Το Αρχαίο Δράμα μεταφέρεται στην ψηφιακή εποχή

Πόσος ποιητικός λόγος χωρά ανάμεσα στο 0 και το 1; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα στα οποία απαντά το τετράπτυχο πρόγραμμα «Tragedy 2.0» στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Το Αρχαίο Δράμα μεταφέρεται στην ψηφιακή εποχή

Πόσος ποιητικός λόγος χωρά ανάμεσα στο 0 και το 1; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα στα οποία απαντά το τετράπτυχο πρόγραμμα «Tragedy 2.0» στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», με τη συμμετοχή των Medea Electronique, ιστορικών τέχνης και καλλιτεχνών.

Έκθεση «Προμηθέας 2.0»

Το Αρχαίο Δράμα μεταφέρεται στην ψηφιακή εποχή - εικόνα 1

Το αρχαίο δράμα συνεχίζει να κρατά σταθερά μια κεντρική θέση στο παγκόσμιο ρεπερτόριο αλλά και στη σύγχρονη τέχνη ευρύτερα, καθώς κάθε εποχή προβάλλει στο σώμα του τις δικές της αξίες και αγωνίες. Αυτό ακριβώς δείχνει η έκθεση «Προμηθέας 2.0» που πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 10 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 35 εικαστικών. Έργα ζωγραφικής και νέων μέσων, δρώμενα και video art προσεγγίζουν ζητήματα ελευθερίας και αυτοκαταστροφής, με αφετηρία την αρχετυπική μορφή του Προμηθέα.

Παράσταση «Προμηθέια»

Το Αρχαίο Δράμα μεταφέρεται στην ψηφιακή εποχή - εικόνα 2

Ο Αισχύλος βλέπει στο πρόσωπο του τιτάνα που προσέφερε τη φωτιά στους ανθρώπους, και γι’ αυτό τιμωρήθηκε σκληρά, έναν κατεξοχήν φορέα του ανθρώπινου πολιτισμού. Η πρωτοποριακή κολεκτίβα Medea Electronique συνεχίζει την έρευνά της στο μύθο του Προμηθέα επιχειρώντας να δημιουργήσει μια νέου τύπου δραματουργία με μια παράσταση-παρτιτούρα και προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα αν η ψηφιακή τεχνολογία είναι η προμηθεϊκή φωτιά. Στην παράσταση, που παίζεται 10-12 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο, συμπράττει η γαλλική ομάδα χορού Cie Sébastien Perralut και ο μπασοβαρύτονος Μάριος Σαραντίδης.

Σεμινάρια/Εργαστήρια

Το Αρχαίο Δράμα μεταφέρεται στην ψηφιακή εποχή - εικόνα 3

Μπορεί οι θέσεις των σεμιναρίων και των εργαστηρίων με θέμα «Ψηφιακή τεχνολογία & Αρχαίο Δράμα» που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του «Tragedy 2.0» να έχουν συμπληρωθεί, όμως το αποτέλεσμά τους θα παρουσιαστεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου μέσα από τα showcases «Lysistrata» και «Agamemnon Redux». Οι δύο παραστάσεις δείχνουν τους τρόπους προσέγγισης της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στην ψηφιακή εποχή μέσω πειραματισμών με τη φωνή και τον ήχο αλλά και με τεχνολογικά εργαλεία και μεθόδους κατασκευής εμβυθιστικής (virtual) και επαυξημένης (augmented) πραγματικότητας.

Φόρουμ «Αρχαίο δράμα και ψηφιακή εποχή»

Η διεπιστημονική προσέγγιση είναι ένας δρόμος για τη διερεύνηση των τρόπων και των μεθόδων με τους οποίους αναπτύσσεται ο διάλογος ανάμεσα στην ψηφιακή κουλτούρα και στο κλασικό. Όσοι βρεθείτε στο Διεθνές Φόρουμ με θέμα «Αρχαίο Δράμα & Ψηφιακή Εποχή», που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο, θ’ ακούσετε ερευνητές, καθηγητές και καλλιτέχνες να συζητήσουν, την πρώτη ημέρα, για τη σκηνική πρόσληψη της τραγωδίας στο ψηφιακό θέατρο, επανανοηματοδότηση του τραγικού και, την δεύτερη, μια σειρά θεωρητικών τοποθετήσεων και αντιπαραθέσεων.

Περισσότερες πληροφορίες

Προμηθέια

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Η πολυμεσική διασκευή του μύθου του Προμηθέα παρουσιάζεται από τη γνωστή κολεκτίβα καλλιτεχνών στο πλαίσιο του ερευνητικού και καλλιτεχνικού προγράμματος «Αρχαίο Δράμα & Ψηφιακή Εποχή. Tragedy 2.0_Athens 2018»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος για τη συνάντηση με τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Όσα ανακοίνωσε η ΠΟΘΑ σχετικά με τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και την προστασία και καταπολέμηση των αδήλωτων και ανασφάλιστων δοκιμών, μεταξύ άλλων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/03/2023

Αγορίτσα Οικονόμου: "Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να αναγνωρίσουμε τα τραύματά μας"

Μιλήσαμε με την ηθοποιό Αγορίτσα Οικονόμου για το "Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα" του Τόνι Κούσνερ, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος στο Εθνικό Θέατρο (από 31/3), για τα συλλογικά τραύματα, την απαξίωση του πολιτισμού και μια ευχή για να την ακούσει στο σύμπαν…

"Maryland": Μια κραυγή για την κανονικοποίηση της έμφυλης βίας στο WOW Festival

Η θεατρική πλευρά του διεθνούς φεστιβάλ για τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα με στόχο την συμπερίληψη και την ενδυνάμωση, μάς συστήνει το έργο της Βρετανίδας Lucy Kirkwood στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

Το τραγούδι της Φλέρυς

Ο πεζογράφος Δημήτρης Οικονόμου υπογράφει το πρώτο του θεατρικό έργο, εμπνευσμένος από την προσωπικότητα της Φλέρυς Νταντωνάκη, και παραδίδει ένα ωραίο, μεστό και ρέον κείμενο, που υπηρετείται με ευαισθησία και συγκίνηση, αν και χωρίς εκπλήξεις, από την Ελένη Κοκκίδου.

Έγκλημα και τιμωρία: Αθήνα

Το μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι μεταφέρεται στην Αθήνα του σήμερα, σε μια παράσταση που ακολουθεί, μάλλον άνισα αυτήν τη φορά, τη σκηνοθετική ταυτότητα του Βασίλη Μπισμπίκη για έναν ωμό, underground ρεαλισμό.

Η "Κάρμεν" στη Λυρική πάει για του χρόνου

Για τη σεζόν 2023-24 μετατίθεται η παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε χορογραφία του σπουδαίου Σουηδού χορογράφου Γιόαν Ίνγκερ.