Παρακολουθήσαμε το Onassis Youth Festival

Ο δυναμικός ενθουσιασμός και η συγκινητική ειλικρίνεια των εφήβων κατέκτησαν και πάλι τη σκηνή.

Παρακολουθήσαμε το Onassis Youth Festival

Έχει γίνει θεσμός κι έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να είναι. Η άνοδος των μεγάλων παιδιών και ταυτόχρονα μικρών ενηλίκων στη σκηνή, είναι κάθε χρόνο ένα σημείο-σελιδοδείκτης στο ημερολόγιό μας.Οι ίδιοι οι έφηβοι έχουν θέσει τα στάνταρ και τις προσδοκίες πολύ ψηλά εδώ και 9 χρόνια. Με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση το εφηβικό φεστιβάλ βγήκε από το αυγό του, άνοιξε τα φτερά του και αναπτύχθηκε, καταλαμβάνοντας τις σκηνές όλης της χώρας, αποδεικνύοντας έτσι πως ήρθε για να μείνει. Για μερικές μέρες, κάνουν τη δική τους γιορτή, ανάβουν τη δική τους φωτιά κι όλοι παρασύρονται στο χορό γύρω της-μαζί τους. Μπορεί να είναι ένα αργό βαλς, ένα παθιασμένο λάτιν, ένα φλογερό παραδοσιακό, ή κάτι εντελώς αυτοσχεδιαστικό, σε οποιοδήποτε τέμπο και είδος. Ο προβολέας και το μικρόφωνο είναι πάνω τους και καλά θα κάνει να παραμείνει, γιατί όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, αποδεικνύουν ότι μπορούν να μας βάλουν τα γυαλιά, να μας συγκινήσουν, να μας ενθουσιάσουν, να μας ξεσηκώσουν.

Παρακολουθήσαμε το Onassis Youth Festival - εικόνα 1
1ο ΓΕΛ Μαραθώνα- «ΜΩΣΑΪΚΟ»

Φετινό θέμα του Onassis Youth Festival, το τρίπτυχο Αθήνα-Αλεξάνδρεια-Βηρυτός, τρεις ανήσυχες, πολυπολιτισμικές πόλεις, που άλλοτε βρίσκουν γέφυρες και συνδέονται μεταξύ τους, δείγμα των πάμπολλων γεννημένων στην Αλεξάνδρεια καλλιτεχνών όπως ο Κ. Π. Καβάφης, κι άλλοτε βρίσκονται πολύ μακριά και χωρίζονται λόγω γλωσσολογικών, εθνοτικών, θρησκευτικών κ.ά. διαφορών. Στη μέση οι έφηβοι, να βιώνουν στο πετσί και στην ψυχή τους όλες τις δυσκολίες, εξωτερικές -μετακομίσεις, μετανάστευση, εν γένει μια διαρκής ανάγκη προσαρμογής σε τεράστιες μεγαλουπόλεις που δεν τους ενσωματώνουν- και εσωτερικές- αλλαγές στο σώμα, πρώτοι έρωτες, αναμετρήσεις με τον εαυτό σε κάθε επίπεδο. Με λίγα λόγια, πόλεμος εντός, πόλεμος κι εκτός για την ιδιαίτερη αυτή ηλικία, που ελπίζει- όπως τόνισε ένας μικρός πρωταγωνιστής του «Summer Rain/Καλοκαιρινή Βροχή» από το 41ο Γυμνάσιο Αθηνών, να βρίσκει στην πόλη του καλοκαιρινή βροχή με σταγόνες αντί για σφαίρες.

