Αισχύλος από την Αβινιόν στη Μικρή Επίδαυρο

Σκηνοθέτης και συγγραφέας αιρετικός, ο Γαλλοαλγερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του περίφημου Φεστιβάλ της Αβινιόν φέρνει στη Μικρή Επίδαυρο (4-5/8) μια μινιμαλιστική σκηνική ανάγνωση του Αισχύλου, προσδιορίζοντας τον Προμηθέα ως «πολιτικό κρατούμενο».

Αισχύλος από την Αβινιόν στη Μικρή Επίδαυρο

Σκηνοθέτης και συγγραφέας αιρετικός, ο Γαλλοαλγερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του περίφημου Φεστιβάλ της Αβινιόν φέρνει στη Μικρή Επίδαυρο (4-5/8) μια μινιμαλιστική σκηνική ανάγνωση του Αισχύλου, προσδιορίζοντας τον Προμηθέα ως «πολιτικό κρατούμενο».

Αισχύλος από την Αβινιόν στη Μικρή Επίδαυρο - εικόνα 1
«Προμηθέας δεσμώτης/Ικέτιδες»

Έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «ρωμαιοκαθολικό, ομοφυλόφιλο και αμφισβητία», έχει δηλώσει «ήθελα να γίνω ιερέας ή ηθοποιός, τελικά με κέρδισε το θέατρο» και «δεν πιστεύω πια στο Θεό, μόνο στην ποίηση». Ο λόγος για τον Γαλλοαλγερινό Ολιβιέ Πι (γενν. 1965), καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν από το 2013 κι έναν από τους πιο ριζοσπαστικούς –αισθητικά και πολιτικά– σκηνοθέτες, δραματουργούς, ποιητές και ηθοποιούς της Ευρώπης.

Λάτρης του αρχαίου δράματος και της Ελλάδας, «πρέσβης» της δραματουργίας της στο εξωτερικό (εκείνος είχε την ιδέα για το αφιέρωμα στον Δημήτρη Δημητριάδη του θεάτρου Odeon, εκείνος μετακάλεσε ελληνικές παραγωγές στην Αβινιόν), είναι τακτικός επισκέπτης της χώρας μας, όπως το 2008 με την όπερα «Το ποτάμι με τις τουρλίδες» του Μπέντζαμιν Μπρίτεν ή το 2013 με το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Βιτριόλι» στο Εθνικό, αλλά και με το δικό του drag show «Miss Knife» στο Φεστιβάλ Αθηνών. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, θα δούμε τώρα ένα έργο που πρωτοπαρουσίασε πέρυσι στην Αβινιόν, το «Προμηθέας Δεσμώτης/Ικέτιδες» (στη Μικρή Επίδαυρο, στις 4-5/8, στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους).

Αισχύλος από την Αβινιόν στη Μικρή Επίδαυρο - εικόνα 2

«Σύμβολο αντίστασης και εξέγερσης, ουσιαστικά ο πρώτος πολιτικός κρατούμενος στην ιστορία της ανθρωπότητας»: έτσι αποκαλεί τον Προμηθέα ο Ολιβιέ Πι και, συνδέοντας δύο τραγωδίες του Αισχύλου (τον «Προμηθέα Δεσμώτη» και τις «Ικέτιδες») σε μια low budget παράσταση, επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό, συσχετίζοντας το λόγο του ποιητή με το σήμερα. Αντίστοιχα, «εξόριστη» χαρακτηρίζει την Ιώ, την οποία ο Δίας μεταμόρφωσε σε αγελάδα για να τη φυγαδεύσει. Προμηθέας και Ιώ αποτελούν για τον Πι «τα δύο θύματα του αυταρχισμού της εξουσίας». Όπως αναφέρει, «ο Προμηθέας έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους κι αυτό μπορεί ίσως να εκληφθεί σαν μια μεταφορά για την ελευθερία της έκφρασης. Τη φωτιά μπορούμε να τη δούμε ως τεχνική αλλά και ως μια απόπειρα εγκατάστασης της δημοκρατίας ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Η Ιώ, πάλι, διατρέχοντας τη Μεσόγειο, παραδίδει κι ένα μάθημα γεωγραφίας».

Με τρεις μόνο ηθοποιούς και τρόπο λιτό, ο Πι έστησε αυτό το έργο πέρυσι σε διάφορους απρόβλεπτους και μη θεατρικούς χώρους: σχολεία, γυμναστήρια και αίθουσες σωματείων, ακόμη και σε ένα εκθετήριο της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW. Στόχος του είναι να ακουστεί παντού ο αρχέγονος ακτιβιστικός λόγος του Αισχύλου, «ένας λόγος που θεμελιώνει τη δημοκρατία», όπως επισημαίνει. Παίζουν τρεις εξαιρετικοί Γάλλοι ηθοποιοί, σταθεροί συνεργάτες του σκηνοθέτη: οι Φιλίπ Ζιράρ, Φρεντερίκ ΛεΣακριπάν και Μιρέιγ Χερμπστμάγιερ.

Περισσότερες πληροφορίες

Προμηθέας Δεσμώτης, Ικέτιδες

  • Σκηνική Σύνθεση

Ο ηθοποιός, ποιητής και σκηνοθέτης επιχειρεί να νοηματοδοτήσει το παρόν μέσα από την επανανάγνωση εμβληματικών έργων του Αισχύλου σε μια παράσταση μινιμαλιστικής φόρμας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.