O δημιουργός Ευριπίδης Λασκαρίδης πίσω από τις κάμερες

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανοίγει τα παρασκήνια για να μοιραστούμε μέσω ενός ντοκιμαντέρ στιγμές δημιουργίας με τον χαρισματικό καλλιτέχνη, Ευριπίδη Λασκαρίδη.

O δημιουργός Ευριπίδης Λασκαρίδης πίσω από τις κάμερες

«Η πορεία μου είναι από τα “έξω” προς τα “μέσα”, μου πήρε καιρό να το καταλάβω. Στην αρχή είχα τύψεις γι’ αυτό, τώρα το έχω αποδεχτεί και νιώθω ευτυχής και πολύ δημιουργικός σε αυτό το σχήμα» δήλωνε στο «α» ο δημιουργός της απίθανης εικαστική και θεατρικής δημιουργία «Elenit» Ευριπίδης Λασκαρίδης απαντώντας στο ερώτημα «ποια είναι η πορεία σου;». Ο χαρισματικός σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και περφόρμερ στην καλλιτεχνική πορεία που διαγράφει, με τόσο μεγάλη επιτυχία, αντλεί στοιχεία από το μπουρλέσκ, το τσίρκο, τον κινηματογράφο, από όλες τις παραστατικές τέχνες. Αυτό που δημιουργεί δεν έχει γλώσσα, δεν έχει σύνορα καταφέρνει να μιλάει όλες τις γλώσσες, δημιουργεί πλαίσια μέσα στα οποία ο χρόνος έχει ακαθόριστο σχήμα.

O δημιουργός Ευριπίδης Λασκαρίδης πίσω από τις κάμερες - εικόνα 1
«Elenit» (φωτό. Ανδρέας Σιμόπουλος)

Μέσα σ’ ένα πλαίσιο με κινηματογραφικά χαρακτηριστικά δημιούργησε το «Εδώ Παρά Εδώ», «μία φιλμική ευχή για τις ζωές μας που είναι εδώ και μη εδώ, μέχρις ότου μπορέσουμε να απολαύσουμε και πάλι την εμπειρία του θεάτρου». Το εικοσάλεπτο ντοκιμαντέρ «Εδώ Παρά Εδώ» γυρίστηκε στη σκηνή της Στέγης, σε πρόβες επαναθέρμανσης της παράστασης «Elenit», έναν χρόνο μετά την πρεμιέρα του στην Αθήνα, το 2019. Καθώς το έργο ήταν έτοιμο να ξαναρχίσει τη διεθνή περιοδεία του από το Παρίσι, σε πρόσκληση του Théâtre de la Ville και με την στήριξη του Ιδρύματος Hermés, ήρθε το δεύτερο λοκντάουν. Το ντοκιμαντέρ «Εδώ Παρά Εδώ», θα κάνει Live YouTube πρεμιέρα την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ώρα 9 μ.μ. και θα είναι διαθέσιμο έως τις 11 μ.μ. Συντονιστείτε στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση εδώ και δείτε τον Ευριπίδη Λασκαρίδη να μοιράζεται μαζί μας την προετοιμασία των συντελεστών και των ηρώων του στα παρασκήνια και στις πρόβες του «ξαναζεστάματος» ενός έργου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber