«Η βλακεία είναι ανίκητη» διαπιστώνει ο Σταμάτης Κραουνάκης

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μας μιλά για το νέο του σκηνοθετικό εγχείρημα, σ' ένα έργο που τον έχει συνεπάρει με την αλήθεια και την λεπτή ειρωνεία του. 

«Η βλακεία είναι ανίκητη» διαπιστώνει ο Σταμάτης Κραουνάκης

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μας μιλά για το νέο του σκηνοθετικό εγχείρημα στο έργο «Η Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω», που κάνει πρεμιέρα στο Ιλίσια στις 29 Νοεμβρίου με πρωταγωνιστή τον Χάρη Φλέουρα. Τι είναι αυτό που άγγιξε τον Σταμάτη Κραουνάκη και αποφάσισε να σκηνοθετήσει το εμβληματικό κείμενο του διανοητή, κοινωνιολόγου, δημοσιογράφου, συγγραφέα και ποιητή Ευάγγελου Λεμπέση, γραμμένο μέσα στην κατοχή; Διαβάστε τι μας είπε.

«Η βλακεία είναι ανίκητη» διαπιστώνει ο Σταμάτης Κραουνάκης - εικόνα 1
Ο Χάρης Φλέουρας ένας νέος περφόρμερ που ξεχώρισε ο Σταμάτης Κραουνάκης

Το κείμενο του Ευάγγελου Λεμπέση είναι ένα συγκλονιστικό ιστορικό κείμενο. Γραμμένο στην Κατοχή. Στην καθαρεύουσα. Με λεπτή ειρωνεία και επιστημονικό νυστέρι. Βαθειά μελαγχολία και σαρκασμό. Πίσω απ τις γραμμές του...η ιστορία του Ελληνικού Κράτους, η ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών και τα δομικά υλικά της Εξουσίας. Εξαιρετική γλώσσα. Ελληνικά. Γέλιο και πίκρα. Ωραίο κλειδί κωμωδίας αυτή η καθαρεύουσα.
Ο Χάρης Φλέουρας είναι ένα πολύ κωμικό παιδί. Ασκημένος και Καίριος. Μαθητής του Τσιάνου και τρία καλοκαίρια σπουδαστήριο στα θερινά σεμινάρια του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε. Μου τον έφερε η Λένα Ουζουνίδου για τον Ντάριο Φο στο Ηρώδειο το 15. Έπαιξε τον «Εν Κανά γάμο» από το «Μίστερο Μπούφο», λαικά και συναρπαστικά. Αυτό ήταν και το «μεθυσμένο» του νούμερο στο «Όλοι Ένα». Συμπαίξαμε και στο «Βικτόρ» ,στο Τέχνης. Εκείνος η υπηρέτρια Λιλή, εγώ Βικτόρ. Έπεσε ξαφνικά η ιδέα να το επιχειρήσουμε. Χάρη στην επιμονή της Παναγιώτας Παρασκευοπούλου του Ιλίσια Βολανάκη, να κάνω κάτι εκεί φέτος. Θα ΄λεγα είναι ένα κοινό μας διδακτορικό για την εποχή και τη χώρα. Έχουμε αφήσει το ίδιο το κείμενο να μας ζητήσει. Ήρωες του Ψαθά, σκίτσα του Πολενάκη, μας ήρθαν στο μυαλό, πολωνεζικα κινούμενα. Έντεκα κεφάλαια, έντεκα μικρές εικόνες. Καρτούν και εικόνες Ελλήνων πολλές, της καθημερινότητας, των εξουσιών, των υπουργείων, της γραφειοκρατίας, της κομματικής εμμονής, της Βουλής, του δρόμου και του πεζοδρομίου. Ένα σκαμπό πιάνου και μερικά μέτρα ριζόχαρτο.

