Για ένα καθολικά προσβάσιμο θέατρο

Η δράση Art for Αll της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Σύγχρονου Θεάτρου.

Για ένα καθολικά προσβάσιμο θέατρο

Με σύνθημα «προσβάσιμη και συμπεριληπτική τέχνη για όλες και όλους» και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αναπηρίας, η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών διοργανώνει στις 7, 8 & 9 Δεκεμβρίου τη δράση Art for All. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής εφαρμόζει στην πράξη, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τη θεωρητική διεκδίκηση του δικαιώματος ισότιμης συμμετοχής και παρακολούθησης από όλους θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών προβολών. 607 λεπτά καθολικά προσβάσιμης κινηματογραφικής και θεατρικής εμπειρίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Σύγχρονο Θέατρο, συνθέτουν το Art for All, πετυχαίνοντας την ίδια στιγμή την ευαισθητοποίηση γύρω από την αναπηρία αλλά και τη συνειδητοποίηση της τεράστιας σημασίας της τέχνης στη ζωή μας.

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου από τις 17:00 το απόγευμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών θα προβάλλει καθολικά προσβάσιμες ελληνικές ταινίες, που φέρουν την πιστοποίησή της. Ενώ το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Δεκεμβρίου, το προσβάσιμο και φιλικό «Σύγχρονο Θέατρο» θα συμμετέχει στη δράση με την καθολικά προσβάσιμη παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» στις 11.30 το πρωί και στις 14:30 το μεσημέρι, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι και του Αντώνη Ρέλλα.

Η ομάδα «Συντεχνία του γέλιου» σε σύμπραξη με την «Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών» ανοίγει σε όλους την αγκαλιά της, μικρούς και μεγάλους, με την ξεκαρδιστική κωμωδία του Άγγλου συγγραφέα Ρόι Κιφτ με κεντρικό ήρωα τον Άρη, έναν πιτσιρικά που κινείται με αμαξίδιο. Έχει μόλις μετακομίσει με την μητέρα του και την αδελφή του Ζήλη σε μια νέα περιοχή. Όμως, η εξερεύνηση της φέρνει τα δυο αδέλφια αντιμέτωπα με τα καθημερινά προβλήματα που συναντά κάθε άτομο με αναπηρία. Σύμμαχος τους, ο συνομήλικος Φάνης, με τον οποίο γνωρίζονται μέσα από μια άκρως ρεαλιστική και κωμική παρεξήγηση. Πρέπει να είσαι πιο δυνατός κι από τον σούπερμαν για να αντιμετωπίσεις τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις ή υπάρχει και άλλος τρόπος; Την ανθρώπινη και χιουμοριστική ιστορία του Άρη ντύνουν μουσικά ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι Χατζηφραγκέτα.

Για ένα καθολικά προσβάσιμο θέατρο - εικόνα 1

Η καθολική προσβασιμότητα περιλαμβάνει:

Ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους στα Ελληνικά με στοιχεία που συμβάλλουν παράλληλα στην κατανόηση των ηχητικών σημάτων από Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες καθώς και ακουστική περιγραφή στα ελληνικά για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Το πρόγραμμα διατίθεται δωρεάν σε μεγαλογράμματη σειρά, γραφή Braille και σε κώδικα QR για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ενώ φυσικά, οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές/τριες τους.

Με την αμέριστη συμπαράσταση της «Συντεχνίας του γέλιου» και του «Σύγχρονου θεάτρου», εξασφαλίστηκε η ανεμπόδιστη πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον με την δημιουργία ράμπας εισόδου, WC για κινητικά ανάπηρους θεατές/τριες, εξασφάλιση μόνιμων θέσεων για χρήστες/τριες αμαξιδίου, θέσεις θεατών/τριών με κινητικές βλάβες που δεν χρησιμοποιούν αμαξίδιο, καθώς επίσης σχεδιάστηκε η ανεμπόδιστη οπτικοακουστική παρακολούθηση της παράστασης για όλες και όλους.

