Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή

Ένα διαπολιτισμικό πρόγραμμα έρχεται στην Αθήνα με στόχο να ενώσει λαούς και συνειδήσεις σε μία κρίσιμη εποχή.

Γιορτινοί εξοδούχοι, προσοχή!
Τα θέατρα τροποποιούν τα ωράρια και τις ημέρες των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πριν την έξοδό σας επιβεβαιώσετε τις όποιες αλλαγές για να οργανώσετε καλύτερα τις θεατρικές σας εξορμήσεις.
Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή

Σαράντα νέοι από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας θα γίνουν ηθοποιοί για μία μέρα, το Σάββατο 11 Αυγούστου, στην ανοιχτή στο κοινό παρουσίαση «Supplicants - Ικέτες/Ικέτιδες», που θα προκύψει από το ομώνυμο τετραήμερο πρότζεκτ εργαστηρίων και σεμιναρίων σχετικά με το θέατρο και το χορό που διοργανώνεται στον Κινητήρα από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου. Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής νέων Erasmus+ και σε συνεργασία με την Association On & Οff από την Ισπανία, η ιρλανδική ομάδα Crooked House Theatre επέλεξε την Ελλάδα ως τόπο υλοποίησής του, κρίνοντας ότι παρέχει σημαντική βοήθεια στους πρόσφυγες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή - εικόνα 1

Με σαφή αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, το πρόγραμμα «Supplicants», τιτλοφορείται από την τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», την ιστορία των 50 Αιγυπτίων γυναικών, που κατέφυγαν στο Άργος ζητώντας άσυλο, για να αποφύγουν τους αιμομικτικούς γάμους. Η θεματική του κινείται γύρω από τις έννοιες του «άλλου» και της διαφορετικότητας, ανοίγοντας διόδους επικοινωνίας με άλλους λαούς και πολιτισμούς, ειδικά σε μία εποχή που η κοινωνική συνοχή διασπάται από τις μετακινήσεις πληθυσμών.

Με αφετηρία τις προσωπικές τους ιστορίες, οι συμμετέχοντες πρόσφυγες, ανάμεσα τους και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες, που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, καλούνται να αποτυπώσουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν το ανοίκειο στις χώρες τους, αλλά και τις προτάσεις τους για μιά κοινωνία που στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την διαπολιτισμικότητα, μέσα από τη δημιουργία συνεργατικών θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων με καλλιτέχνες από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα, όπως η Αντιγόνη Γύρα, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, η Βιολέττα Γύρα, η Μάρω Γαλάνη, ο Juan Escalona Corral, η Silvia Sáenz García, ο Caolán Dundon, ο Jerry Iwu και ο Peter Hussey.

Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή - εικόνα 2

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Κοινωνική Κουζίνα θα μαγειρεύει για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και για όσους άστεγους, πρόσφυγες και μετανάστες βρεθούν από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η Ωραία Ελένη στην Κοιλάδα των Νεκρών Ερώτων" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

Μια ποιητική μουσικοθεατρική παράσταση- ωδή στη γυναίκα, την ειρήνη και την ελευθερία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/01/2026

Οι παραστάσεις που θα μας απασχολήσουν τις πρώτες εβδομάδες του 2026

Το φινάλε του 2025 και η αφετηρία του νέου έτους φέρνουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις στα θέατρα της Αθήνας.

Ένα Κουκλόσπιτο: Το αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν παρουσιάζεται στη Σκηνή Μπέκετ

Από την ομάδα Loxodox και σε σκηνοθεσία Αλκίνοου Δωρή, η παράσταση έχει ανέβει ήδη από τα Χριστούγεννα και αξίζει την προσοχή σου.

Εξτρα παράσταση καθολικά προσβάσιμη για τον "Καρυοθραύστη" του Ολύμπια

Το μπαλέτο "Καρυοθραύστης" θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", με πρωτοποριακή ακουστική περιγραφή του οπτικού περιεχομένου, που συνοδεύεται από απτική ξενάγηση μία ώρα πριν την έναρξη και προεργασία με το κοινό σχετικά με την κινησιολογία.

30 πρεμιέρες για τον Ιανουάριο

Πυρετός νέων παραστάσεων μας περιμένει τον πρώτο μήνα του 2026 και οι θίασοι μας επιφυλάσσουν προτάσεις για όλα τα γούστα.

Hotel Amour

Τέσσερις ιστορίες που διαδραματίζονται σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής τροφοδοτούν τη νέα δουλειά του μουσικού διδύμου και γίνονται αφορμή για ένα απολαυστικό μιούζικαλ, που ανεβαίνει με υψηλές δόσεις ενέργειας, χιούμορ και εκρηκτικές ερμηνείες. | Powered by Uber

Cleansed

Ο Δημήτρης Καραντζάς φωτίζει την αγάπη μέσα στην απόλυτη βία, σε ένα εμβληματικό έργο ακραίας προσωπικής γραφής. | Powered by Uber