Κάτι ωραίο γεννήθηκε και εκπέμπει από τη γειτονιά της Κυψέλης

Γνωρίστε έναν ολοκαίνουργιο καλλιτεχνικό χώρο, που ξεκινά τη δράση του διαδικτυακά ανατρέχοντας στην ανησυχαστική ποίηση του Χρήστου Βακαλόπουλου.

Κάτι ωραίο γεννήθηκε και εκπέμπει από τη γειτονιά της Κυψέλης

Είναι αισιόδοξο και επαναστατικό να κλείνει ο παλιός ο χρόνος με την ανακοίνωση της ίδρυσης ενός νέου καλλιτεχνικού χώρου, ενώ ο Πολιτισμός είναι σε αναγκαστική καραντίνα. Η ομάδα Θέρος είναι από τις λίγες θεατρικές ομάδες που παραμένει δραστήρια και ενεργή μέσα στη δύσκολη συνθήκη που έχει επιβληθεί. Αντιμετωπίζοντας την τέχνη σαν ένα εργοτάξιο οικοδόμησης καταστάσεων, ιδεών και εμπειριών, τα μέλη της Θέρος, χάρισαν νέα ζωή σ’ ένα χώρο της πυκνοκατοικημένης Κυψέλης (Ιθάκης 32) κι εκεί, σχεδιάζουν τις δράσεις τους που ξεκινούν διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας grammiorizontos.com., στις 23 Δεκεμβρίου. Ο καλλιτεχνικός χώρος Κάμιρος, δανείστηκε το όνομα του από την αρχαία πόλη της Ρόδου και θα λειτουργεί ως τόπος συνάντησης καλλιτεχνών. Ο πλουραλισμός και η ποικιλομορφία είναι δυο δεδομένα που φαίνεται να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ομάδα καθώς έχει αποφασίσει κάθε έξι μήνες, την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κάμιρος να αναλαμβάνει διαφορετικός δημιουργός ή/και καλλιτεχνική ομάδα, «έχοντας την ελευθερία να συνθέσει ένα ρεπερτόριο βασισμένο στις δικές του/της αναφορές και καλλιτεχνικές επιθυμίες, και να αναπτύξει την έρευνά του/της στο πεδίο του θεάτρου και των άλλων τεχνών».

Η ομάδα Θέρος ετοίμασε μια σειρά έργων από όλο το φάσμα των τεχνών, τις «Μεταμφιέσεις» και υπόσχεται να μας διακινήσει σε μια άλλη πραγματικότητα, ανατρέχοντας στην ανησυχαστική ποίηση του Χρήστου Βακαλόπουλου. Οι «Μεταμφιέσεις» είναι εμπνευσμένες από τη «Γραμμή του Ορίζοντος» του αγαπημένου μας συγγραφέα, κάνουν τη διαδικτυακή τους έναρξη την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο του 2021. Σε αυτή τη φάση όλες οι δράσεις θα πραγματοποιούνται ψηφιακά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (εδώ) δια ζώσης στον νεοσύστατο χώρο Κάμιρος, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι δράσεις που ενορχηστρώνει η ομάδα Θέρος

Κάτι ωραίο γεννήθηκε και εκπέμπει από τη γειτονιά της Κυψέλης - εικόνα 1

Στο πλαίσιο του κύκλου ραδιοφωνικών εκπομπών, ένα απόγευμα κάθε εβδομάδα, ένας καινούριος καλεσμένος παραλαμβάνει τη «Γραμμή του Ορίζοντος» και παραδίδει ένα επεισόδιο, μια δική του εκδοχή της Γραμμής. Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου (7.30 μ.μ., τιμή εισιτηρίου €) τις εκπομπές εγκαινιάζει η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου αναλαμβάνει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης. Οι εκπομπές είναι προηχογραφημένες

.
Από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο 2021 θα μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά συζητήσεις και αφιερώματα σε επιμέλεια της Δήμητρας Δερμιτζάκη, ενώ τον Μάρτιο μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη θα σκηνοθετήσει την παράσταση του έργου «Γραμμή του Ορίζοντος» του Χρήστου Βακαλόπουλου με πρωταγωνιστές τους Στέλλα Βογιατζάκη, Γιώργο Βουρδαμή, Μαρία Μαμούρη (σε βίντεο η Όλια Λαζαρίδου). Προγραμματίζονται ακόμα μουσικές βραδιές, η έκθεση «Κάμιρος: ένα πλοίο με πορτοκαλιά φουγάρα» με τη συμμετοχή 11 εικαστικών, επιμελημένη από τη σκηνογράφο κι ενδυματολόγο Δήμητρα Λιάκουρα, εμπνευσμένη από το πλοίο που μεταφέρει τη Ρέα Φραντζή στην Πάτμο, αλλά και κινηματογραφικές προβολές. Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Μαρίλης Ζάρκου, 15 σκηνοθέτες θα παρουσιάσουν ισάριθμες ταινίες μικρού μήκους σε τέσσερις διαφορετικές βραδιές προβολών τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber