Πέντε θεατρικά έργα που δεν έχετε ξαναδεί στην Ελλάδα

Πέντε έργα σύγχρονης θεματικής που παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ξεχωρίζουν στο φετινό ρεπερτόριο.

κολάζ πέντε νέα έργα

Δεν είναι λίγοι οι θίασοι που και φέτος τολμούν να ανεβάσουν έργα άγνωστα μέχρι τώρα στην Ελλάδα, εμπλουτίζοντας το πλουραλιστικό θεατρικό τοπίο της πρωτεύουσας. Ειδικά τα έργα με κοινωνικό και υπαρξιακό προβληματισμό φαίνεται να έχουν μεγάλη απήχηση στους καλλιτέχνες, καθώς ανταποκρίνονται σε σύγχρονες αναζητήσεις και διαχρονικά ζητήματα που μας αφορούν όλους. 

Ένα τέτοιο είναι το "Good People" του Αμερικανού Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, που υπογράφει η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους στην πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα. Η ίδια παίζει και στην παράσταση, που φέρνει στο κέντρο της Αθήνας μία γεύση από Broadway. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια εργατική συνοικία της Βοστώνης και προσεγγίζει με ανθρωπιά αλλά και βιτριολικό χιούμορ την ουτοπία του αμερικανικού ονείρου. Ήρωές του είναι άνθρωποι της "διπλανής πόρτας" που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα μέσα στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα της αμερικάνικης μεγαλούπολης και στην παράσταση παίζουν, μαζί με την Παπαχαραλάμπους, οι Τάσος Γιαννόπουλος, Παύλος Λουτσίδης, Aurora Marion, Ζωή Ρηγοπούλου και Σωσώ Χατζημανώλη (Αποθήκη).

Good people

 

Στο Studio Μαυρομιχάλη, ο Φώτης Μακρής σκηνοθετεί δύο έργα της βρετανικής και ιρλανδικής δραματουργίας, που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από το πρίσμα της διάδρασής τους με τον κοινωνικό περίγυρο. Στο "Τζεμ" της Ιρλανδής Ελέιν Μέρφι, η Μαρία Κανελλοπούλου, η Στέλλα Κρούσκα και η Βασιλίνα Κατερίνη εκπροσωπούν τρεις γενιές γυναικών (γιαγιά, μητέρα και κόρη), που αφηγούνται τις ζωές τους εστιάζοντας στις επιλογές που τους έκαναν να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους. Πρόκειται για ένα σκληρό, ανατρεπτικό, αλλά και γεμάτο χιούμορ και συγκίνηση κείμενο, με βαθιά ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό.

Τζεμ

 

Ο ίδιος σκηνοθετεί και το "Χάρπερ Ρήγκαν" του Βρετανού Σάιμον Στίβενς, όπου η κεντρική ηρωίδα, που δανείζει το όνομά της στον τίτλο, μια γυναίκα στα 45 της χρόνια, πραγματοποιεί ένα ταξίδι αυτογνωσίας, με αφορμή το θάνατο του πατέρα της. Στην παράσταση παίζουν μαζί του οι: Λάμπρος Γιώτης, Στέλλα Κρούσκα, Στέλλα Παπαδημητρίου, Βάσω Παύλου και Φοίβος Σαμαρτζής.

Χάρπερ Ρήγκαν

 

Στο Skrow, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου μάς συστήνει το έργο της Αμερικανίδας Άνι Μπέικερ, "ΦΛΙΚ", όπου τρεις υπάλληλοι κινηματογράφου (τους υποδύονται η Αριάδνη Καβαλιέρου, ο Μιχάλης Πανάδης και ο Σωτήρης Τσακομίδης) αγωνίζονται να επιβιώσουν και να αυτοπροσδιοριστούν σε μια χώρα σε οικονομική απόγνωση

The Flick

 

Στο ίδιο θέατρο ανεβαίνει και το έργο του Σέρβου Ντούσαν Κοβάσεβιτς, "Γενική πρόβα αυτοκτονίας", μια πικρή κωμωδία, που σκηνοθετεί ο Εμμανουήλ Κοντός, ο οποίος και παίζει μαζί με τους Λάμπρο Γραμματικό, Κωνσταντίνο Γιουρνά, Μαρία Δαμασιώτη, Γιώργο Δικαίο, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Κατερίνα Νταλιάνη και Νίκο Ντάση. Το έργο ξεκινάει με την απόπειρα αυτοκτονίας ενός άνδρα, για να μιλήσει για τη διαφθορά, αλλά και την ανάγκη για ελπίδα στον σύγχρονο κόσμο. 

Γενική πρόβα αυτοκτονίας

Περισσότερες πληροφορίες

Γενική πρόβα αυτοκτονίας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Το πρωτόπαιχτο σέρβικο έργο του 2008 πραγματεύεται τον αγώνα του κεντρικού ήρωα για ελπίδα μέσα σε έναν κόσμο πλάνης και διαφθοράς.

Good people

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το βραβευμένο, πρωτόπαικτο στην Ελλάδα έργο προσεγγίζει με ανθρωπιά και βιτριολικό χιούμορ την ουτοπία του αμερικανικού ονείρου, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Χάρπερ Ρήγκαν

  • Δράμα

Η επίσκεψη στον ετοιμοθάνατο πατέρα της μετατρέπεται για την ομώνυμη ηρωίδα σε μια ολοκληρωτική επανάσταση απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό.

Φλικ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Με φόντο έναν κινηματογράφο που αρνείται να μπει στην ψηφιακή εποχή, τρεις άνθρωποι ψάχνουν την ταυτότητά τους σε μια εργασιακή συνθήκη που υπονομεύει συστηματικά τις προσπάθειές τους.

Τζεμ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Στο βαθιά ανθρώπινο έργο, τρεις γενιές γυναικών μέσα από διαδοχικούς μονολόγους αφηγούνται γεγονότα της ζωής τους που θα τις κάνουν να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους.

Αποθήκη

Σαρρή 40

Studio Mαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.