Παγκόσμια πρεμιέρα της Μήδειας του Τράγιαλ Χάρελ στη Στέγη

Το «O Medea» του πολύ σημαντικού και αντισυμβατικού καλλιτέχνη, δίνει ραντεβού με το παγκόσμιο κοινό στην Κεντρική Σκηνή της Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Παγκόσμια πρεμιέρα της Μήδειας του Τράγιαλ Χάρελ στη Στέγη

Μία από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές στην ιστορία, η Μήδεια, παραμένει απόλυτα επίκαιρη εν έτει 2019, φέρνοντας ηθικά και πολιτικά ζητήματα στο επίκεντρο. Αυτή ακριβώς η μορφή, ενέπνευσε έναν εκ των σημαντικότερων χορογράφων της εποχής μας, τον Τράγιαλ Χάρελ, να δημιουργήσει το έργο «O Medea», μαζί με πενταμελή χορό στο ρόλο της Μήδειας. Κρίνεται λοιπόν ως εξαιρετικής σημασίας το τετραήμερο 30/5 με 2/6 (Κεντρική Σκηνή 8.30 μ.μ.), κατά το οποίο παρουσιάζεται το συγκεκριμένο έργο σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Παγκόσμια πρεμιέρα της Μήδειας του Τράγιαλ Χάρελ στη Στέγη - εικόνα 1

Ο διακεκριμένος Τράγιαλ Χάρελ, που είχε εντυπωσιάσει στην προηγούμενη επίσκεψή του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ Made in Usa, θεωρείται δικαίως ως ένας από τους καλύτερους χορογράφους της γενιάς του, καταφέρνοντας να συνδυάσει διαφορετικά είδη χορού, διαφορετικές εποχές και καταστάσεις, όπως ο μεταμοντερνισμός και οι ηρωίδες του αρχαίου δράματος, ή το voguing και η σύγχρονη queer θεωρία. Στην ανάγνωσή του της Μήδειας, στέκεται τόσο στο ιστορικό πρόσωπο που επανέρχεται διαρκώς σε κάθε εποχή ωθώντας στην ανάδυση ηθικών και πολιτικών ζητημάτων, όσο και στον ψυχισμό της γυναικείας προσωπικότητας, μέσα από διαφορετικές “Μήδειες” που αναλαμβάνει ο κάθε ερμηνευτής να αναμετρηθεί. Η ίδια η φύση της Μήδειας, δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη ζωή και την ύπαρξη πριν και μετά από μία τέτοια “μυθική” μορφή.

©Φωτογραφιών Nick Knight

iO Medea | Κεντρική σκηνή Στέγης Ιδρύματος Ωνάση | 30/5-2/6 8.30 μ.μ | Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.onassis.org/whats-on/o-medea

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσίαζε το "Ενός λεπτού σιγή" στο Παλαιό Εργοστάσιο ΔΕΗ

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΕΒΗ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗ
05/02/2026

Η Στέγη χορεύει 4 ημέρες για το "οικείο" και το "ανοίκειο"

Έως τις 8 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days 2026, που εστιάζει φέτος σχέσεις αίματος, μνήμης ή και φαντασίας.

Ιβάνοφ!

Ο Τσέχοφ "τραγουδάει τα μπλουζ" σε αυτό το ατμοσφαιρικό, σε σημεία συναρπαστικό, αλλά και με κάποια θολά στοιχεία ανέβασμα του ολιγοπαιγμένου έργου του Ρώσου συγγραφέα. | Powered by Uber

Η συναρπαστική εξέγερση του Χούλιο Τόγκα

Ένα έργο -και μια παράσταση- για τον καλλιτέχνη του 21ου αιώνα (που μετεωρίζεται ανάμεσα στην εξέγερση και τον συμβιβασμό), που κρύβει το πολιτικό του σχόλιο πίσω από μουσική, χιούμορ και υπόγεια μελαγχολία. | Powered by Uber

Βερόνικα Δαβάκη - Ιβάν Σβιτάιλο για τη δαιμόνια "Locandiera" του Γιάννη Κακλέα

Σε μια συνέντευξη αφιερωμένη στην πειραγμένη κωμωδία του Γκολντόνι "Λοκαντιέρα" σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, μιλήσαμε με τους Βερόνικα Δαβάκη και Ιβάν Σβιτάιλο (από 5/2, Θέατρο Τέχνης).

Το θρυλικό έργο που θα ξαναδούμε στο Εθνικό Θέατρο μετά από 41 χρόνια

Το κύκνειο άσμα του Άντον Τσέχωφ κάνει πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, με ένα θίασο έντεκα σπουδαίων ηθοποιών.

"Μήδεια Έξοδος ΙΙΙ": Μια ζωντανή εικαστική εγκατάσταση στη Γλυπτοθήκη

Ο Κωνσταντίνος Χατζής σκηνοθετεί τη "Μήδεια" ως σύμβολο ξεριζωμού, ενώ η μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη Eros/Demon συνηγορεί σε μια έντονη, εικαστική συνάντηση με το αρχαίο κείμενο και το γλυπτό του Χαλεπά.