Νέες επιχορηγήσεις για το ψηφιακό θέατρο

Σαράντα μία παραστάσεις επιχορηγούνται με 568.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού για να προβληθούν στην πλατφόρμα του digitaculture.gov.gr

Νέες επιχορηγήσεις για το ψηφιακό θέατρο

Το ψηφιακό θέατρο είναι εδώ και όσο διαρκεί το lockdown και τα θέατρα παραμένουν κλειστά, νομιμοποιείται ακόμη περισσότερο η συνήθεια του να βλέπεις θέατρο στο σπίτι. Άλλωστε αυτή την τάση ενθαρρύνει και επιχορηγεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο μέσα στο καλοκαίρι ανακοίνωσε πρόσκληση σε φυσικά και σε νομικά πρόσωπα για παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες θα πρέπει να μαγνητοσκοπηθούν προκειμένου να προβληθούν στο digitalculture.gov.gr. Στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης επιχορήγησης υποβλήθηκαν 40 προτάσεις από φυσικά πρόσωπα και 28 προτάσεις από νομικά πρόσωπα. Από τις 68 προτάσεις που υποβλήθηκαν, οι αρμόδιες επιτροπές γνωμοδότησαν θετικά για 41 από αυτές. Οι παραστάσεις που επιχορηγούνται με 568.000 ευρώ οφείλουν να βιντεοσκοπηθούν και να παραδοθούν στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, έως τις 30 Απριλίου 2021. Για το επόμενο διάστημα δύο ετών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα έχει το δικαίωμα να τις προβάλλει στην πλατφόρμα του digitaculture.gov.gr.

Με την τελευταία επιχορήγηση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ενισχύσει τον χώρο του θεάτρου το 2020, με το συνολικό ποσό των 3.142.000 ευρώ. Αναλυτικά: Με 2.099.000 ευρώ επιχορηγήθηκαν 111 επαγγελματικά θεατρικά σχήματα του ελεύθερου θεάτρου για την περίοδο 2020-2021. Με 215.800 ευρώ ενισχύθηκαν 15 ακόμη φορείς και ομάδες για δράσεις θεάτρου. Το ποσό των 260.000 ευρώ χορηγήθηκε στα ΔΗΠΕΘΕ ως έκτακτη ενίσχυση. Με 568.000 ευρώ επιχορηγούνται οι 41 προτάσεις από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Οι γνωμοδοτικές επιτροπές

Νέες επιχορηγήσεις για το ψηφιακό θέατρο - εικόνα 1

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν, εξέτασθηκαν από δύο γνωμοδοτικές επιτροπές. Η πρώτη στελεχώθηκε από υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ και του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η δεύτερη επιτροπή αποτελείται από καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους.
Η επιτροπή στελεχών του ΥΠΠΟΑ αποτελείται από τους: Ελένη Τουμπανάκη (Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του ΥΠΠΟΑ, ως πρόεδρο), Άννα Καλαφατάκη (Προϊσταμένη του Τμήματος Θεάτρου & Χορού της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του ΥΠΠΟΑ, ως μέλος), Ευαγγελία Πανταζή (υπάλληλο του Τμήματος Θεάτρου & Χορού της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του ΥΠΠΟΑ, με βαθμό Α΄, ως μέλος), Παναγιώτη Κουμαριανό (υπάλληλο του Τμήματος Θεάτρου & Χορού της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του ΥΠΠΟΑ, ως μέλος), Γεώργιο Αλετρά (υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών, ως μέλος).
Η καλλιτεχνική επιτροπή αποτελείται από τους: Δημήτρη Λιγνάδη (Ηθοποιό, Σκηνοθέτη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ως πρόεδρο), Κατερίνα Ευαγγελάτου (Σκηνοθέτιδα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ως μέλος), Σπύρο Μπιμπίλα (Ηθοποιό, Σκηνοθέτη, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Σ.Ε.Η. και του ΤΑ.ΣΕ.Η, ως μέλος), Γρηγόρη Βαλτινό (Ηθοποιό, Σκηνοθέτη, Μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος, ως μέλος), Θοδωρή Γκόνη (Σκηνοθέτη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων, ως μέλος).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Παράταση για την Άννα Κοκκίνου και το "Συμπόσιο" του Πλάτωνα

Μια τολμηρή ανάγνωση του "Συμποσίου" παρουσιάζει για 2η χρονιά η Άννα Κοκκίνου στο θέατρο Σφενδόνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/02/2026

‘Να ζει κανείς ή να αμφισβητεί;’ "Άμλετ" απευθείας από το National Theatre

Μια σύγχρονη, σκοτεινά ειρωνική ανάγνωση πάνω στον ‘Άμλετ’ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το National Theatre Live.

Ένας σύγχρονος Σίσυφος στο Ρεκτιφιέ με αγγλικούς υπέρτιτλους

Μια παράσταση που σκιαγραφεί την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να αγγίξει την ελευθερία είναι το "Sisyphus – flesh and earth" σε σύλληψη, ερμηνεία, σκηνικά και κοστούμια του Φάνη Κατέχου.

Μαρλέν Μοντέιρο Φρέιτας: Δείτε τη, αν αντέχετε

Αν καταφέρετε να βρείτε εισιτήριο για το "Not" της Μαρλέν Μοντέιρο Φρέιτας στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, μην το σκέφτεστε δεύτερη φορά. Είναι μια ξεχωριστή παράσταση στο Onassis Dance Days: χορός υβριδικός, διονυσιακός, συχνά ακραίος, που δεν περιγράφεται-βιώνεται.

Θοδωρής Οικονόμου: Ο συνθέτης που έκανε έναν βουκολικό έρωτα να τραγουδιέται

Μια σύγχρονη ανάγνωση του "Αγαπητικού της βοσκοπούλας" ανεβαίνει στο Ακροπόλ από 7/2. Με αφορμή αυτή την παράσταση, ο ακούραστος συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου μας μιλά για την παράσταση, τη μουσική που τον σώζει, τα διεθνή του σχέδια, αλλά και πώς οι συνταγές ενός φίλου έγιναν τραγούδια.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσίαζε το "Ενός λεπτού σιγή" στο Παλαιό Εργοστάσιο ΔΕΗ

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

Η Στέγη χορεύει 4 ημέρες για το "οικείο" και το "ανοίκειο"

Έως τις 8 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days 2026, που εστιάζει φέτος σχέσεις αίματος, μνήμης ή και φαντασίας.