου, Επιτροπή Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά και Επιτροπή Κρατικού Βραβείου για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς "Χρύσα Σπηλιώτη"). Όλα τα έργα υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό με ψευδώνυμα.

Σημειωτέον  ότι λόγω των δυσμενών συνθηκών με τις οποίες δοκιμάζεται η καλλιτεχνική δημιουργία, αυξήθηκε κατά πολύ το χρηματικό έπαθλο που συνόδευε τα βραβεία. Επίσης, η  αρμόδια Επιτροπή μπορεί να απονέμει και έπαινο σε έργο διακρίθηκε για την καινοτομία του. Οι θίασοι του ελεύθερου θεάτρου που θα εντάξουν στο ρεπερτόριό τους έργα που έχουν τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού έργου, επιχορηγούνται από το ΥΠΠΟΑ για το ανέβασμα τους, με τους όρους που εκάστοτε ισχύουν.

Η Επιτροπή Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού Έργου, η οποία αποτελείται από τους Νίκο Διαμαντή, Αμαλία Κοντογιάννη, Ρένη Πιττακή, Ανδρέα Φλουράκη και Δημήτρη Τάρλοου αξιολόγησε τα 125 έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό, και απένειμε ομόφωνα το Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου έτους 2020, το οποίο συνοδεύεται από  χρηματικό έπαθλο επτά χιλιάδων ευρώ σε τρία έργα. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, "Οι Βελόνες της Νεραντζιάς" του Παναγιώτη Καλυβίτη πρόκειται για ένα θεατρικό με άμεση γλώσσα που υπογραμμίζει τους φόβους, την θλίψη και την βία, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, στα χρόνια της πανδημίας, καθώς και την εξέλιξη της ιστορίας του έργου, δεκαεννέα χρόνια μετά. Το "HAPPY PLACE" της Ελένης Κωστοπούλου απαρτίζεται από μικρούς μονολόγους για τα εγκλήματα του παρελθόντος των χαρακτήρων του έργου, οι οποίοι νομίζουν πως είναι θαμμένα καλά, αλλά με την πρώτη αφορμή βγαίνουν στην επιφάνεια πιο ζωντανά από ποτέ, γκρεμίζοντας το προσωπείο της ευυπόληπτης ζωής τους. Τέλος, βραβεύτηκαν οι "Δεκατρείς ιστορίες που πήρε το νερό" της Ελευθερίας Μιχαηλίδη, ένα σπονδυλωτό θεατρικό έργο με σκηνικό μία οργανωμένη παραλία. Κατά τη διάρκεια μίας καλοκαιρινής ημέρας εξελίσσονται δεκατρείς γλυκόπικρες "στιγμές", οι οποίες αναδεικνύουν στοιχεία της σύγχρονης αστικής ζωής με ειλικρίνεια, ενσυναίσθηση και χιούμορ.

Η Επιτροπή που απαρτίζουν οι Τάκης Τζαμαργιάς, Μαρία Καρανάνου, Μαρία Δημάκη – Ζώρα, Δήμητρα - Βικτωρία Πανάγου και Εδουάρδος - Δημήτριος Γεωργίου, αξιολόγησε τα 40 έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό, και απονέμει ομόφωνα το Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για Παιδιά έτους 2020, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των πέντε χιλιάδων ευρώ, στο θεατρικό έργο "Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι" της Σοφίας-Άννας Θεοφάνους – ένα έργο γραμμένο με αμεσότητα και ζωντάνια, που μπορεί να συγκινήσει, να τέρψει αλλά και να αφυπνίσει κριτικά το παιδικό και εφηβικό κοινό.

Επίσης, η Επιτροπή απονέμει τρεις Επαίνους, στην "Κανελόριζα" της Βασιλικής Κωνσταντοπούλου, στο "ΑΝΗΣΥΧΟ ΠΝΕΥΜΑ", της Σοφίας Μαργαρίτη και στο έργο "Μια Παραμυθοκόρη, Ένας Ραφτάκος και το Δέντρο που μιλούσε Παραμύθια", της Μαρίας Γαρυφαλλιάς Δενδρινού

Το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς "Χρύσα Σπηλιώτη" απένειμε η Επιτροπή που αποτελούν οι Αντώνης Αντωνίου, Λεία Βιτάλη, Έλενα Πέγκα, Λίλλυ Μελεμέ και Γεώργιος Πεφάνης. Συνολικά, αξιολογήθηκαν 113 έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό, και το Κρατικό Βραβείο για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς με το χρηματικό έπαθλο των πέντε χιλιάδων ευρώ απονεμήθηκε στο θεατρικό έργο, "Τέσσερις Γυναίκες Αποχωρούν" του Χρήστου Άνθη. Είναι έργο που έχει αρκετή θεατρικότητα και ικανοποιητικούς διαλόγους και μπορεί να γίνει κάτι δημιουργικό στα "χέρια" ενός καλού θιάσου και καλού σκηνοθέτη. Η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε επίσης να απονείμει Έπαινο στο έργο "ΦΟΥΙΤ" του Αλέξανδρου Χαντζή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.