Ο ανένταχτος Παζολίνι στη σκηνή του θεάτρου Αργώ

Μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου «Όταν ο Παζολίνι συνάντησε το αγόρι που του πρόσφερε το θάνατο» ετοιμάζεται στο θέατρο Αργώ, με πρωταγωνιστή τον Ένκε Φεζολλάρι.

Γιορτινοί εξοδούχοι, προσοχή!
Τα θέατρα τροποποιούν τα ωράρια και τις ημέρες των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πριν την έξοδό σας επιβεβαιώσετε τις όποιες αλλαγές για να οργανώσετε καλύτερα τις θεατρικές σας εξορμήσεις.
Ο ανένταχτος Παζολίνι στη σκηνή του θεάτρου Αργώ

Οι σημαντικότερες στιγμές του Ιταλού κινηματογραφιστή Πιέρ Πάολο Παζολίνι, οι εχθροί του, οι φίλοι του, παρελαύνουν από την παράσταση «Παζολίνι» που σκηνοθετεί η Αγγελική Καρυστινού με πρωταγωνιστή τον Ένκε Φεζολλάρι. Από την Κάλλας, την Μπέτι και τη Μαγκάνο, μέχρι τη Σουσάνα, το Νινέττο και το Σβέν, όλοι τους καλεσμένοι και ταυτόχρονα παγωμένοι, μένουν να αναρωτιούνται ποιος σκότωσε τον ανένταχτο κινηματογραφιστή.

Γιατί Παζολίνι και γιατί τώρα; Ο Ένκε Φεζολλάρι μας απαντά: «Πέρα από το γεγονός ότι ο Παζολίνι είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, που πάντα αξίζει κανείς να μελετήσει, το γεγονός του φρικτού του θανάτου είναι συγκλονιστικό. Λίγες μέρες πριν πεθάνει ο ίδιος έγραψε ένα άρθρο όπου μίλησε ανοιχτά, χωρίς περιστροφές για τα όσα συνέβαιναν στη χώρα, τόλμησε να πει μεγάλες αλήθειες, να δώσει ακόμα και ονόματα, υπογράφοντας έτσι την θανατική του καταδίκη. Όμως το έκανε. Γιατί λοιπόν η αλήθεια κοστίζει τόσο ακριβά; Ο Παζολίνι γράφει ότι μόνο ένας διανοούμενος μπορεί να πει τα πράγματα όπως είναι, γιατί δεν έχει τίποτα να χάσει. Πόσες τέτοιες φωνές έχουμε σήμερα; Ποιος αλήθεια μπορεί και έχει το θάρρος και την τόλμη, αλλά ταυτόχρονα και την δύναμη να μιλήσει; Αυτές είναι οι ερωτήσεις της παραστάσεις, ταυτόχρονα μέσα από τις υπαρξιακές αναζητήσεις του Παζολίνι, όπως τουλάχιστον τις αντιλαμβανόμαστε εμείς».

Ο ανένταχτος Παζολίνι στη σκηνή του θεάτρου Αργώ - εικόνα 1

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής του αιρετικού καλλιτέχνη αναδύονται θραύσματα και αναμνήσεις, οι έρωτες, σκηνές από ταινίες, τα γραπτά του, η μητέρα και ο πατέρας του και το ερώτημα «ποιος σκότωσε τον Πιερ Πάολο Παζολίνι» παραμένει κυρίαρχο στην παράσταση. «Ξεκινάμε από την δολοφονία του» μας λεει ο Φεζολλάρι. «Ο Παζολίνι «ξυπνάει» σε ένα μεσοδιάστημα, μεταξύ ζωής και θανάτου, ανακαλύπτει το πτώμα του κι αναζητάει τον δολοφόνο του, ή μάλλον τα κίνητρα πίσω από τη δολοφονία του. Και κάπως έτσι περνάει η ζωή του μπροστά από τα μάτια του, όπως λέμε, ενώ ταυτόχρονα είναι αντιμέτωπος με την μοναξιά του και το αναπόφευκτο γεγονός του θανάτου, που αποτελεί κοινή μοίρα όλων μας».

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα 15 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή του Θεάτρου Αργώ.

Ο ανένταχτος Παζολίνι στη σκηνή του θεάτρου Αργώ - εικόνα 2

Περισσότερες πληροφορίες

Αργώ

Ελευσινίων 13-15

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Hotel Amour

Τέσσερις ιστορίες που διαδραματίζονται σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής τροφοδοτούν τη νέα δουλειά του μουσικού διδύμου και γίνονται αφορμή για ένα απολαυστικό μιούζικαλ, που ανεβαίνει με υψηλές δόσεις ενέργειας, χιούμορ και εκρηκτικές ερμηνείες. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
01/01/2026

Cleansed

Ο Δημήτρης Καραντζάς φωτίζει την αγάπη μέσα στην απόλυτη βία, σε ένα εμβληματικό έργο ακραίας προσωπικής γραφής. | Powered by Uber

Η Δούκισσα της Πλακεντίας

Η "Δούκισσα της Πλακεντίας" διαθέτει ισχυρή αισθητική ταυτότητα και μια βαθιά συναισθηματική ερμηνεία· θα απογειωνόταν, όμως, αν το κείμενο τολμούσε λιγότερη αφήγηση και περισσότερη σύγκρουση, λιγότερη πληροφορία και μεγαλύτερη δραματουργική πυκνότητα. | Powered by Uber

Το ελληνικό stand up comedy στα καλύτερά του

Από ολοκαίνουργια σόλο και double bill μέχρι παραστάσεις-σταθερές αξίες που εδώ και χρόνια γεμίζουν τις αίθουσες, το stand up comedy βρίσκεται σε φόρμα. Διάλεξε συνεπιβάτη, μοιράσου ένα UberTaxi και με την επιλογή του Split fare μπορείς να μοιράσεις το κόστος της διαδρομής χωρίς άγχος.

"Το καταραμένο παιδί" παραμένει στη σκηνή του Θεάτρου Arroyo

Η παράσταση "Το καταραμένο παιδί" του Μπαλζάκ συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στο Θέατρο Arroyo με εορταστική προσφορά εισιτηρίου. Μάθετε περισσότερα.

Συνεχίζουν οι "Δούλες" στο Άττις-Νέος Χώρος

Στον προγραμματισμό της παράστασης "Οι δούλες" του Ζαν Ζενέ στο Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος προστίθενται δύο νέες ημερομηνίες: τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου.

Με ποιον ήρωα της σκηνής θέλω να κάνω ρεβεγιόν

Οι θεατρικοί ήρωες μπαίνουν στο επίκεντρο του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν κι έχουμε λόγους που τους επιλέγουμε. Ποιοι είναι;