Θέσεις Κωφών/βαρήκοων που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, θέσεις κωφών/βαρήκοων που χρησιμοποιούν τους Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους, θέσεις τυφλών και ανθρώπων με προβλήματα όρασης που θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής AD (με ή χωρίς σκύλο οδηγών τυφλών).

Τις ημέρες των παραστάσεων έχει εξασφαλιστεί στάθμευση για αναπηρικά αυτοκίνητα με μειωμένο αντίτιμο στο Gazi Parking: Τριπτολέμου 17, 11854 Αθήνα - Τηλ: 210 3210026, 6972 117800.

i «Art for All» | fb: DisArtMove | Εδώ θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

Δείτε το τρέιλερ της δράσης «Art for All»

Περισσότερες πληροφορίες

Πιο δυνατός κι απ’ τον Σούπερμαν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Έργο-τομή των ’80s-’90s, το οποίο παρακολουθεί τον Άρη, έναν προ-έφηβο με αναπηρία.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Superstar" της Ιωάννας Πορτόλου: Ο χορός στην αρένα της επιβίωσης

Η Ιωάννα Πορτόλου μιλά για το "Superstar" στο ΠΛΥΦΑ, για κύκλους αντοχής και κατάρρευσης, τα όρια της δημιουργίας, τη μουσική ως συνεκτικό ιστό και τη γεωγραφική μοναξιά της Ελλάδας στο διεθνές χορευτικό τοπίο σήμερα επίμονα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
13/02/2026

Ποιο έργο του Θανάση Τριαρίδη παίζεται για τρίτη χρονιά στο Olvio;

Οι πραγματικότητες, οι αδικίες και οι γκρίζες ζώνες της κοινωνίας απασχολούν τον Θανάση Τριαρίδη στο "Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου". Στο πλαίσιο της παράστασης, που συνεχίζει για 3η χρονιά, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον ανώτατο δικαστικό Χρήστο Ράμμο και τον ακτιβιστή και διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο.

Το ιστορικό music hall "Μέδουσα" ξανά ζει

Η Αθήνα ξαναβρίσκει το θρυλικό της σαββατόβραδο στη "Μέδουσα". Το ιστορικό music hall που ταυτίστηκε με τον Γιώργο Μαρίνο αναβιώνει και συνεχίζει να ξαναβάζει φωτιά στη διασκέδαση με νέους συντελεστές.

Παράσταση-αφιέρωμα στον ελληνισμό της Αυστραλίας της δεκαετίας του ‘60 στο Αγγέλων Βήμα

"Έφυγες με το Πατρίς": Ένα θεατρικό ταξίδι μνήμης στο Αγγέλων Βήμα σε σκηνοθεσία Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου με τους Γιάννης Ντάσιος, Λίλη Τέγου και Γιάννης Τσιώμου να πρωταγωνιστούν.

"Άσπρο Μαύρο": Τελευταίες παραστάσεις στην Αθήνα και έναρξη περιοδείας

Η σπαρακτική υπαρξιακή σύγκρουση πίστης και απόγνωσης του Cormac McCarthy ολοκληρώνει τον κύκλο της στο Θέατρο Επί Κολωνώ και ταξιδεύει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας ο Αντώνης Καφετζόπουλος, που συμπρωταγωνιστεί με τον Ζερόμ Καλούτα.

"Δημοκράτορες" του Γιάννη Αποσκίτη: Τελευταίες παραστάσεις

Μια μαύρη, γκροτέσκα κωμωδία για την εξουσία, την παράνοια και τα όρια της επιστήμης είναι το έργο του Γιάννη Αποσκίτη, που παίζεται για λίγο ακόμα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

"Ο σωσμένος" στο Cartel: Μπισμπίκης–Κιτσοπούλου σε μια απροκάλυπτη συνάντηση

Η νέα παράσταση του "Σωσμένου" στο Cartel φέρνει τη συνάντηση Μπισμπίκη και Κιτσοπούλου, με ρεαλισμό, σκληρή θεματολογία και αθηρόστομη ειλικρίνεια, ενώ η μουσική του Μπάμπη Παπαδόπουλου καθορίζει την ατμόσφαιρα της αναμενόμενης πρεμιέρας.