Η Μαρία Πρωτόπαππα μιλά για την «Έμμα»

Η ιδιοσυγκρασιακή ηθοποιός διασκεύασε και πρωταγωνιστεί στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας στο αυτοβιογραφικό έργο της Κολομβιανής ζωγράφου Έμα Ρέγιες «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας».

Η Μαρία Πρωτόπαππα μιλά για την «Έμμα»

Η ιδιοσυγκρασιακή ηθοποιός διασκεύασε και πρωταγωνιστεί στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας στο αυτοβιογραφικό έργο της Κολομβιανής ζωγράφου Έμα Ρέγιες «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας».

Η Μαρία Πρωτόπαππα μιλά για την «Έμμα» - εικόνα 1

«Στην ιστορία αυτή με παρέσυρε η μικρή Έμα. Με παρηγόρησε η ύπαρξη αυτού του μικρού παιδιού που κουβαλάμε μέσα μας μέχρι το θάνατο και όπως κι αν του φερθούμε αυτό είναι εκεί – κάποια στιγμή, δεν μπορεί, θα τ’ ακούσεις να γελάει ή να κλαίει».

«Διαβάζοντας την αλληλογραφία της αγάπησα το κλείσιμο κάποιων επιστολών της με τη φράση: “Κύρη μου, είμαι θλιμμένη γιατί αυτή η επιστολή δεν μου βγήκε όπως είχα θελήσει, αλλά δεν νιώθω ικανή να την ξαναγράψω. Φιλιά σε όλη την οικογένεια και μη με ξεχνάτε. Παρίσι, Οκτώβριος 1969”».

«Μέσα από εκείνη ανακάλυψα την πολύχρωμη Κολομβία, την πολύπαθη Κολομβία, το συνονθύλευμα τόσων πολιτισμών, τα τραγουδιστά της ισπανικά, την πανέμορφη φύση, την αδικία... μια χώρα συναρπαστική».

«Συνειδητοποίησα ένα μεγάλο παράδοξο, ότι όσο πλησιάζεις και γνωρίζεις ένα ανθρώπινο πλάσμα τόσο αυτό απομακρύνεται. Όσο μελετάς τα στοιχεία του, “μπαίνεις στα παπούτσια του”, βρίσκεις κοινά σημεία, το παρατηρείς, γυρνάς τη “φόδρα” του τα μέσα-έξω, τόσο γίνεται Εσύ κι απομακρύνεται απ’ το Εγώ του, οπότε απομένεις με την ψευδαίσθηση πως το πλησίασες».

«Μια ελπίδα επιβίωσης είναι η δύναμη της φαντασίας του ανθρώπινου τέρατος, που όταν έχει ισχυρό παλμό ζωής στο σώμα του και την ψυχή του, τρέφει και τρέφεται με ό,τι βρει, κρατάει ζωντανή την πίστη και την περιέργειά του».

Περισσότερες πληροφορίες

Έμμα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Η γνωστή πρωταγωνίστρια συναντά την Κολομβιανή ζωγράφο Έμα Ρέγες, σε μια διασκευή του βιβλίου της «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Χορεύοντας στη Λούνασα":Το αριστούργημα του Φρίελ δια χειρός Νίκου Δαφνή

Ο Νίκος Δαφνής σκηνοθετεί το τρυφερό έργο "Χορεύοντας στη Λούνασα", που μιλά για την ανάγκη της αγάπης, της ελευθερίας και της επιθυμίας να ζήσουμε έστω και για λίγο κόντρα στους περιορισμούς της ζωής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2026

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας (02-06/02)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 6 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

Aνοίγει σήμερα η προπώληση για τη "Μήδεια" στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Μια νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, θα ανασυνθέτει τη θρυλική παραγωγή του 196, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή.

"Σταθμός Ω": το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει την Ιλιάδα στη ελληνική περιφέρεια

Το θεατρικό έργο του Γιώργου Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τσικούρα (Τσικ), διασχίζει πόλεις και νησιά φωτίζοντας την απώλεια, τη συνενοχή, τη μνήμη και τη συγχώρεση.

Στάθης Λιβαθινός: Αυτές είναι οι αγαπημένες μας παραστάσεις του

Με αφορμή το "Τρίτο στεφάνι" και την "Ντάμα Πίκα", που παίζονται σε δική του σκηνοθεσία, θυμόμαστε τις αγαπημένες μας παραστάσεις με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Στάθη Λιβαθινού.

"Το Παράλογο διεγείρει το μυαλό σχεδόν ‘λαθραία’", λένε ο Πάνος Παπαδόπουλος και η Μαρία Διακοπαναγιώτου

Ο Πάνος Παπαδόπουλος και η Μαρία Διακοπαναγιώτου μιλούν για τη μοναξιά, τη λαχτάρα για αγάπη και τη μαγεία του Παράλογου στις "Καρέκλες" του Ιονέσκο που ανεβάζουν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (31/01-01/02)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία το Σαββατοκύριακο (31/1-1/2) και ξεχωρίζουν.