Το Αρχαίο Δράμα μεταφέρεται στην ψηφιακή εποχή

Πόσος ποιητικός λόγος χωρά ανάμεσα στο 0 και το 1; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα στα οποία απαντά το τετράπτυχο πρόγραμμα «Tragedy 2.0» στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Το Αρχαίο Δράμα μεταφέρεται στην ψηφιακή εποχή

Πόσος ποιητικός λόγος χωρά ανάμεσα στο 0 και το 1; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα στα οποία απαντά το τετράπτυχο πρόγραμμα «Tragedy 2.0» στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», με τη συμμετοχή των Medea Electronique, ιστορικών τέχνης και καλλιτεχνών.

Έκθεση «Προμηθέας 2.0»

Το Αρχαίο Δράμα μεταφέρεται στην ψηφιακή εποχή - εικόνα 1

Το αρχαίο δράμα συνεχίζει να κρατά σταθερά μια κεντρική θέση στο παγκόσμιο ρεπερτόριο αλλά και στη σύγχρονη τέχνη ευρύτερα, καθώς κάθε εποχή προβάλλει στο σώμα του τις δικές της αξίες και αγωνίες. Αυτό ακριβώς δείχνει η έκθεση «Προμηθέας 2.0» που πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 10 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 35 εικαστικών. Έργα ζωγραφικής και νέων μέσων, δρώμενα και video art προσεγγίζουν ζητήματα ελευθερίας και αυτοκαταστροφής, με αφετηρία την αρχετυπική μορφή του Προμηθέα.

Παράσταση «Προμηθέια»

Το Αρχαίο Δράμα μεταφέρεται στην ψηφιακή εποχή - εικόνα 2

Ο Αισχύλος βλέπει στο πρόσωπο του τιτάνα που προσέφερε τη φωτιά στους ανθρώπους, και γι’ αυτό τιμωρήθηκε σκληρά, έναν κατεξοχήν φορέα του ανθρώπινου πολιτισμού. Η πρωτοποριακή κολεκτίβα Medea Electronique συνεχίζει την έρευνά της στο μύθο του Προμηθέα επιχειρώντας να δημιουργήσει μια νέου τύπου δραματουργία με μια παράσταση-παρτιτούρα και προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα αν η ψηφιακή τεχνολογία είναι η προμηθεϊκή φωτιά. Στην παράσταση, που παίζεται 10-12 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο, συμπράττει η γαλλική ομάδα χορού Cie Sébastien Perralut και ο μπασοβαρύτονος Μάριος Σαραντίδης.

Σεμινάρια/Εργαστήρια

Το Αρχαίο Δράμα μεταφέρεται στην ψηφιακή εποχή - εικόνα 3

Μπορεί οι θέσεις των σεμιναρίων και των εργαστηρίων με θέμα «Ψηφιακή τεχνολογία & Αρχαίο Δράμα» που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του «Tragedy 2.0» να έχουν συμπληρωθεί, όμως το αποτέλεσμά τους θα παρουσιαστεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου μέσα από τα showcases «Lysistrata» και «Agamemnon Redux». Οι δύο παραστάσεις δείχνουν τους τρόπους προσέγγισης της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στην ψηφιακή εποχή μέσω πειραματισμών με τη φωνή και τον ήχο αλλά και με τεχνολογικά εργαλεία και μεθόδους κατασκευής εμβυθιστικής (virtual) και επαυξημένης (augmented) πραγματικότητας.

Φόρουμ «Αρχαίο δράμα και ψηφιακή εποχή»

Η διεπιστημονική προσέγγιση είναι ένας δρόμος για τη διερεύνηση των τρόπων και των μεθόδων με τους οποίους αναπτύσσεται ο διάλογος ανάμεσα στην ψηφιακή κουλτούρα και στο κλασικό. Όσοι βρεθείτε στο Διεθνές Φόρουμ με θέμα «Αρχαίο Δράμα & Ψηφιακή Εποχή», που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο, θ’ ακούσετε ερευνητές, καθηγητές και καλλιτέχνες να συζητήσουν, την πρώτη ημέρα, για τη σκηνική πρόσληψη της τραγωδίας στο ψηφιακό θέατρο, επανανοηματοδότηση του τραγικού και, την δεύτερη, μια σειρά θεωρητικών τοποθετήσεων και αντιπαραθέσεων.

Περισσότερες πληροφορίες

Προμηθέια

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Η πολυμεσική διασκευή του μύθου του Προμηθέα παρουσιάζεται από τη γνωστή κολεκτίβα καλλιτεχνών στο πλαίσιο του ερευνητικού και καλλιτεχνικού προγράμματος «Αρχαίο Δράμα & Ψηφιακή Εποχή. Tragedy 2.0_Athens 2018»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.