Τέσσερις προτάσεις για θεατρικό διάβασμα

Εντοπίσαμε τέσσερις εναλλακτικές λύσεις για να ξεδιψάσουμε θεατρόφιλους και μη.

Τέσσερις προτάσεις για θεατρικό διάβασμα

Το θέατρο Πορεία, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το διαδικτυακό The Greek Play Project και η ιστοσελίδα Solo Teatro της μεταφράστριας Μαρίας Χατζηεμμανουήλ μας δίνουν την ευκαιρία να επιδοθούμε σε θεατρικά διαβάσματα είτε θεατρικών έργων και προγραμμάτων παραστάσεων είτε κειμένων ακαδημαϊκών, κριτικών και συγγραφέων. Οι συνθήκες των τελευταίων ημερών μπορεί να μην μας επιτρέπουν να ζήσουμε τη θεατρική εμπειρία στο έπακρο, μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε το χρόνο μέσα στο σπίτι και να διαβάσουμε για παραστάσεις που έχουμε δει παλαιότερα αλλά και να αναζητήσουμε σύγχρονες κριτικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις γύρω από το θέατρο γενικότερα.

Τέσσερις προτάσεις για θεατρικό διάβασμα - εικόνα 1
Η Αλεξάνδρα Αίδίνη στη «Μεγάλη Χίμαιρα»

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του θεάτρου Πορεία να μοιραστεί μαζί μας διαδικτυακά και δωρεάν κάποιες από τις παραστάσεις του, ξεκινώντας σήμερα με τη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, υπάρχει ελεύθερη online πρόσβαση και στα προγράμματα όλων των παραστάσεων, τα περισσότερα εκ των οποίων περιέχουν και το θεατρικό κείμενο.

iporeiatheatre.com

Τέσσερις προτάσεις για θεατρικό διάβασμα - εικόνα 2

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανέλαβε το 2016 με τη στήριξη του Ελληνικού Φεστιβάλ και σε σύμπραξη με την εταιρεία Wefeel.gr, η οποία εξειδικεύεται σε εφαρμογές ψηφιακών βιβλίων που προβάλλουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, τη σημαντική πρωτοβουλία να παρουσιάσει το καινοτόμο ψηφιακό διαδραστικό λεύκωμα «Το αρχαίο δράμα στο ΚΘΒΕ 1961-2016». Η συγκεκριμένη ψηφιακή έκδοση, η οποία είναι διαθέσιμη για λήψη ή online ανάγνωση, περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό και κειμενικό υλικό που διατρέχει 45 παραγωγές αρχαίου δράματος μέσα από 464 ψηφιακές σελίδες με 31 βίντεο, 34 ηχητικά αποσπάσματα, 289 εικόνες και 12 προγράμματα από τις πιο εμβληματικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ, δίνοντας έμφαση στις παραστάσεις του που παρουσιάστηκαν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αλλά και σε άλλα αρχαία θέατρα και θερινά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Δεν λείπει, βέβαια, μια σύντομη παρουσίαση για το αρχαίο δράμα, τους δραματικούς ποιητές και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

iΜπορείτε να βρείτε την ανανεωμένη ψηφιακή έκδοση του 2017 εδώ | Περισσότερες πληροφορίες στο www.ntng.gr.

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα The Greek Play Project, την οποία εμπνεύστηκε η θεατρολόγος και κριτικός θεάτρου Ειρήνη Μουντράκη, με στόχο να συμβάλει στην ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, θα βρείτε πλήθος άρθρων, συνεντεύξεων και απόψεων γύρω από το θέατρο με την υπογραφή ακαδημαϊκών, συγγραφέων, θεατρολόγων και κριτικών θεάτρου. Παράλληλα, μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα περισσότερους από 50 εκπροσώπους της ελληνικής δραματουργίας του σήμερα, τα έργα των οποίων συναντάμε συχνά στη θεατρική Αθήνα, μέσα από την παράθεση πρωτότυπων θεωρητικών κειμένων αναφορικά με τη δραματουργία τους αλλά και περιλήψεις των έργων τους. Και μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα η ομάδα του The Greek Play Project σημειώνει στο μήνυμα της για την πορεία των τελευταίων ημερών «Υπάρχουν τόσα ωραία έργα να ανακαλύψουμε, να ταξιδέψουμε μαζί τους και να τα ονειρευτούμε επί σκηνής. Ας ονειρευτούμε το θέατρο που θέλουμε. Ας γίνουμε δημιουργικοί. Το θέατρο θα πληγωθεί αυτές τις μέρες όμως δεν κινδυνεύει. Για ακόμη μια φορά θα θεραπευτεί και θα θεραπεύσει».

