Η Μαρία Πρωτόπαππα μιλά για την «Έμμα»

Η ιδιοσυγκρασιακή ηθοποιός διασκεύασε και πρωταγωνιστεί στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας στο αυτοβιογραφικό έργο της Κολομβιανής ζωγράφου Έμα Ρέγιες «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας».

Η Μαρία Πρωτόπαππα μιλά για την «Έμμα»

Η ιδιοσυγκρασιακή ηθοποιός διασκεύασε και πρωταγωνιστεί στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας στο αυτοβιογραφικό έργο της Κολομβιανής ζωγράφου Έμα Ρέγιες «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας».

Η Μαρία Πρωτόπαππα μιλά για την «Έμμα» - εικόνα 1

«Στην ιστορία αυτή με παρέσυρε η μικρή Έμα. Με παρηγόρησε η ύπαρξη αυτού του μικρού παιδιού που κουβαλάμε μέσα μας μέχρι το θάνατο και όπως κι αν του φερθούμε αυτό είναι εκεί – κάποια στιγμή, δεν μπορεί, θα τ’ ακούσεις να γελάει ή να κλαίει».

«Διαβάζοντας την αλληλογραφία της αγάπησα το κλείσιμο κάποιων επιστολών της με τη φράση: “Κύρη μου, είμαι θλιμμένη γιατί αυτή η επιστολή δεν μου βγήκε όπως είχα θελήσει, αλλά δεν νιώθω ικανή να την ξαναγράψω. Φιλιά σε όλη την οικογένεια και μη με ξεχνάτε. Παρίσι, Οκτώβριος 1969”».

«Μέσα από εκείνη ανακάλυψα την πολύχρωμη Κολομβία, την πολύπαθη Κολομβία, το συνονθύλευμα τόσων πολιτισμών, τα τραγουδιστά της ισπανικά, την πανέμορφη φύση, την αδικία... μια χώρα συναρπαστική».

«Συνειδητοποίησα ένα μεγάλο παράδοξο, ότι όσο πλησιάζεις και γνωρίζεις ένα ανθρώπινο πλάσμα τόσο αυτό απομακρύνεται. Όσο μελετάς τα στοιχεία του, “μπαίνεις στα παπούτσια του”, βρίσκεις κοινά σημεία, το παρατηρείς, γυρνάς τη “φόδρα” του τα μέσα-έξω, τόσο γίνεται Εσύ κι απομακρύνεται απ’ το Εγώ του, οπότε απομένεις με την ψευδαίσθηση πως το πλησίασες».

«Μια ελπίδα επιβίωσης είναι η δύναμη της φαντασίας του ανθρώπινου τέρατος, που όταν έχει ισχυρό παλμό ζωής στο σώμα του και την ψυχή του, τρέφει και τρέφεται με ό,τι βρει, κρατάει ζωντανή την πίστη και την περιέργειά του».

Περισσότερες πληροφορίες

Έμμα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Η γνωστή πρωταγωνίστρια συναντά την Κολομβιανή ζωγράφο Έμα Ρέγες, σε μια διασκευή του βιβλίου της «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσίαζε το "Ενός λεπτού σιγή" στο Παλαιό Εργοστάσιο ΔΕΗ

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΕΒΗ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗ
05/02/2026

Η Στέγη χορεύει 4 ημέρες για το "οικείο" και το "ανοίκειο"

Έως τις 8 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days 2026, που εστιάζει φέτος σχέσεις αίματος, μνήμης ή και φαντασίας.

Ιβάνοφ!

Ο Τσέχοφ "τραγουδάει τα μπλουζ" σε αυτό το ατμοσφαιρικό, σε σημεία συναρπαστικό, αλλά και με κάποια θολά στοιχεία ανέβασμα του ολιγοπαιγμένου έργου του Ρώσου συγγραφέα. | Powered by Uber

Η συναρπαστική εξέγερση του Χούλιο Τόγκα

Ένα έργο -και μια παράσταση- για τον καλλιτέχνη του 21ου αιώνα (που μετεωρίζεται ανάμεσα στην εξέγερση και τον συμβιβασμό), που κρύβει το πολιτικό του σχόλιο πίσω από μουσική, χιούμορ και υπόγεια μελαγχολία. | Powered by Uber

Βερόνικα Δαβάκη - Ιβάν Σβιτάιλο για τη δαιμόνια "Locandiera" του Γιάννη Κακλέα

Σε μια συνέντευξη αφιερωμένη στην πειραγμένη κωμωδία του Γκολντόνι "Λοκαντιέρα" σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, μιλήσαμε με τους Βερόνικα Δαβάκη και Ιβάν Σβιτάιλο (από 5/2, Θέατρο Τέχνης).

Το θρυλικό έργο που θα ξαναδούμε στο Εθνικό Θέατρο μετά από 41 χρόνια

Το κύκνειο άσμα του Άντον Τσέχωφ κάνει πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, με ένα θίασο έντεκα σπουδαίων ηθοποιών.

"Μήδεια Έξοδος ΙΙΙ": Μια ζωντανή εικαστική εγκατάσταση στη Γλυπτοθήκη

Ο Κωνσταντίνος Χατζής σκηνοθετεί τη "Μήδεια" ως σύμβολο ξεριζωμού, ενώ η μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη Eros/Demon συνηγορεί σε μια έντονη, εικαστική συνάντηση με το αρχαίο κείμενο και το γλυπτό του Χαλεπά.