«Τρωάδες» σαν δελφική μυσταγωγία

Οι κατά Τερζόπουλο «Τρωάδες», οι οποίες παρουσιάστηκαν στο αρχαίο θέατρο Δελφών, στο πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου που διοργανώθηκε προς τιμή του σκηνοθέτη από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, πηγαίνουν πέρα από το θεατρικό, πέρα ακόμη και από το ευρύτερο πολιτισμικό γεγονός.

«Τρωάδες» σαν δελφική μυσταγωγία

Οι κατά Τερζόπουλο «Τρωάδες», οι οποίες παρουσιάστηκαν στο αρχαίο θέατρο Δελφών, στο πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου που διοργανώθηκε προς τιμή του σκηνοθέτη από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, πηγαίνουν πέρα από το θεατρικό, πέρα ακόμη και από το ευρύτερο πολιτισμικό γεγονός.

«Τρωάδες» σαν δελφική μυσταγωγία - εικόνα 1

Συνιστούν, στην πραγματικότητα, μια πανανθρώπινη χειρονομία συμφιλίωσης. Ο Τερζόπουλος δουλεύει χρόνια με μικτούς θιάσους και όσοι τυχεροί έχουν δει κάποιες από τις διεθνείς δουλειές του γνωρίζουν τα της συνύπαρξης ηθοποιών πολλών εθνικοτήτων επί σκηνής. Η εμπειρία -και ό,τι αυτή φέρει μαζί της- δεν ξεχνιέται εύκολα. Μπορούμε υποθέτω όλοι να αντιληφθούμε το ειδικό βάρος που έχει, μιλώντας γι’ αυτή την περίπτωση, ο εναγκαλισμός μεταξύ του Τούρκου Κορυφαίου και του Κύπριου Κήρυκα με τον οποίο κλείνει η παράσταση. Πολλές συγκινητικές εικόνες και συμβολισμούς μπορεί να ανακαλέσει κάποιος, όπως, ήδη πριν από την έναρξη, το τόσο εύγλωττο σκηνικό της σπείρας με τα στρατιωτικά άρβυλα, ή τα μέλη του πολυεθνικού θιάσου από τις διχοτομημένες πόλεις της Ιερουσαλήμ, του Μόσταρ και της Λευκωσίας που αρχίζουν να καλούν, κρατώντας φωτογραφίες, τα ονόματα πραγματικών νεκρών και αγνοουμένων, έως το τελευταίο χορικό που εκτελεί σύσσωμος ο θίασος με επικεφαλής τη σπουδαία Δέσποινα Μπεμπεδέλη με εκείνο το σπαραχτικό «θα έρθει μια μέρα» που δεν θα υπάρχουν πόλεμοι, νεκροί, πρόσφυγες.

«Τρωάδες» σαν δελφική μυσταγωγία - εικόνα 2

Βεβαίως, το θέατρο που κάνει ο Τερζόπουλος δεν είναι επιδερμικά «συγκινητικό», αλλά απολύτως ουσιαστικό. Σαν μελετημένο με μαθηματικούς όρους, αν παρατηρήσει κανείς, π.χ., τις κινήσεις των σωμάτων στην κυκλική ορχήστρα ή τις εναλλαγές τους - η δράση ξεκίνησε με έναν ηθοποιό στο κέντρο της ορχήστρας, πέρασε σε δύο και έπειτα απλώθηκε σε όλη την ομάδα. Και φυσικά η μελέτη αφορά κάθε στάδιο της παράστασης και πάνω απ’ όλα την εκγύμναση των ηθοποιών, όλα όμως καταλήγουν στο αποτέλεσμα αβίαστα, τόσο καλά χωνεμένα από τους ηθοποιούς ώστε ο λόγος να ακούγεται σε στιγμές σχεδόν άκαμπτος χωρίς να ενοχλεί, αντιθέτως επιβάλλεται με το μέγεθός του, και τα σώματα να είναι διαρκώς ενεργά και παρόντα.

