Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε;

Το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών επιστρέφει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού για να ανοίξει με τη νέα του θεματική μια συζήτηση πάνω στη σύγχρονη φυσιογνωμία της πόλης.

Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε;

Φέτος το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού φέρνει στο επίκεντρο της θεματικής του την ίδια την πόλη με το σύνθημα “#love_it #leave_it #share_it”. Από 22 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου εστιάζει στις αλλαγές που συντελούνται στην Αθήνα, σε μία προσπάθεια καθορισμού του σύγχρονου ρόλου της. Νέες ομάδες και καλλιτέχνες καλούνται μέσα από το θέατρο να απαντήσουν ποια είναι η σύγχρονη φυσιογνωμία της πόλης, πόσο αποδέχεται τη διαφορετικότητα, κατά πόσο δίνει ίσες ευκαιρίες αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει πιο φιλική στους κατοίκους της.

Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε; - εικόνα 1
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Αθήνα | ATHENS: Capital»

Οι καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ είναι ο Ηλίας Αδάμ, η ομάδα ValSia της Βαλέριας Δημητριάδου και της Αθανασίας Κουρκάκη, η ομάδα «Θέρος» της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, ο Δημήτρης Μπαμπίλης, ο Γιάννης Παναγόπουλος και ο Παντελής Φλατσούσης.

Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε; - εικόνα 2
«Το μικρό σπίτι στην Αθήνα»

Έξι παραστάσεις από διαφορετικούς μεταξύ τους καλλιτέχνες τοποθετούν την Αθήνα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια φαντασιακή αναδημιουργία της πόλης με όχημα τη λογοτεχνία, την ποίηση και το θέατρο, που όμως αντλεί από την πραγματικότητα. Η ιστορία, η κοινωνική δομή και ο περιβάλλων χώρος που συνθέτουν το προφίλ της Αθήνας μεταβάλλονται καθημερινά, το παρόν -γεμάτο συγκρούσεις- βρίσκεται εν δυνάμει σε αγώνα δρόμου με το εξωραϊσμένο παρελθόν, επηρεάζοντας έτσι και τη ζωή των κατοίκων της, τη ζωή όλων μας, χωρίς απαραίτητα να μας επιτρέπει πάντα να κοιτάξουμε το αύριο με αισιοδοξία. Όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της καθημερινότητας μας στοχεύει να αναπαραστήσει στη σκηνή το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών.


Οι θεατές θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν δελτία εισόδου από τα ταμεία του θεάτρου Rex (Πανεπιστημίου 48) μόνο για τις παραστάσεις της εκάστοτε μέρας. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

iΦεστιβάλ Νέων Δημιουργών | Πειραματική Σκηνή -1 | Εθνικό Θέατρο Rex | Αναλυτικά το πρόγραμμα παραστάσεων του φεστιβάλ |

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τζόνι μπλε

Ο Γιώργης Τσουρής μας παρέδωσε ένα έργο δυνατό και καθηλωτικό, που αφορά όλες τις ηλικίες: ωμό, ανεπιτήδευτο χιούμορ, ρεαλισμός που πείθει και ερμηνείες εξαιρετικές, συνθέτουν μια παράσταση που σε κρατάει σε αγωνία και συγκίνηση. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
15/01/2026

Όσα μάθαμε για τη "Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της"

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λαέρτης Μαλκότσης και Έλενα Χαραλαμπούδη μιλούν για τη μαύρη κωμωδία με 70s αισθητική - σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου- που βλέπει τις σχέσεις με άλλα μάτια, στο θέατρο Βεάκη (από 16/1).

Τι συνέβη στη "Βουργουνδία"; Η θεατρική ομάδα Αθώο Σώμα απαντά

Μια παράσταση εμπνευσμένη από το εμβληματικό έργο "Υβόννη, πριγκίπισσα της Βουργουνδίας" του Βίτολντ Γκομπρόβιτς έρχεται στο θέατρο Σφενδόνη από 19/1.

Μια Κυριακή με τη Γλυκερία Μπασδέκη: Από το "Endgame" στη "μάμα"

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, δύο εκδηλώσεις αναδεικνύουν την πρωτοποριακή γραφή της Γλυκερίας Μπασδέκη και τη δυνατότητα του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου να συνδέει την προσωπική φωνή με συλλογικά βιώματα. Μάθετε περισσότερα.

Ο Αργύρης Μπακιρτζής επιστρέφει με τη "Δημοπρασία" του Σταύρου Τσιώλη

Ο Αργύρης Μπακιρτζής παρουσιάζει και φέτος στο Baumstrasse, το μονόπρακτο "Η Δημοπρασία" του Σταύρου Τσιώλη, από τις 22 Ιανουαρίου ως τις 8 Φεβρουαρίου, κάθε Πέμπτη ως Κυριακή στις 21:00.

Αποκλειστικό: "Το Μεγάλο Φαγοπότι" έρχεται στο θέατρο

Η εμβληματική ταινία του Ferreri ζωντανεύει με νέα διάσταση: Η αμφιλεγόμενη ταινία "La Grande Bouffe" του 1973 αποκτά νέα ζωή στη σκηνή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Ένα αυτοαναφορικό έργο που έγινε δικό μας

Μετά από αλλεπάλληλα sold out, το "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" συνεχίζεται στο Θέατρο Άλφα - "Ληναίος-Φωτίου", για 5η τελευταία χρονιά, με νέες ημερομηνίες στη more και, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται μέσα στη χρονιά να βγει εκτός Αθήνας, συναντώντας το κοινό της περιφέρειας.