Ένας φακός. Ο ηθοποιός και το κείμενο. Πράξη. Σας παραθέτω κι ένα στιχάκι που προέκυψε για την πολύ ωραία καρτουνάτη μουσική που μας έγραψε ο Κωστής Ξενόπουλος. «Των βλακών η ομοσπονδία εκατάντησε αηδία – στοπ Όλοι οι σοφοί για πλάκα κάναν ήρωα τον βλάκα – στοπ Στους αιώνας των αιώνων η ζωή των επιγόνων – στοπ Ήττα τρώει τεραστία απ’ αυτή τη δυναστεία – στοπ» Τον ήρωά μας έντυσε η Έβελυν Σιούπη. Ο Κώστας Μπλουγουράς μαγικά φωτίζει. Η Γιούλα Αναγνωστοπούλου χρόνια φίλη μου, δέχτηκε άλλη μια φορά να κρατήσει ρόλο βοηθού μου. Ο Διονύσης Βίτσος ξανατύπωσε το κείμενο και τα περί αυτού. Έκανε και μια πολύ ωραία απόδοση στην καθομιλουμένη. Ο Νικόλας Στεφαδούρος, υπέροχος φίλος κομιξάς, έκανε το εξώφυλλο του βιβλίου και ο Δημήτρης Ματσούκας έφτιαξε απίθανες ποπ εικόνες για τα δημοσιεύματα. Βασικά ασπρόμαυρο. Αφιερωμένο εις τους δυναστευομενους Ευφυείς. Νομίζω θα διασκεδάσετε. Εμείς γελάσαμε πολύ. Και κλάψαμε και κάποια στιγμή. Για των Ψαρών την ολόμαυρη ράχη.... Καλώς να ορίσετε.

Περισσότερες πληροφορίες

Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Αρκετά επεξηγηματικός ο τίτλος του κειμένου του διανοητή Ευάγγελου Λεμπέση, που αποκτά θεατρική υπόσταση

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ντάμα Πίκα" με την Μπέττυ Αρβανίτη: Νέες φωτογραφίες και βίντεο

Η κλασική νουβέλα του κορυφαίου Ρώσου ποιητή ζωντανεύει στη σκηνή με τη Μπέττυ Αρβανίτη στον ομώνυμο ρόλο, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/02/2026

Οι Dirty Granny Tales σε μια απόκοσμη οπτικοακουστική εμπειρία με τον "Φιλάνθρωπο"

Στις τρεις εμφανίσεις στην Αθήνα, οι μουσικοί εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό ρόλο του αφηγητή και γίνονται οι βασικοί χαρακτήρες της δράσης.

"Μια άλλη Θήβα": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει για καλοκαιρινή περιοδεία

Το πολυβραβευμένο έργο του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που μας συγκίνησε, ανεβαίνει ξανά σε δύο ανοιχτά θέατρα της Αθήνας. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει.

OPEN CALL | 2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Νέων Δημιουργών & Ομάδων "Άδειος Χώρος"

Το 2ο Φεστιβάλ "Άδειος Χώρος" επιστρέφει τον Ιούνιο 2026, ανοίγοντας ιστορικά θέατρα της Αθήνας σε νέους δημιουργούς και ομάδες. Ο οργανισμός Λυκόφως και ο Στάθης Λιβαθινός προσφέρουν πλήρη παραγωγική υποστήριξη και δωρεάν πρόσβαση στο κοινό.

Γιώργος Αλκαίος: "Το θέατρο ήρθε όταν δεν είχα πια ανάγκη να αποδείξω κάτι, αλλά να πω κάτι"

Με αφορμή τη σουρεαλιστική κωμωδία που συνυπογράφει με τον Στράτο Αγιοστρατίτη, ο Γιώργος Αλκαίος μιλά για τη μετάβαση από το τραγούδι στη σκηνή, το δημιουργικό ρίσκο, την αλήθεια ως καλλιτεχνική πυξίδα και την ανάγκη διαρκούς μεταμόρφωσης.

"Λόλα": Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης και της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, οι παραστάσεις της "Λόλας" στο Παλλάς με τους Ελλη Τρίγγου, Γιάννη Στάνκογλου, Γιώργο Γάλλο παίρνουν παράταση και θα συνεχιστούν έως την 1 η Μαρτίου.

Ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί το "Τζένη Τζένη" και η προπώληση ξεκίνησε

Στις 23 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα η μεγάλη θεατρική παραγωγή που ετοιμάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με εκλεκτούς καλλιτέχνες και η προπώληση μόλις ξεκίνησε. Μάθετε περισσότερα.