Ή να συνυπάρχουν σε απόλυτη συμφωνία διαφορετικές υποκριτικές εκφάνσεις, όπως της ανθρώπινης Εκάβης της Μπεμπεδέλη και της ουσιαστικά δραματικής Ανδρομάχης της Νιόβης Χαραλάμπους με την παράφορη σωματικότητα της Κασσάνδρας (ο ρόλος μοιράστηκε στις Ajla Hamsic, Εβελίνα Αραπίδη, Hadar Barabash, Sara Ipsa και Έβελυν Ασουάντ) και τη σχηματική Ελένη της Σοφίας Χιλλ. Κι έπειτα, η μουσική, οι ήχοι, το θρηνητικό τραγούδι της αρχής από τον Κορυφαίο, οι ανακατεμένες γλώσσες, τα χορικά, όλα δημιούργησαν ένα περιβάλλον που ενσωμάτωσε απόλυτα το σκηνικό γεγονός, ενώ η φυσική ηχώ του χώρου πολλαπλασίασε ανατριχιαστικά την επίδραση του λόγου -και την επιτακτική ανάγκη να ακουστεί-, με αποκορύφωμα το Χορικό του «Δία-Άδη» που αντιλάλησε σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο, σαν να προέρχεται από μέσα του. Τελικά, ο Τερζόπουλος με τη δουλειά του παρέδωσε το έργο σε μια σκηνική εκδοχή που κατάφερε να εμπεριέχει και το θεϊκό και το ανθρώπινο, και το μυθικό τότε και το πραγματικό τώρα και τις μεγάλες διαστάσεις του δράματος και τις γειωμένες αναγωγές του. Κι αυτό είναι και σπουδαίο και σπάνιο.

«Τρωάδες» σαν δελφική μυσταγωγία - εικόνα 3

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2024

Ποιοι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό απέσπασαν τα βραβεία, ποιοι τους επαίνους και το σκεπτικό των κριτικών επιτροπών πίσω από την απόφαση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2026

"Ιβάνοφ" και "Φονιάς βάζουν τον Πειραιά στο επίκεντρο των θεατρικών επιλογών

Ο "Ιβάνοφ" και ο "Φονιάς, έγκλημα και αθώωση" έχουν ήδη μετατρέψει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σημείο αναφοράς της φετινής θεατρικής σεζόν, με αλλεπάλληλες sold out παραστάσεις.

Ο Οδυσσέας Σταμούλης και η μεταμόρφωσή του σε "Φιάκα", στον πιο αξιαγάπητο απατεώνα του ελληνικού θεάτρου

Με αφορμή την ελληνική κωμωδία που έχουν ήδη χειροκροτήσει 10.000 θεατές, ο Οδυσσέας Σταμούλης μιλά για τον δικό του "Φιάκα". Μια συζήτηση για το γέλιο, τη μουσική παράδοση και το καθημερινό πολιτιστικό γλέντι που στήνεται στο Από Μηχανής Θέατρο.

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Φεβρουαρίου

Πληθωρική και ασυγκράτητη από πρεμιέρες, η φετινή σεζόν συνεχίζει δυναμικά τον Φεβρουάριο με ξένη δραματουργία, σύγχρονα ελληνικά έργα και stand-up σε πρώτες παρουσιάσεις. Αυτές είναι οι νέες γραφές, οι τολμηρές διασκευές και οι ιδιαίτερες σκηνικές αναγνώσεις που θα δούμε.

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης και το Φιλοσοφικό Θέατρο

Το νέο βιβλίο του Θεοδόση Πελεγρίνη "Το Φιλοσοφικό Θέατρο" παρουσιάζεται στο Θέατρο Μπέλλος, φωτίζοντας τη ζωντανή συνάντηση φιλοσοφίας και θεάτρου.

Θεατρική παράσταση από τον Γιώργο Αλκαίο;

Ο Γιώργος Αλκαίος σκηνοθετεί την πρωτότυπη κωμωδία-φάρσα ‘Ο Ημιυπαίθριος’, που έγραψε με τον Στράτο Αγιοστρατίτη, όπου χάος, σουρεαλισμός και κοινωνική σάτιρα μπλέκονται, στη σκηνή του Coronet.

Επίδαυρος 2026: Οι παραστάσεις που θα δούμε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Στο νέο κύκλο που ανοίγει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με επικεφαλή τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, έρχονται στην Επίδαυρο μια ριζοσπαστική "Αντιγόνη" από τη Νορβηγία και βαριές εγχώριες σκηνοθετικές υπογραφές, σύγχρονες δραματουργίες και νέες προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος.