Ένα θερινό σχολείο φέρνει έρωτα κι αρχαίο δράμα στην Ελευσίνα

Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων φέρνει το 8ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος στην ιστορική πόλη.

Ένα θερινό σχολείο φέρνει έρωτα κι αρχαίο δράμα στην Ελευσίνα

«Έρως ανίκατε μάχαν» είναι τα χιλιοτραγουδισμένα λόγια του χορού που ξεκινούν το τρίτο στάσιμο της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Ο έρωτας, αήττητος για δυο χιλιετίες, θα είναι ο πυρήνας του 8ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος που θα λάβει χώρα από 25/8 μέχρι 3/9 στην Ελευσίνα. Λίγους μήνες πριν ανακηρυχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η γενέτειρα του Αισχύλου φιλοξενεί το θερινό σχολείο, που -εκτός από 33 ώρες μαθημάτων- συνοδεύεται από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Ένα θερινό σχολείο φέρνει έρωτα κι αρχαίο δράμα στην Ελευσίνα - εικόνα 1
«Οι κάτω απ’ τα αστέρια»

Σ’ αυτόν, λοιπόν, τον τόπο που το βιομηχανικό φάντασμα ίπταται πάνω απ’ τις αρχαιότητες θα μαζευτούν οι μαθητές για να γνωρίσουν το αρχαίο δράμα στις διαφορετικές του εκφάνσεις. Υπό την καθοδήγηση της Μάρθας Φριντζήλα και με μια αξιόλογη ομάδα δασκάλων, επιδιώκεται η «διδασκαλία», υπό την αρχαία και σύγχρονη έννοια του όρου, των έργων των τριών μεγάλων τραγικών. Παράλληλα, κοινό και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων παραστάσεις θεάτρου και χορού, προβολές, συναυλίες, διαλέξεις, ακόμα και θέατρο σκιών από τον Άθω Δανέλλη. Ξεχωρίζουν η ιστορία ενηλικίωσης «Οι κάτω απ’ τα αστέρια» (με τους Λ. Μπακλέση και Κ. Μπιμπή), το «Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι» από τον θίασο Art Vouveau, που γεφυρώνει βουβό σινεμά και commedia dell'arte, καθώς κι ένα μουσικό αφιέρωμα στον Γιάννη Χρήστου. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος (Ίωνος Δραγούμη 37) και στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 28). Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Eleusis 2021).

i Ελεύθερη είσοδος | Δείτε το πλήρες πρόγραμμα στο www.attikosxoleio.gr | Απαραίτητη η κράτηση θέσεων με αποστολή στο info@attikosxoleio.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Από την κωμωδία στο δράμα: Η Αγγελική Μαρίνου ανάμεσα σε δύο θεατρικά σύμπαντα

Θελήσαμε να γνωρίσουμε την ηθοποιό που πρωταγωνιστεί ταυτόχρονα στους "Κάλπηδες" και τον "Δεσμώτη" και, μέσα από μια ειλικρινή συζήτηση, μας μίλησε για την πολιτική διάσταση του θεάτρου, τη σημασία της ομάδας, τα δεσμά της σύγχρονης ζωής, όσα την αποφορτίζουν και τα αγαπημένα της στέκια στην πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
11/02/2026

"Μέσα στο Μυαλό σου – Part 2": Εξτρα παραστάσεις στο θέατρο Αλίκη

Η διαδραστική θεατρική πρόταση του Δρ. Γιώργου Λάγιου έχει ενθουσιάσει το κοινό με τον τρόπο που εξερευνά σχέσεις, επιθυμίες, φόβους και τα όρια ανάμεσα στην ελευθερία και τον έρωτα.

"Bacon": Το θρίλερ - φαινόμενο από το Λονδίνο στο θέατρο Άνεσις

Ποια παράσταση ταράζει τα νερά τον Απρίλιο 2026; Ένα ωμό, ηλεκτρισμένο θρίλερ για τη βία, την επιθυμία και τα τραύματα που δεν κλείνουν ποτέ σκηνοθετεί η Έμιλυ Λουίζου, με τους Γιώργο Μπένο και Αλέξανδρο Πιεχόβιακ.

"Hotel Amour": Το πολυσυζητημένο μιούζικαλ στο Spotify και στη σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ

Ακούστε τα τραγούδια του "Hotel Amour" των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη στο Spotify και δείτε την παράσταση στο Ακροπόλ που συνεχίζει δυναμικά.

Θα κλείσει τελικά το Ηρώδειο για εργασίες συντήρησης;

Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, όμως το ενδεχόμενο της διεξαγωγής παραστάσεων τον Ιούνιο συζητείται έντονα, σύμφωνα με πληροφορίες και δηλώσεις αξιωματούχων.

Ένα διαρκές "so fucking what" στο έργο του Ουελμπέκ που ανεβάζουν οι Εlephas Tiliensis

Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου, μετά τη "Σεροτονίνη", επιστρέφουν στον Μισέλ Ουελμπέκ, αυτή τη φορά με την "Εκμηδένιση" (Anéantir), σε μια παγκόσμια πρώτη σκηνική εκδοχή που μοιάζει λιγότερο με θεατρικό έργο και περισσότερο με ακτινογραφία της ψυχής μας.

Αντωνία Οικονόμου, μήπως το πιο μοναχικό μέρος στο σύμπαν είναι μέσα μας;

Για το νέο της, σκοτεινά ποιητικό, χοροθεατρικό έργο "'the great nothing' στα Τζάμια Κρύσταλλα μιλά στο 'α' η χορογράφος Αντωνία Οικονόμου - αλλά και για την απώλεια, τον αποχωρισμό και την απουσία της επαφής.