Αντίο Γιώργο Μιχαηλίδη

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ένας από τους πιο επιδραστικούς σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου, έφυγε από την ζωή.

Αντίο Γιώργο Μιχαηλίδη

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης μπορεί να απουσίαζε χρόνια από την θεατρική πράξη, όμως είχε αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα. Ο ιδρυτής του θρυλικού Ανοιχτού Θεάτρου ήταν από εκείνους που οδήγησαν από το κλασικό στο μοντέρνο, μας έκανε να λατρέψουμε τον Καμπανέλλη, τον Ζιώγα, τον Μπρέχτ, το Στρίντμεργκ, μας χάρισε μια συγκλονιστική «Ορέστεια» κλειστού χώρου το 1992 και όχι μόνο. Η σκηνοθεσία του διέπρεψε χάρη στην προσεγμένη, ψυχαναλυτική ματιά του σε έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου και στην ανοιχτή ματιά του στον κόσμο της τέχνης.

Την εποχή που ελάχιστοι ασχολιόντουσαν με το σύγχρονο χορό, το θέατρο του έγινε μια ανοιχτή πύλη για τους ανήσυχους Έλληνες χορογράφους. Από το κατώφλι της θεατρικής του σκηνής στην περιοχή του Γκύζη πέρασαν κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στο θέατρο σπουδαίοι ερμηνευτές, όπως ο Μηνάς Χατζησσάβας, η Καρυοφυλιά Καραμπέτη, η Ντίνα Μιχαηλίδη, η πρόωρα χαμένη Χρύσα Σπηλιώτη και πολλοί ακόμα. Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη στη 4μμ στο νεκροταφείο Μεταμόρφωσης.

Η Υπουργός Πολιτισμού γράφει στο συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Γιώργου Μιχαηλίδη: «Ο Γιώργος Μιχαηλίδης υπήρξε ένας σκηνοθέτης με πλούσια παρουσία και προσφορά στο ελληνικό θέατρο. Το ιδιαίτερο στίγμα του είναι εμφανές ήδη από το ξεκίνημά του, το 1965, και τη δημιουργία του Θεάτρου της Νέας Ιωνίας. Το θέατρο αυτό, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια, αλλά κατάφερε να δώσει ένα εμφανές στίγμα με τις ιδιαίτερες παραστάσεις του, που αγαπήθηκαν από μια ολόκληρη γενιά. Το θέατρο της Νέας Ιωνίας έγινε κτήμα της ζωής στη γειτονιά, σπάζοντας στεγανά και φέρνοντας με ουσιαστικό τρόπο τον κόσμο σε άμεση επαφή με τη θεατρική τέχνη. Το 1972, μέσα στη δικτατορία, ο Μιχαηλίδης θα δημιουργήσει το Ανοιχτό Θέατρο και παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «Ανοιχτό Θέατρο», μηνιαία επιθεώρηση πολιτικού θεάτρου. Ο μεγάλος αριθμός παραστάσεων που θα ακολoυθήσουν, η ιδιαίτερη σκηνοθετική του προσέγγιση σε κλασικά και σύγχρονα έργα, μαζί με την προσφορά του στη θεατρική διδασκαλία και τη συγγραφή, περιγράφουν την πολύπλευρη προσφορά του στον σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μήδεια Έξοδος ΙΙΙ": Μια ζωντανή εικαστική εγκατάσταση στη Γλυπτοθήκη

Ο Κωνσταντίνος Χατζής σκηνοθετεί τη "Μήδεια" ως σύμβολο ξεριζωμού, ενώ η μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη Eros/Demon συνηγορεί σε μια έντονη, εικαστική συνάντηση με το αρχαίο κείμενο και το γλυπτό του Χαλεπά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/02/2026

Με 'Εμιγκρέδες' ανοίγει το Θέατρο Μετς του Σωτήρη Τσαφούλια

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης υπογράφει τους 'Εμιγκρέδες', εγκαινιάζοντας το νέο θέατρο Μετς του Σωτήρη Τσαφούλια και της Άννας Μενενάκου.

Αντωνίου, Μοσχόπουλος, Φώτη μας μιλούν: Σώματα, μνήμη και κοινές εμπειρίες στο Onassis Dance Festival 2026

Στο Onassis Dance Festival 2026, Έλληνες και Κύπρια χορογράφοι μιλούν για σώματα που θυμούνται, συγγένειες χωρίς αίμα και χορογραφίες που ξεφεύγουν από το προσωπικό. Διαβάστε όσα μας είπαν.

"Καρέκλες": Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση

Τη δική τους σκηνική ανάγνωση στις "Καρέκλες" του Ιονέσκου παρουσιάζουν ο Πάνος Παπαδόπουλος και η Μαρία Διακοπαναγιώτου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση που μόλις ξεκίνησε.

Αποκλειστικό: Η σκοτεινή πλευρά του έρωτα στο Θέατρο Πρόβα

Οι "Εραστές της Βιόρν" φέρνουν τη Μαργκερίτ Ντιράς στο Θέατρο Πρόβα με τους Μαίρη Ραζή, Σωτήρη Τσόγκα, Δημήτρη Παπανικολάου.

"Αρωμα γυναίκας": Λίγες, τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Βρετάνια

Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται ο κύκλος παραστάσεων του "Αρώματος γυναίκας", σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Μια παράσταση που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού και άφησε έντονο αποτύπωμα στη φετινή θεατρική σεζόν.

Νέος κύκλος παραστάσεων για τον "Αμερικάνικο Βούβαλο" σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου

Πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Νινιός, ενώ δίπλα του οι Αντώνης Κρόμπας και Σταύρος Τσουμάνης συγκροτούν ένα εκρηκτικό τρίγωνο σχέσεων και φόβου.