«Κωμικό μυστήριο» στη σκηνή του Άνεσις

To «Mistero Buffo», το έργο που χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Ντάριο Φο ανεβάζει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

«Κωμικό μυστήριο» στη σκηνή του Άνεσις

Από το 1968 που πρωτοπαρουσιάστηκε το «Mistero Buffo», έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και παίχτηκε σε δεκάδες σκηνές του κόσμου. Εμείς θα το δούμε από τον σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη και πρωταγωνιστές τους Jerome Kaluta, Ελίνα Μάλαμα, Δαυίδ Μαλτέζε, Αρετή Πασχάλη, Μαρία Πετεβή και Νίκο Πουρσανίδη. Ο τίτλος στα ιταλικά σημαίνει «Κωμικό Μυστήριο» και με τη λέξη «Mυστήριο» εννοείται το ιερό δρώμενο, το θρησκευτικό ιερό δράμα του, καθολικού κυρίως, μεσαίωνα. Ολόκληρη η δουλειά του Φο, ως συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού, είναι βαθιά ποτισμένη από την ιταλική λαϊκή παράδοση, την κομέντια ντελ άρτε, αλλά και από τα στοιχεία του πλανόδιου μεσαιωνικού θεάτρου.

«Κωμικό μυστήριο» στη σκηνή του Άνεσις - εικόνα 1

Στο έργο, ο Φο διακωμωδεί τα μεσαιωνικά θρησκευτικά δράματα με τον τρόπο των γελωτοποιών και των πλανόδιων μπουφόνων. Ήρωες του έργου είναι οι απλοί άνθρωποι που αγωνίζονται να κατανοήσουν τα όρια της ανθρώπινης τραγικωμικής υπόστασής τους. Στην πρώτη σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη στο θέατρο Άνεσις, όπου έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση μαζί με τον Γεράσιμο Σκαφίδα, το «Mistero Buffo» θα παιχτεί με τον τρόπο που επιθυμεί ο ίδιος ο συγγραφέας, χωρίς σκηνικά, ιδιαίτερα κοστούμια και περίτεχνους φωτισμούς, καθώς «οι έξι ηθοποιοί, ντυμένοι με δικά τους παλιόρουχα, μάς εισάγουν με σαφήνεια, καθαρότητα και χιούμορ στην ιστορία των λειτουργικών δραμάτων του Μεσαίωνα». Μάλιστα, κάθε παράσταση θα περιλαμβάνει διαφορετικές σκηνές, καθώς ο αριθμός των σκηνών είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να παρουσιαστούν σε μία μόνο παράσταση. Η πρεμιέρα έχει ορισθεί για τις 20 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Δεσποινίς Μαργαρίτα" από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"

Το Θέατρο Nous - Creative space θα φιλοξενήσει την "Δεσποινίδα Μαργαρίτα" της Θεατρικής Ομάδας Κωφών "Τρελά Χρώματα", ένα διαχρονικό έργο για την κατάχρηση της εξουσίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/01/2026

Λίγες ακόμη ευκαιρίες για να δείτε την εμβληματική παράσταση 'Το Γάλα' στο Θέατρο Σταθμός

Η αντίστροφη μέτρηση για τη θεατρική παράσταση, που ολοκληρώνει την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου τον (τρίτο κατά σειρά) χρόνο της στο Θέατρο Σταθμός, έχει ξεκινήσει.

Δύο κορυφαίες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανοίγουν το 2026

Η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με δύο σπουδαίες παραγωγές: το εμβληματικό "Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα" των Δημήτρη Παπαϊωάννου και Γιώργου Κουμεντάκη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή και το "Μπεν και Ίμο" του Μαρκ Ρέιβενχιλ στην Εναλλακτική Σκηνή.

Τζούλη Τσόλκα & Φιλίππα Κουτούπα: "Το "Evelyn Evelyn" είναι μια ιστορία για το δικαίωμα να είσαι ο εαυτός σου"

Dark cabaret, σιαμαίες αδελφές και ζωντανή μουσική: το "Evelyn Evelyn" έρχεται στο θέατρο 104 ως μια σκοτεινή και απρόβλεπτη ιστορία ταυτότητας και αγάπης. Οι δύο πρωταγωνίστριες, Τζούλη Τσόλκα και Φιλίππα Κουτούπα, ανοίγουν τον κόσμο της παράστασης και μιλούν για όσα τις συγκινούν και τις αιφνιδιάζουν επί σκηνής.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Το 'Καθαροί, πια' πριν από το 'Cleansed'

Ποια ήταν η γνώμη του "α" για το πρώτο ανέβασμα του έργου της Σάρα Κέιν από τον Λευτέρη Βογιατζή; Και τι σχέση είχαν με αυτό ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Κωνσταντίνος Βήτα;

Λουκής Λάρας: Η συγκλονιστική ιστορία της Σφαγής της Χίου σε μια μουσική αφήγηση στο Θέατρο Ολύμπια

Το εμβληματικό έργο του Δημητρίου Βικέλα ζωντανεύει μέσα από την πρωτότυπη σύνθεση του Λευτέρη Βενιάδη, με τους Κώστα Μπερικόπουλο, Νίκο Ζιάζιαρη και Αλέξανδρο Μποτίνη.

Το 5ο βήμα

Σύγχρονο έργο για την ανδρική ταυτότητα και την απεξάρτηση, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια καλοδουλεμένη, ουσιαστική παράσταση με δύο δυνατές ερμηνείες. | Powered by Uber