Ο Μανώλης Μαυροματάκης είναι ο Λουκής Λάρας

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βγαίνει σε θερινή περιοδεία με τη σκηνική παρουσίαση του δημοφιλούς αφηγήματος του Δημήτρη Βικέλα «Λουκής Λάρας».

Ο Μανώλης Μαυροματάκης είναι ο Λουκής Λάρας

Μία εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της επετείου του 1821 προτείνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του και σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης, ανεβάζοντας για πρώτη φορά στη σκηνή το αφήγημα του Δημητρίου Βικέλα, «Λουκής Λάρας», υπό μορφή μονολόγου και με τον Μανώλη Μαυροματάκη στον ομώνυμο ρόλο. Πρόκειται για το γνωστό λογοτεχνικό έργο του λόγιου και εμπόρου Δημητρίου Βικέλα, το οποίο έγραψε στο Παρίσι το 1879, στηριζόμενος στη γραπτή μαρτυρία ενός Χίου εμπόρου (του Λουκά Ζίφου ή Τζίφου), ο οποίος έζησε και έδρασε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Τη θεατρική προσαρμογή του κειμένου συνυπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός, για να το αποδώσουν στη σκηνή σαν ένα κομμάτι προσωπικού ημερολογίου, σαν τη δημόσια εξομολόγηση ενός «μέσου ανθρώπου» της Επανάστασης. Η παράσταση -σημειώνει ο Λευτέρης Γιοβανίδης-, «κάνοντας “πρωταγωνιστή” έναν άλλοτε “κομπάρσο της ζωής”, επιχειρεί να αναδείξει την ιστορικότητα και τη συγκίνηση της καθημερινής ζωής».

Ο Μανώλης Μαυροματάκης είναι ο Λουκής Λάρας - εικόνα 1
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Ο «Λουκής Λάρας» φωτίζει τη ζωή και τη δράση ενός «καθημερινού» ανθρώπου, που έζησε στο περιθώριο των σπουδαίων γεγονότων της Επανάστασης και κλείνει με το δικό του τρόπο τον πρώτο κύκλο των Απομνημονευμάτων για τον Αγώνα του 21. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα εναλλακτικό βιβλίο Ιστορίας, που εστιάζει στις λιγότερες ένδοξες στιγμές και στα λιγότερο σημαντικά πρόσωπα της περιόδου, που συχνά η επίσημη Ιστορία παραμερίζει. Για αρκετούς μελετητές το έργο σηματοδοτεί τη μετάβαση στο ηθογραφικό είδος και σε μια νέα, ανθρωποκεντρική θεώρηση των γεγονότων του παρελθόντος, χάρη στον προσωπικό χαρακτήρα, τους χαμηλούς τόνους και τα ηθογραφικά στοιχεία που συνυπάρχουν με τα ιστορικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά γοήτευσαν και τον Λευτέρη Γιοβανίδη, που είδε στο πρόσωπο του ήρωα έναν καθημερινό άνθρωπο «σαν τους περισσότερους από εμάς, ταυτόχρονα δειλό και θαρραλέο, δυνατό και ασθενικό, μεγαλόψυχο και εγωιστή, φοβισμένο και επιζώντα, φιλόδοξο και άδοξο», και στο πρόσωπο του Μανώλη Μαυροματάκη, ενός τόσο σημαντικού όσο και «αθόρυβου» ηθοποιού με εσωτερικότητα, λεπτές ερμηνευτικές αποχρώσεις και στιβαρή σκηνική παρουσία, τον ιδανικό ερμηνευτή.

Η παράσταση θα ξεκινήσει την περιοδεία της από το Δημοτικό Θέατρο της Ηλιούπολης (28/6) και θα συνεχιστεί στο Κηποθέατρο Παπάγου (3/7), στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (6/7), στο Αττικό Άλσος (10/9) και στο Άλσος Νέας Σμύρνης (20/9). Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου ολοκλήρωσε η Όλγα Μπρούμα, η πρωτότυπη μουσική είναι του Θοδωρή Οικονόμου, η επιμέλεια της κίνησης της Αντιγόνης Γύρα και οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου.

i Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Στάση// Ποτάμι": Μια θεατρική παράσταση που αφουγκράζεται το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Το νέο έργο της Σοφίας Γουργουλιάννη, σε σκηνοθεσία Σοφέλπης Στάικου, εστιάζει στην αγάπη που κρύβεται μέσα στην απώλεια, ανεβαίνει στο ΙΣΟΝ

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/02/2026

"Αρχιτέκτων", ο Γιώργος Παπαπαύλου: Παράταση παραστάσεων στο θέατρο 104

Η σουρεαλιστική, υπαρξιακή ελληνική κωμωδία της Φώφης Τρέζου με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παπαπαύλου, συνεχίζει μέχρι Μάρτιο στο θέατρο 104.

"Μικρός Έγιολφ" : Δυνατό έργο της τελευταίας περιόδου της ιψενικής δραματουργίας

Ένα έργο που εστιάζει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο την κοινωνική καταγγελία είναι ο "Μικρός Έγιολφ" που σκηνοθετεί ο Ντίνος Ψυχογιός στο ΠΛΥΦΑ.

Τελευταίες παραστάσεις για τον βραβευμένο "Δεσμώτη" στο Olvio

Το βραβευμένο έργο της Νατάσας Σίδερη, που φωτίζει τα αόρατα δεσμά του χρέους παίζεται για λίγο ακόμα, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Ο Γιάννης Αποσκίτης στα "Σαλόνια Γλώσσας" του Εθνικού Θέατρου

Τα "Σαλόνια Γλώσσας" επιστρέφουν στο Εθνικό Θέατρο με τον Γιάννη Αποσκίτη και το έργο "Οι Υπάλληλοι". Μια διεισδυτική ματιά στη σύγχρονη εργασιακή αλλοτρίωση, την remote απομόνωση και την επέλαση της AI στην ανθρώπινη καθημερινότητα.

Οι θεατρικές πρεμιέρες του ερχόμενου Σαββατοκύριακου (14-15/02)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία το Σαββατοκύριακο (14-10/2) και ξεχωρίζουν.

"Δάκρυ στο Φίδι": Tελευταίες παραστάσεις για το έργο της Hippo Theatre Group

Μια σύγχρονη θεατρική σύνθεση σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ράπτη, εμπνευσμένη από τον σκοτεινό και ποιητικό κόσμο του Δημοσθένη Βουτυρά, με τους Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και Βασίλη Πέτρου επί σκηνής