Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε;

Το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών επιστρέφει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού για να ανοίξει με τη νέα του θεματική μια συζήτηση πάνω στη σύγχρονη φυσιογνωμία της πόλης.

Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε;

Φέτος το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού φέρνει στο επίκεντρο της θεματικής του την ίδια την πόλη με το σύνθημα “#love_it #leave_it #share_it”. Από 22 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου εστιάζει στις αλλαγές που συντελούνται στην Αθήνα, σε μία προσπάθεια καθορισμού του σύγχρονου ρόλου της. Νέες ομάδες και καλλιτέχνες καλούνται μέσα από το θέατρο να απαντήσουν ποια είναι η σύγχρονη φυσιογνωμία της πόλης, πόσο αποδέχεται τη διαφορετικότητα, κατά πόσο δίνει ίσες ευκαιρίες αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει πιο φιλική στους κατοίκους της.

Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε; - εικόνα 1
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Αθήνα | ATHENS: Capital»

Οι καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ είναι ο Ηλίας Αδάμ, η ομάδα ValSia της Βαλέριας Δημητριάδου και της Αθανασίας Κουρκάκη, η ομάδα «Θέρος» της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, ο Δημήτρης Μπαμπίλης, ο Γιάννης Παναγόπουλος και ο Παντελής Φλατσούσης.

Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε; - εικόνα 2
«Το μικρό σπίτι στην Αθήνα»

Έξι παραστάσεις από διαφορετικούς μεταξύ τους καλλιτέχνες τοποθετούν την Αθήνα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια φαντασιακή αναδημιουργία της πόλης με όχημα τη λογοτεχνία, την ποίηση και το θέατρο, που όμως αντλεί από την πραγματικότητα. Η ιστορία, η κοινωνική δομή και ο περιβάλλων χώρος που συνθέτουν το προφίλ της Αθήνας μεταβάλλονται καθημερινά, το παρόν -γεμάτο συγκρούσεις- βρίσκεται εν δυνάμει σε αγώνα δρόμου με το εξωραϊσμένο παρελθόν, επηρεάζοντας έτσι και τη ζωή των κατοίκων της, τη ζωή όλων μας, χωρίς απαραίτητα να μας επιτρέπει πάντα να κοιτάξουμε το αύριο με αισιοδοξία. Όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της καθημερινότητας μας στοχεύει να αναπαραστήσει στη σκηνή το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών.


Οι θεατές θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν δελτία εισόδου από τα ταμεία του θεάτρου Rex (Πανεπιστημίου 48) μόνο για τις παραστάσεις της εκάστοτε μέρας. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

iΦεστιβάλ Νέων Δημιουργών | Πειραματική Σκηνή -1 | Εθνικό Θέατρο Rex | Αναλυτικά το πρόγραμμα παραστάσεων του φεστιβάλ |

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Open Call: Υποβολή συμμετοχών για το Off Off Athens Theatre Festival 2026

Το Off Off Athens Theatre Festival 2026 έρχεται στο Θέατρο Επί Κολωνώ και προσκαλεί νέους δημιουργούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/01/2026

"Μέχρι να σβήσουν τ’ άστρα": Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Χώρα

Το "Μέχρι να σβήσουν τ’ άστρα", σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Θέατρο Χώρα, αφήνοντας πίσω του μια παράσταση ανθρώπινη, όπου το κοινωνικό βλέμμα, η τρυφερότητα και το σκοτάδι συνυπάρχουν με σπάνια ισορροπία.

"Στην εξοχή": Τελευταίες παραστάσεις στο θέατρο Αποθήκη

Με κοφτερούς, καθημερινούς διαλόγους αποκαλύπτονται σκοτεινά υπόγεια στρώματα στις σχέσεις των ανθρώπων στο έργο του "Στην εξοχή" του Μάρτιν Κριμπ που ολοκληρώνει τις παραστάσεις στις 25 Ιανουαρίου.

"Ο Φιάκας" : Ο Οδυσσέας Σταμούλης μπαίνει στην παρέα της απίθανης κωμωδίας του Από Μηχανής

Η διαχρονική κωμωδία του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή "Ο Φιάκας" συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία με τον Οδυσσέα Σταμούλη και τον Δημήτρη Μυλωνά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο "Βυσσινόκηπος" ανθίζει στη σκηνή του Πορεία με Τάρλοου – Καλτσίκη

Ο Δημήτρης Τάρλοου επιστρέφει στον Τσέχοφ και θα σκηνοθετήσει τον "Βυσσινόκηπο" με την Αλεξια Καλτσίκη στο ρόλο της Λιούμποφ Αντρέγεβνα.

"Push Up": Ένας καυστικός καθρέφτης του σύγχρονου εργασιακού κόσμου

Χιούμορ και ανατροπές πυροδοτούν τη δράση στο "Push Up" του Roland Schimmelpfennig που ανεβαίνει στο Θέατρο ΕΛΕΡ – Ελένη Ερήμου, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία της Έφης Ρευματά, για 12 μόνο παραστάσεις.

Η βία που βαφτίστηκε ελευθερία: η Ειρήνη Λαμπρινοπούλου μιλά για τη "Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας"

Η Ειρήνη Λαμπρινοπούλου σκηνοθετεί το συγκλονιστικό "Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας" της Vanessa Springora. Με αφορμή την πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης, μας μιλά για τη συναίνεση όταν το σώμα είναι παιδικό, για την εξουσία που κρύφτηκε πίσω από τη λογοτεχνία και για τη σιωπή που έγινε τραύμα. Φέρνει στη σκηνή μια αναγκαία, επώδυνη αλήθεια-εδώ, σήμερα, τώρα.