Μια πασαρέλα στήνεται στην Πειραιώς 260

O Παντελής Φλατσούσης είναι ο εμπνευστής της παράστασης «Εθνικό ντεφιλέ», στην οποία θα δούμε μια διαφορετική επίδειξη μόδας, με θέμα τη φουστανέλα και άλλες παραδοσιακές φορεσιές του ελληνικού κράτους.

Μια πασαρέλα στήνεται στην Πειραιώς 260

Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21 ενέπνευσαν τον νεαρό σκηνοθέτη Παντελή Φλατσούση να δημιουργήσει την πρωτότυπη παράσταση «Εθνικό ντεφιλέ» (26-29/6), γύρω από τον άξονα της φουστανέλας και των υπόλοιπων ελληνικών παραδοσιακών ενδυμάτων που συναντάμε κατά την εξέλιξη του ελληνικού κράτους, όπως είναι η στολή του εύζωνα, η σουλιώτικη ενδυμασία του Βύρωνα, το φράκο του Κοραή, τα φράγκικα ενδύματα του Καποδίστρια και η φορεσιά της Αμαλίας.

Μια πασαρέλα στήνεται στην Πειραιώς 260 - εικόνα 1

Παράλληλα, στην παράστασή του, ο Φλατσούσης (με τη συνεργασία στη δραματουργία της Παναγιώτας Κωνσταντινάκου) φέρνει στο φως πρωτότυπες πηγές, ιστορικά τεκμήρια, απομνημονεύματα, δημοσιεύματα Τύπου και αλληλογραφία της εποχής, προκειμένου να δημιουργήσει μία σκηνική σύνθεση που θα απαντάει στα ερωτήματα: «Πόσο μας επηρεάζουν όσα έλαβαν χώρα 200 χρόνια πριν; Είναι οι ιστορικές αφηγήσεις αδιάψευστα τεκμήρια, και μιλάνε όντως για το παρελθόν, ή μήπως λένε περισσότερα για το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο στο παρόν, και πώς φανταζόμαστε το μέλλον;»

Μια πασαρέλα στήνεται στην Πειραιώς 260 - εικόνα 2

Η παράσταση «Εθνικό ντεφιλέ» τοποθετεί τη δράση της στο μακρινό 2121, τριακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση, σε ένα υποθετικό μέλλον όπου τα έθνη-κράτη δεν υφίστανται πλέον, και με αναστοχαστική διάθεση, αναρωτιέται πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι να συνθέσουν την ταυτότητά τους πέρα από τα έθνη και πώς θα μπορούσαν να φτιαχτούν άλλες κοινότητες, πιο συμπεριληπτικές.

Μια πασαρέλα στήνεται στην Πειραιώς 260 - εικόνα 3

Στο ρόλο των… μοντέλων, δηλαδή ερμηνευτές της παράστασης είναι τα μέλη ενός πολυπολιτισμικού θιάσου: οι Γιώργος Κριθάρας, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Αινείας Τσαμάτης, Ντέμπορα Οντόγκ, Γιλμάζ Χουσμέν, Θέμης Θεοχάρογλου και Χουσέιν Αμιρί θα παρελάσουν επί σκηνής, υπό τους ήχους της μουσικής του Jan Van de Engel, και, αφηγούμενοι στιγμές από την ελληνική ιστορία, θα καταθέσουν ένα σχόλιο για τη σχέση μας με το 1821, για την ταυτότητα και την ετερότητα καθώς και για την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας, συμπεριληπτικής κοινωνικής αντίληψης.

Who is Who

Μια πασαρέλα στήνεται στην Πειραιώς 260 - εικόνα 4
© Ειρήνη Ντόλκα

Ο Παντελής Φλατσούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986 και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Θέατρο Ακροπόλ, Skrow Theatre, Knot Gallery), ως βοηθός σκηνοθέτη του Θωμά Μοσχόπουλου και του Ανέστη Αζά, και έχει σκηνοθετήσει δικές του παραστάσεις θεάτρου ντοκιμαντέρ: «Κυψέλη – New Kids On the Block» (Φεστιβάλ Αθηνών 2019) και «NO FUTURE!» (ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης 2018), καθώς και σημαντικά ξένα έργα: «Οι Στρατιώτες» του Γιάκομπ Λεντς (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 2020), «Ιταλική Νύχτα» του Έντεν φον Χόρβατ, σε πανελλήνια πρεμιέρα (Β΄ Σκηνή Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας 2019), «Λεόντιος και Λένα» του Γκέοργκ Μπίχνερ (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων 2018).

Μια πασαρέλα στήνεται στην Πειραιώς 260 - εικόνα 5

© φωτογραφιών: Πηνελόπη Γερασίμου.

Μια πασαρέλα στήνεται στην Πειραιώς 260 - εικόνα 6

i Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, aefestival.gr, tickets.aefestival.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό ντεφιλέ

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Με σύμμαχο έναν πολυπολιτισμικό θίασο, ο νέος δημιουργός στήνει μια πασαρέλα με εθνικές παραδοσιακές φορεσιές, καταθέτοντας ένα σχόλιο για την ταυτότητα του Έθνους με στόχο ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.