Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή

Ένα διαπολιτισμικό πρόγραμμα έρχεται στην Αθήνα με στόχο να ενώσει λαούς και συνειδήσεις σε μία κρίσιμη εποχή.

Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή

Σαράντα νέοι από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας θα γίνουν ηθοποιοί για μία μέρα, το Σάββατο 11 Αυγούστου, στην ανοιχτή στο κοινό παρουσίαση «Supplicants - Ικέτες/Ικέτιδες», που θα προκύψει από το ομώνυμο τετραήμερο πρότζεκτ εργαστηρίων και σεμιναρίων σχετικά με το θέατρο και το χορό που διοργανώνεται στον Κινητήρα από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου. Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής νέων Erasmus+ και σε συνεργασία με την Association On & Οff από την Ισπανία, η ιρλανδική ομάδα Crooked House Theatre επέλεξε την Ελλάδα ως τόπο υλοποίησής του, κρίνοντας ότι παρέχει σημαντική βοήθεια στους πρόσφυγες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή - εικόνα 1

Με σαφή αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, το πρόγραμμα «Supplicants», τιτλοφορείται από την τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», την ιστορία των 50 Αιγυπτίων γυναικών, που κατέφυγαν στο Άργος ζητώντας άσυλο, για να αποφύγουν τους αιμομικτικούς γάμους. Η θεματική του κινείται γύρω από τις έννοιες του «άλλου» και της διαφορετικότητας, ανοίγοντας διόδους επικοινωνίας με άλλους λαούς και πολιτισμούς, ειδικά σε μία εποχή που η κοινωνική συνοχή διασπάται από τις μετακινήσεις πληθυσμών.

Με αφετηρία τις προσωπικές τους ιστορίες, οι συμμετέχοντες πρόσφυγες, ανάμεσα τους και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες, που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, καλούνται να αποτυπώσουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν το ανοίκειο στις χώρες τους, αλλά και τις προτάσεις τους για μιά κοινωνία που στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την διαπολιτισμικότητα, μέσα από τη δημιουργία συνεργατικών θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων με καλλιτέχνες από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα, όπως η Αντιγόνη Γύρα, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, η Βιολέττα Γύρα, η Μάρω Γαλάνη, ο Juan Escalona Corral, η Silvia Sáenz García, ο Caolán Dundon, ο Jerry Iwu και ο Peter Hussey.

Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή - εικόνα 2

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Κοινωνική Κουζίνα θα μαγειρεύει για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και για όσους άστεγους, πρόσφυγες και μετανάστες βρεθούν από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Το μεγάλο μας τσίρκο": Το ιστορικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ξανά στα φώτα της σκηνής

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί το έργο-σταθμός της θεατρικής και πολιτικής ιστορίας μας, σε μια μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή, με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο επικεφαλής του πολυμελούς θιάσου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
05/12/2025

Η "Φόνισσα" σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή

Η "Φόνισσα" εμπνέει τη νεοσύστατη Ομάδα "Φάος", που υπό τη σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή μετατρέπει τον παπαδιαμαντικό λόγο σε μουσικοθεατρική παράσταση, φωτίζοντας εκ νέου τη σκοτεινή δύναμη του εμβληματικού έργου.

Το θέατρο "Τζένη Καρέζη" υποστηρίζει την απεργία των ηθοποιών

'Το θέατρο χωρίς τους ανθρώπους του, δεν μπορεί να υπάρξει': Σε ακύρωση παραστάσεων προχωράει το θέατρο "Τζένη Καρέζη", δείχνοντας την υποστήριξή του στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Τι ισχύει με την απεργία που ανακοίνωσε το Σ.Ε.Η.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που στηρίζει τα αιτήματα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Έξι παραστάσεις σηκώνουν ξανά αυλαία (4-10/12)

Επιστρέφουν στις σκηνές από 4 έως 10 Δεκεμβρίου κι αξίζουν οι έξι θεατρικές επαναλήψεις που ακολουθούν.

"Αγωνία Ιερή": Σπουδή πάνω στο έργο και τη ζωή της Εύας Palmer Σικελιανού

Μια τελετουργική παράσταση για τη ζωή και το όραμα της Εύας Palmer Σικελιανού. Η γυναίκα που ύφανε τον μύθο με το παρόν, αντιστάθηκε σε καθεστώτα και ανέστησε το αρχαίο δράμα επιστρέφει στη σκηνή μέσα από μια πολιτική, ποιητική σπουδή με πρωταγωνίστρια την Ελένη Νιωτάκη.

"Last Dance of Ivan Vasiliev"- Μια ιστορική βραδιά στο Christmas Theater

Ο Ιβάν Βασίλιεφ, ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές της εποχής μας, επιστρέφει στις 8 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater για μια στιγμή που ήδη γράφει ιστορία: το "Last Dance of Ivan Vasiliev". Μια παράσταση–εξομολόγηση, ένας τελευταίος χορός γεμάτος πάθος, αλήθεια και βαθιά ευγνωμοσύνη.