Τέσσερις προτάσεις για θεατρικό διάβασμα - εικόνα 3
Βλέπουμε πολύ συχνά το όνομα της στους συντελεστές των περισσότερων παραστάσεων ισπανικών έργων που ανεβαίνουν στις αθηναϊκές σκηνές. Ο λόγος για τη θεατρολόγο, φιλόλογο και μεταφράστρια Μαρία Χατζηεμμανουήλ, η οποία διαθέτει τη βιβλιοθήκη της ιστοσελίδας της Solo Teatro προσφέροντας μας τη δυνατότητα να διαβάσουμε 120 μεταφράσεις σύγχρονων κυρίως έργων του ισπανόφωνου και καταλανικού θεάτρου. Αρκεί μόνο να περιηγηθούμε στη λίστα των έργων κι αφού επιλέξουμε αυτό που επιθυμούμε, να επικοινωνήσουμε με το Solo Teatro μέσα από τη διαδικτυακή φόρμα επικοινωνίας ή με μήνυμα στη σελίδα του στο facebook. Η αποστολή θα γίνει δωρεάν, με εξαίρεση τα έργα που κυκλοφόρησαν και ανέβηκαν στη σκηνή τη φετινή σεζόν είτε για πρώτη φορά είτε σε επανάληψη.

Σε νομικό επίπεδο, αξίζει να σημειωθεί, όπως παρατίθεται και στην πρώτη σελίδα του Solo Teatro, ότι η Μαρία Χατζηεμμανουήλ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο, για τα έργα τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, τόσο στην κατηγορία των μεταφρασμένων όσο και στην κατηγορία των νέων έργων. Για τα έργα που έχουν μεταφραστεί σε συνεργασία με άλλους, την αποκλειστικότητα της μετάφρασης έχουν από κοινού όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτήν μεταφραστές.

isoloteatro.gr | Facebook: @Solo-Teatro-Maria-Chatziemmanouil

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πλανήτης "Solaris" καλεί Κυψέλη

Το Άσυλο Ανιάτων επέλεξε ο Θοδωρής Αμπαζής για να παρουσιάσει τη site specific παράσταση που εμπνεύστηκε από το διάσημο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Στανίσλαβ Λεμ με την ομάδα ΟΠΕΡΑ. Μια δουλειά που μας ιντριγκάρει για τέσσερις βασικούς λόγους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/09/2022

"Καλιφόρνια Ντρίμιν 2": Το σίκουελ ενός επιτυχημένου έργου

Πριν από είκοσι χρόνια ο Βασίλης Κατσικονούρης έκλεψε τις καρδιές μας με το "Καλιφόρνια Ντρίμιν". Οι συνθήκες ωρίμασαν για τη συνέχεια της βραβευμένης κοινωνικής κωμωδίας που έρχεται στο Από Μηχανής. Μάθετε περισσότερα.

"Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου": 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση της Γεωργίας Ανδρέου στο Κακογιάννη

H σκηνοθέτις Γεωργία Ανδρέου μας δίνει πέντε tips για την παράσταση "Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου" που παίχτηκε το καλοκαίρι στο Μπάγκειον και τώρα παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Όλες οι εκδηλώσεις που θα δούμε στο Christmas Theater τη σεζόν 2022-23

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραγωγές από ελληνικά και διεθνή μεγάλα και αγαπημένα ονόματα.

Αφοπλιστική "Μήδεια" η Αθηνά Μαξίμου πρωταγωνιστεί στο Ηρώδειο

Σε μια μελετημένη δουλειά συνόλου παρουσιάζουν την τελευταία παράσταση της "Μήδειας", ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας με πρωταγωνίστρια την Αθηνά Μαξίμου.

Οι εκρηκτικοί "Παίχτες" σαρώνουν για δεύτερη σεζόν

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επιστρέφει στο θέατρο Κιβωτός η sold out παράσταση του Γιώργου Κουτλή με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο.

Μάριος Ποντίκας: Δίνοντας φωνή στο τραύμα της νεότερης Ελλάδας

Εν αναμονή και του νέου ανεβάσματος του έργου του "Γάμος" από το θέατρο Επί Κολωνώ, αποχαιρετούμε τον συγγραφέα που έφυγε πρόσφατα, αφήνοντας μια πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη.