Μια νύχτα γεμάτη Χρύσα Σπηλιώτη

Λίγη από τη λάμψη της πολυαγαπημένης συγγραφέα και ηθοποιού, που χάθηκε άδικα στις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, θα μεταδώσει το ολονύχτιο αφιέρωμα στο έργο της που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αναλόγιο.

Μια νύχτα γεμάτη Χρύσα Σπηλιώτη

Μια υπέροχη πρωτοβουλία περιλαμβάνεται φέτος στο πρόγραμμα του καθιερωμένου, ετήσιου Φεστιβάλ Αναλόγιο, όπου θα παρουσιαστεί ένα Ολονύκτιο αφιέρωμα στη Χρύσα Σπηλιώτη σε επιμέλεια της Ναταλίας Κατσού. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν μέσα στην ίδια βραδιά επτά έργα της συγγραφέα –δηλαδή σχεδόν το σύνολο της εργογραφίας της-, σκηνοθετημένα από τις Μιχαέλα Αντωνίου, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Χρύσα Καψούλη, Μαρία Ξανθοπουλίδου, Ρούλα Πατεράκη, Αναστασία Ρεβή και Δήμητρα Χατούπη. Το Φεστιβάλ Αναλόγιο που τελεί υπό την επιστημονική και καλλιτεχνική εποπτεία της Σίσσυς Παπαθανασίου στέκεται σταθερά αρωγός της νέας ελληνικής γραφής. Σε αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε, π.χ., το έργο της Σπηλιώτη «Το μάτι της τίγρης» το 2012 κι έτσι, δεν θα μπορούσε και τώρα παρά να συνδράμει αποφασιστικά στην πραγματοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος για το οποίο συνεργάζονται δεκάδες καλλιτεχνικοί συντελεστές.

Αυτό το Σάββατο, λοιπόν, 21 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο Σταθμός, από τις έξι το απόγευμα έως τις δύο τα ξημερώματα, θα εναλλάσσονται ανά μία ώρα οι παρουσιάσεις των έργων της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιος Ανακάλυψε την Αμερική», «Αγκα-σφι και φι», «Σκοτσέζικο Ντους», «Φωτιά και Νερό», «Ποιος κοιμάται απόψε;», «Το μάτι της τίγρης» και «Πόρτες» σε μορφή αναλογίου ή και ολοκληρωμένης παράστασης. Με αυτή τη συνολική παρουσίαση, το Φεστιβάλ Αναλόγιο 2019 δεν επιθυμεί μόνο να αποτίσει ένα φόρο τιμής στην αδικοχαμένη συγγραφέα και να αναδείξει το σημαντικό της έργο, αλλά και να διευκολύνει την καθιέρωσή του συνόλου του έργου της ως ρεπερτορίου. «Μετά από μία τραγική απώλεια ενός δημιουργού, εστιάζει κανείς σε αυτό που μένει: στο έργο του. Τα κείμενα και τα γραπτά αφενός συναποτελούν ψηφίδες του ίδιου του συγγραφέα και, με έναν τρόπο, σχηματίζουν ένα ιδεατό ολόγραμμά του, τον μεταμορφώνουν και τον διασώζουν ανάμεσά μας. Αφετέρου, όμως, ιδίως τα θεατρικά έργα αποζητούν πλέον χώρο δικό τους, αποτελούν έργα τέχνης "προς διαπραγμάτευση", απαιτούν παρουσία επί σκηνής», σημειώνει η Ναταλία Κατσού, που έχει αναλάβει την επιμέλεια του όλου εγχειρήματος.

