Η σχέση Καρλ και Τζένης Μαρξ στο θέατρο

Η Σοφία Αδαμίδου γράφει, η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου σκηνοθετεί, ο Σταμάτης Κραουνάκης συνθέτει και η Μαρία Κανελλοπούλου πρωταγωνιστεί στην παράσταση που εμπνέεται από την σχέση του ζεύγος Μαρξ.

Η σχέση Καρλ και Τζένης Μαρξ στο θέατρο

Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου, βραβευμένη με το φετινό βραβείο Κουν της Ενωσης Κριτικών, οδηγεί σκηνοθετικά την ηθοποιό Μαρία Κανελλοπούλου στο δυναμικό comeback ερμηνεύοντας την Τζένη φον Βεστφάλεν, σύντροφο, του Καρλ Μαρξ μια οξυδερκή, ανήσυχη γυναίκα και σημαντική συγγραφέα. Η πλούσια επιστολογραφία με τον σύντροφο της, τον επαναστάτη φιλόσοφο Καρλ Μαρξ έδωσε την έμπνευση στη Σοφία Αδαμίδου να γράψει το κείμενο για την παράσταση που θ’ ανέβει την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Όλβιο. Συνολικά έχουν διασωθεί 320 επιστολές που καλύπτουν την περίοδο από το 1839 έως το 186, μια ιστορική εποχή που η εργατική τάξη, ξεκινά σε ολόκληρη την Ευρώπη τους αγώνες για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής με πολιτικά δικαιώματα. Το σύνολο των επιστολών αποκαλύπτει το έντονο συναισθηματικό φορτίο, τη συνταύτιση δύο παρόμοιων ψυχικών ιδιοσυστασιών και την αφοσίωση της Τζένης παρέχοντας γραμματειακή υποστήριξη στο συγγραφικό έργο του συζύγου της (εκείνη καθαρόγραψε μέρος του χειρογράφου του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» και την «Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας»). Τη μουσική της παράστασης συνθέτει ο sui generis Σταμάτης Κραουνάκης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης αποκαθιστά το ΥΠΠΟΑ

Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/12/2022

"F-X": Η μοναξιά μέσα από την κουλτούρα του Instagram στο θεατρικό του Νίκου Νικολαΐδη

Στο Θέατρο 104 ανεβαίνει η θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Michael Stampe.

Δημήτρη Αγιοπετρίτη -Μπογδάνο, γιατί να δούμε το "Μπιλ και Λου" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου;

Ο σκηνοθέτης και εμπνευστής της παράστασης "Μπιλ και Λου" μάς δίνει πέντε λόγους για να μην τη χάσουμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

H Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τo Αθηνόραμα προκηρύσσει διαγωνισμό Ανεύρεσης Νεοελληνικού Θεατρικού Έργου

Δείτε τους όρους, την κριτική επιτροπή, το έπαθλο και τις προθεσμίες για τη συμμετοχή σας.

"Συνομιλώντας με συνεργάτες" για τον Κάφκα στο Θέατρο Άττις

Ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος υποδέχεται συνεργάτες του και μελετητές του Καφκικού έργου "Αναφορά για μια Ακαδημία", για μία ανοιχτή στο κοινό συζήτηση, με αφορμή το κείμενο του μεγάλου Τσέχου συγγραφέα και τις διαστάσεις του.

"Δυσαρμονίες": Επίκαιρο έργο που ασκεί κριτική στην κοινωνία ανεβάζει ο Αντώνης Αντωνίου

Η Θεατρική του Αντώνη Αντωνίου συνεχίζει να αναζητεί έργα που καθρεφτίζουν οικεία κακά. Μέσα στον Δεκέμβριο περιμένουμε την πρεμιέρα του έργου "Δυσαρμονίες" της Τζόις Κάρολ Όουτς, με τους Αντώνης Αντωνίου και Νατάσα Ασίκη.

Ποια η σχέση των θεατρικών "Free Freaks" με τον διαδικτυακό ήρωα Mr. Freeman;

Ο ανατρεπτικός διαδικτυακός ήρωα, Mr. Freeman, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο παγκόσμιο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα βίντεό του να μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες μόλις κυκλοφορούν, ενέπνευσε τον Κώστα Δελακούρα για τη δημιουργία παράστασης. Διαβάστε όσα μας είπε.