Τι θα παρουσιάσετε, κύριε Ζερβουλάκο, στη Στέγη;

Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος αποκαλύπτει τις σκέψεις του γύρω από το «Tom in Greece» που ανεβάζει στη Στέγη και μιλά ανοιχτά για το φαινόμενο της ομοφοβίας.

Τι θα παρουσιάσετε, κύριε Ζερβουλάκο, στη Στέγη;

Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος αποκαλύπτει τις σκέψεις του γύρω από το «Tom in Greece» που ανεβάζει στη Στέγη (από 12/12) και μιλά ανοιχτά για το φαινόμενο της ομοφοβίας.

«Επέλεξα αυτό το έργο επειδή με συγκινεί και με ανησυχεί. Το επέλεξα επειδή με αφορά. Ίσως τελικά και να με επέλεξε το έργο, δεν ξέρεις καμιά φορά. Δεν το έψαξα, με βρήκε, μου έτυχε, ας το πούμε έτσι.

Πριν από χρόνια πίναμε καφέ ένα μεσημέρι με έναν καλό φίλο μου και συνάδελφο Γερμανό σκηνοθέτη στο Βερολίνο. Μου ανέφερε το τότε καινούργιο θεατρικό έργο «Tom à la ferme» με τα λόγια: «Αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον για εσένα, ως ομοφυλόφιλο άντρα με καταγωγή από μια μεσογειακή κοινωνία. Ψάξ’ το, θα δεις!». Αυτός ο φίλος, σαν κι εμένα, λατρεύει να παρατηρεί, να προσπαθεί να κατανοήσει τι «τρέχει» στην Ελλάδα – βέβαια, πάντα με το μάτι του ξένου επισκέπτη, με μια οπτική που μας προσφέρει η απόσταση. Ακολουθώντας αυτήν τη διάθεση, αναπτύχθηκε μια συζήτηση πάνω σε ενδιαφέρουσες διαστάσεις του status quo της ελληνικής πραγματικότητας αναφορικά με το θέμα του έργου: την ομοφοβία.

Τι θα παρουσιάσετε, κύριε Ζερβουλάκο, στη Στέγη; - εικόνα 1

Θυμάμαι ότι ώρες μετά, και αφού διαβάσαμε το κείμενο μαζί, πολύ αργά το βράδυ, σταμάτησε αυτός ο διάλογός μας για τον Τομ. Κι εγώ ήμουν πια απόλυτα σίγουρος ότι, ναι, αυτό το έργο πρέπει να παιχτεί στην Ελλάδα και πρέπει να παιχτεί στα ελληνικά. Συνέβη αυτό που για μένα είναι ουσιαστικό στη δουλειά μου: ερωτεύτηκα το έργο. Και από τότε κυνήγησα να συνδέσω όλους εκείνους τους παράγοντες που θεώρησα ότι θα δείξουν στη σκηνή τις ενδιαφέρουσες διαστάσεις του έργου. Ήρθα σε άμεση επαφή με τον συγγραφέα Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ στον Καναδά για να συζητήσω μαζί του τη δυνατότητα να κάνω όχι μια συμβατική μετάφραση του έργου του στην ελληνική γλώσσα, αλλά μια ουσιαστική μεταφορά του έργου στην Ελλάδα του σήμερα.

Έτσι ο Τομ –στο πρωτότυπο είναι κάτοικος ενός μεγάλου αστικού κέντρου που ταξιδεύει σε μια απόμακρη φάρμα για να αντιμετωπίσει, να βιώσει και να κατανοήσει μια κατάσταση που αφορά αυτόν και την ύπαρξή του ως ομοφυλόφιλου άντρα– έγινε ο κοσμοπολίτης Τομ, ο οποίος επιστρέφει στη χώρα καταγωγής του, οπού δυστυχώς συναντάει ακόμα αυτόν τον πνευματικό επαρχιωτισμό· τον πνευματικό επαρχιωτισμό που εκφράζει το φαινόμενο της ομοφοβίας».

Περισσότερες πληροφορίες

Tom in Greece

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Βασισμένος στο ομώνυμο ψυχολογικό θρίλερ του Καναδού Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ, ο ανερχόμενος σκηνοθέτης κάνει μια χαρτογράφηση του πένθους και ταυτόχρονα μια ανατομία της ομοφοβίας στην ελληνική κοινωνία.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σταθμός Ω": το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει την Ιλιάδα στη ελληνική περιφέρεια

Το θεατρικό έργο του Γιώργου Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τσικούρα (Τσικ), διασχίζει πόλεις και νησιά φωτίζοντας την απώλεια, τη συνενοχή, τη μνήμη και τη συγχώρεση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2026

Στάθης Λιβαθινός: Αυτές είναι οι αγαπημένες μας παραστάσεις του

Με αφορμή το "Τρίτο στεφάνι" και την "Ντάμα Πίκα", που παίζονται σε δική του σκηνοθεσία, θυμόμαστε τις αγαπημένες μας παραστάσεις με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Στάθη Λιβαθινού.

"Το Παράλογο διεγείρει το μυαλό σχεδόν ‘λαθραία’", λένε ο Πάνος Παπαδόπουλος και η Μαρία Διακοπαναγιώτου

Ο Πάνος Παπαδόπουλος και η Μαρία Διακοπαναγιώτου μιλούν για τη μοναξιά, τη λαχτάρα για αγάπη και τη μαγεία του Παράλογου στις "Καρέκλες" του Ιονέσκο που ανεβάζουν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (31/01-01/02)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία το Σαββατοκύριακο (31/1-1/2) και ξεχωρίζουν.

"Χάσαμε τη θεία στοπ": Ο Χρήστος Τριπόδης μπαίνει στο θίασο

Στην ανανεωμένη παράσταση σε σκηνοθεσία Χρήστου Τριπόδη στο θέατρο Φιλίπ, ζωντανεύει το αιχμηρό και βαθιά ανθρώπινο ελληνικό σύμπαν του Διαλεγμένου.

Feelgood παραστάσεις που μας θυμίζουν γιατί αγαπάμε το θέατρο

Ψάχνετε για παραστάσεις που φέρνουν μια ανάσα χαράς, μια αίσθηση συναισθηματικής αποφόρτισης, ένα χαμόγελο που μένει και μετά το χειροκρότημα; Πέντε feelgood παραστάσεις από εκρηκτικά μιούζικαλ και σκοτεινά παραμύθια με καρδιά, μέχρι σύγχρονες αφηγήσεις που αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα λειτουργούν ως στην καθημερινότητα και ανεβάζουν την διάθεση.

Τον Απρίλιο επιστρέφουμε στο σπίτι των "170 τετραγωνικών"

Η παράσταση-φαινόμενο του Γιώργη Τσουρή επιστρέφει για 7η χρόνια στο Θέατρο Νέος Ακάδημος, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.