Μια νύχτα γεμάτη Χρύσα Σπηλιώτη - εικόνα 1

Η Χρύσα Σπηλιώτη, μία από τους πιο σιωπηλούς αλλά ουσιαστικούς εργάτες της ελληνικής σκηνής, φαίνεται ότι κατέχει ακόμη τον τρόπο να αγγίζει βαθιά όποιον έρχεται σε επαφή με το έργο της. «Αυτό που βρήκα καταπληκτικό καθ’ όλη την διαδικασία, ήταν μία σταθερή δύναμη και μία ουσιαστική αφιέρωση από καθέναν από όσους συμμετέχουν σε αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους ταλαντούχους συντελεστές, ανακαλύπτω για τον καθέναν ένα ιδιαίτερο κίνητρο που τον ωθεί να εργάζεται με τόση ένταση, να αφιερώνεται, και συνήθως πρόκειται για κάποια μνήμη που, με τον έναν ή άλλον τρόπο, μας συνδέει με το έργο ή το πρόσωπο της Χρύσας Σπηλιώτη» δήλωσε χαρακτηριστικά η Νικολέτα Κατσού.

Οι παρουσιάσεις συνοδεύονται από υπερτιτλισμό της υπόθεσης στα αγγλικά, ενώ οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν όλες ή ορισμένες παρουσιάσεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση θέσεων στο ticketsanalogio@gmail.com.

Μια νύχτα γεμάτη Χρύσα Σπηλιώτη - εικόνα 2

Ποια ήταν η Χρύσα Σπηλιώτη
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Αποτέλεσε ουσιαστικό μέλος σημαντικών θεατρικών οργανισμών, όπως το «Ανοιχτό Θέατρο» του Γιώργου Μιχαηλίδη και το «Θέατρο της Άνοιξης» του Γιάννη Μαργαρίτη και έπαιξε σημαντικούς ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου στο Εθνικό Θέατρο και σε ιδιωτικούς θιάσους. Έχει πρωταγωνιστήσει σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές και κάποιες κινηματογραφικές ταινίες. Το συγγραφικό έργο της εκτείνεται σε 7 πολυπρόσωπα έργα, 2 μονολόγους, ένα έργο για εφήβους, και διασκευές για παιδικό θέατρο.Το «Ποιος Ανακάλυψε την Αμερική;» (1996), που αποτελεί ενδεχομένως και το πιο δημοφιλές έργο της, έχει ανέβει σε 34 διαφορετικές παραστάσεις και έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες.

Θέματα κοινωνικά, ιστορικά και πολιτικά εισέρχονται με έναν άμεσο και τολμηρό τρόπο στο έργο της, εκφράζοντας σοβαρούς προβληματισμούς και έντονη διανοητική ευαισθησία. «Απόφοιτος» της εποχής του ρεαλισμού, δεν διστάζει να εξωθήσει τα όριά προς κάτι σχεδόν γκροτέσκο και παράλογα-οικείο, παρα-ρεαλιστικό. Αυτό που διακρίνει κάθε έργο της Χρύσας Σπηλιώτη είναι ένα γενναίο χιούμορ και μία ανταύγεια φωτός. Εδώ, η κοσμοθεωρία της συγγραφέα συναντά την ισχυρή προσωπικότητα του ατόμου: δεν επιτρέπει να φύγει κανείς από το θέατρο νιώθοντας σκοτάδι.

Τα έργα της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Σοκόλη, Δωδώνη, Καστανιώτης, ενώ η συλλογή διηγημάτων της «Χαμένο δίκιο» από τις εκδόσεις Κέδρος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
11/08/2022

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.

Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο μύθο του Περσέα παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων "Νότης Περγιάλης" με ελεύθερη είσοδο.

Σε ποιο έργο θα δούμε τον Liam Ireland;

Τον ηθοποιό της νέας γενιάς, Liam Ireland, που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική "Γη της ελιάς", θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Βουρνάς σε έργο του Ντένις Κέλι.

Ο Δημήτρης Λάλος στο ρόλο του Σοπέν

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας με σολίστ την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου συντροφεύουν τον ηθοποιό Δημήτρη Λάλο στην παράσταση-συναυλία που θα δούμε στο Ηρώδειο.