© φωτογραφιών Pinelopi Gerasimou

Παρακολουθήσαμε το Onassis Youth Festival - εικόνα 2
41ο Γυμνάσιο Αθηνών- «Summer Rain/ Καλοκαιρινή Βροχή»

Σε αυτό το σημείο έγκειται όμως, ένας προβληματισμός: ενδιαφέρον θέμα, αναμφίβολα, αλλά κάπως δεσμευτικό και περιοριστικό για τους καλλιτέχνες-δημιουργούς. Η πλειοψηφία τους φάνηκε να τείνει σε αφηγήσεις ιστορικού περιεχομένου σχετικά με τις ίδιες τις πόλεις, την επιβίωση σε αυτές και τη σύγχρονη πραγματικότητα, στοιχεία φυσικά κρίσιμα και σημαντικά να ειπωθούν, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να περάσει απαρατήρητη μια απουσία βαθιάς θεατρικής δημιουργίας, με την έννοια πλοκής και ροής των έργων που παρουσιάστηκαν, ισχυρών δομών σχέσεων μεταξύ των χαρακτήρων- ρόλων και εντέλει κείμενα που προέρχονται, αφορούν και καίνε τους ίδιους τους εφήβους. Πρέπει δηλαδή, να τονίζεται η εκπαιδευτική παράλληλα με τη δημιουργική δουλειά των καλλιτεχνών, ώστε να διαχειρίζονται με χειρουργική ακρίβεια, με απόλυτη προσοχή και άκρατο σεβασμό τους μικρούς ενήλικες.

Όλες οι αρετές που προσφέρει η θεατρική διαδικασία- ομαδικότητα, αλληλεγγύη, ανοιχτές αισθήσεις, ετοιμότητα, σκληραγώγηση, αναφέροντας μόνο μερικές από αυτές- είναι το έδαφος για να ανθίσουν και να οπλιστούν για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο, φεύγοντας από τη σκηνή πιο πλούσιοι. Το χειροκρότημα φυσικά, είναι δικό τους, ολόδικό τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσίαζε το "Ενός λεπτού σιγή" στο Παλαιό Εργοστάσιο ΔΕΗ

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΕΒΗ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗ
05/02/2026

Η Στέγη χορεύει 4 ημέρες για το "οικείο" και το "ανοίκειο"

Έως τις 8 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days 2026, που εστιάζει φέτος σχέσεις αίματος, μνήμης ή και φαντασίας.

Ιβάνοφ!

Ο Τσέχοφ "τραγουδάει τα μπλουζ" σε αυτό το ατμοσφαιρικό, σε σημεία συναρπαστικό, αλλά και με κάποια θολά στοιχεία ανέβασμα του ολιγοπαιγμένου έργου του Ρώσου συγγραφέα. | Powered by Uber

Η συναρπαστική εξέγερση του Χούλιο Τόγκα

Ένα έργο -και μια παράσταση- για τον καλλιτέχνη του 21ου αιώνα (που μετεωρίζεται ανάμεσα στην εξέγερση και τον συμβιβασμό), που κρύβει το πολιτικό του σχόλιο πίσω από μουσική, χιούμορ και υπόγεια μελαγχολία. | Powered by Uber

Βερόνικα Δαβάκη - Ιβάν Σβιτάιλο για τη δαιμόνια "Locandiera" του Γιάννη Κακλέα

Σε μια συνέντευξη αφιερωμένη στην πειραγμένη κωμωδία του Γκολντόνι "Λοκαντιέρα" σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, μιλήσαμε με τους Βερόνικα Δαβάκη και Ιβάν Σβιτάιλο (από 5/2, Θέατρο Τέχνης).

Το θρυλικό έργο που θα ξαναδούμε στο Εθνικό Θέατρο μετά από 41 χρόνια

Το κύκνειο άσμα του Άντον Τσέχωφ κάνει πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, με ένα θίασο έντεκα σπουδαίων ηθοποιών.

"Μήδεια Έξοδος ΙΙΙ": Μια ζωντανή εικαστική εγκατάσταση στη Γλυπτοθήκη

Ο Κωνσταντίνος Χατζής σκηνοθετεί τη "Μήδεια" ως σύμβολο ξεριζωμού, ενώ η μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη Eros/Demon συνηγορεί σε μια έντονη, εικαστική συνάντηση με το αρχαίο κείμενο και το γλυπτό του Χαλεπά.