Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή

Ένα διαπολιτισμικό πρόγραμμα έρχεται στην Αθήνα με στόχο να ενώσει λαούς και συνειδήσεις σε μία κρίσιμη εποχή.

Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή

Σαράντα νέοι από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας θα γίνουν ηθοποιοί για μία μέρα, το Σάββατο 11 Αυγούστου, στην ανοιχτή στο κοινό παρουσίαση «Supplicants - Ικέτες/Ικέτιδες», που θα προκύψει από το ομώνυμο τετραήμερο πρότζεκτ εργαστηρίων και σεμιναρίων σχετικά με το θέατρο και το χορό που διοργανώνεται στον Κινητήρα από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου. Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής νέων Erasmus+ και σε συνεργασία με την Association On & Οff από την Ισπανία, η ιρλανδική ομάδα Crooked House Theatre επέλεξε την Ελλάδα ως τόπο υλοποίησής του, κρίνοντας ότι παρέχει σημαντική βοήθεια στους πρόσφυγες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή - εικόνα 1

Με σαφή αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, το πρόγραμμα «Supplicants», τιτλοφορείται από την τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», την ιστορία των 50 Αιγυπτίων γυναικών, που κατέφυγαν στο Άργος ζητώντας άσυλο, για να αποφύγουν τους αιμομικτικούς γάμους. Η θεματική του κινείται γύρω από τις έννοιες του «άλλου» και της διαφορετικότητας, ανοίγοντας διόδους επικοινωνίας με άλλους λαούς και πολιτισμούς, ειδικά σε μία εποχή που η κοινωνική συνοχή διασπάται από τις μετακινήσεις πληθυσμών.

Με αφετηρία τις προσωπικές τους ιστορίες, οι συμμετέχοντες πρόσφυγες, ανάμεσα τους και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες, που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, καλούνται να αποτυπώσουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν το ανοίκειο στις χώρες τους, αλλά και τις προτάσεις τους για μιά κοινωνία που στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την διαπολιτισμικότητα, μέσα από τη δημιουργία συνεργατικών θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων με καλλιτέχνες από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα, όπως η Αντιγόνη Γύρα, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, η Βιολέττα Γύρα, η Μάρω Γαλάνη, ο Juan Escalona Corral, η Silvia Sáenz García, ο Caolán Dundon, ο Jerry Iwu και ο Peter Hussey.

Ασυνόδευτοι ικέτες και ικέτιδες ανεβαίνουν στη σκηνή - εικόνα 2

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Κοινωνική Κουζίνα θα μαγειρεύει για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και για όσους άστεγους, πρόσφυγες και μετανάστες βρεθούν από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η Κρυφή Κασέτα": Μια ιστορία που σόκαρε το πανελλήνιο, τώρα επί σκηνής

Το βιβλίο (Α)Γνωστού Πατρός ζωντανεύει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός για λίγες μόνο παραστάσεις

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/01/2026

"Cleansed": Ένα από τα θεατρικά talks of the town της φετινής σεζόν

Άνοιξε η προπώληση για τον Μάρτιο – Sold out ο Ιανουάριος, ελάχιστες θέσεις για τον Φεβρουάριο, για την παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

O Θανάσης Σαμαράς κυκλοφορεί 'Ελεύθερος' στο Θέατρο Noūs

Ακολουθεί το δρομολόγιο για Κυψέλη και για 5 παραστάσεις.

"Ο Αρχιτέκτων" : Τι συμβαίνει όταν ο δημιουργός παγιδεύεται στο ίδιο του το δημιούργημα ;

Η σουρεαλιστική κωμωδία της Φώφης Τρέζου, ανεβαίνει στο Θέατρο 104 για 10 μόνο παραστάσεις.

Για καμπαρέ στη θρυλική 'Μέδουσα' της Πλάκας

Το ιστορικό στέκι της Πλάκας που συνδέθηκε με τον πολυτάλαντο Γιώργο Μαρίνο, επιστρέφει και ξαναβάζει φωτιά στις νύχτες της Αθήνας.

Το "Μπεν και Ίμο" του Μαρκ Ρέιβενχιλ έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Το έργο θα ζωντανέψει για 15 παραστάσεις την αληθινή ιστορία της ταραχώδους σχέσης των σπουδαίων μουσικών Μπέντζαμιν Μπρίττεν και Ίμοτζεν Χολστ.

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ

Το δράμα του Έντουαρντ Άλμπι παραμένει ένα ανελέητο πορτρέτο συζυγικής φθοράς. Η σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια και οι ερμηνείες φωτίζουν τη βία, την τρυφερότητα και τις ψευδαισθήσεις που συγκροτούν αυτό το διαχρονικό έργο. | Powered by Uber