Οι «Επτά επί Θήβας» του ΚΘΒΕ ανοίγουν την Επίδαυρο

Με κάποιες αλλαγές στο καστ, με τη φόρα της επιτυχημένης παράστασης αλλά και με την αγωνία να μεταφέρει τη συγκίνηση στο κοινό που αγαπά το αρχαίο δράμα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επανέρχεται στην Επίδαυρο για να εγκαινιάσει φέτος τον σημαντικό θεσμό των Επιδαυρίων.

Οι «Επτά επί Θήβας» του ΚΘΒΕ ανοίγουν την Επίδαυρο

Με κάποιες αλλαγές στο καστ, με τη φόρα της επιτυχημένης παράστασης αλλά και με την αγωνία να μεταφέρει τη συγκίνηση στο κοινό που αγαπά το αρχαίο δράμα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επανέρχεται στην Επίδαυρο για να εγκαινιάσει φέτος τον σημαντικό θεσμό των Επιδαυρίων.

Οι «Επτά επί Θήβας» του ΚΘΒΕ ανοίγουν την Επίδαυρο - εικόνα 1

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου επέλεξε μια επιτυχημένη παράσταση του περασμένου καλοκαιριού για να κάνει ποδαρικό στο Αρχαίο Θέατρο την Παρασκευή 30 Ιουνίου και το Σάββατο 1η Ιουλίου. Ο Γιάννης Στάνκογλου και οι υπόλοιποι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κάτω από τη σκηνοθετική εποπτεία του Τσέζαρις Γκραουζίνις, θα είναι οι πρώτοι που θα πατήσουν την ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου με τους «Επτά επί Θήβας», την τραγωδία του Αισχύλου που αφηγείται τον αγώνα για επικράτηση των γιων του Οιδίποδα.

Οι «Επτά επί Θήβας» του ΚΘΒΕ ανοίγουν την Επίδαυρο - εικόνα 2

Η αμαρτία του βασιλιά των Θηβών βαραίνει το γένος, συντρίβει και αφανίζει τα παιδιά του. Ο Αισχύλος οπλίζει τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη και τους φέρνει αντίπαλους μπροστά στα τείχη της πόλης. Η απόφαση του Ετεοκλή να μην τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει να κυβερνά τη Θήβα εναλλάξ με τον αδελφό του, σπρώχνει τον οργισμένο Πολυνείκη να συμμαχήσει με τον βασιλιά του Άργους και να εκστρατεύσει εναντίον της πατρίδας του. Ο Ετεοκλής, πρωταγωνιστικό πρόσωπο σ’ αυτή την τραγωδία, προσπαθεί να σώσει την πόλη από την πολιορκία και να οργανώσει την αντεπίθεση, διακηρύσσοντας την πίστη του στη θεία δίκη.

Ιδανικός γι’ αυτόν το ρόλο ο Γιάννης Στάνκογλου βρήκε το μεγάλο πάθος που κινεί τον Ετεοκλή και χωρίς περιττά εκφραστικά στολίδια, με απίστευτη εσωτερικότητα, ερμήνευσε τον άκαμπτο πατριώτη που βασανίζεται από το αδελφικό μίσος. Στο περσινό ανέβασμα της παράστασης, ο Λιθουανός σκηνοθέτης επέλεξε τη διπλή διανομή στο ρόλο του Ετεοκλή με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Στάνκογλου και τον Χρίστο Στυλιανού, φέτος όμως το ρόλο επωμίζεται εξ ολοκλήρου ο Στάνκογλου, ενώ υπάρχει και μια αντικατάσταση: η Κλειώ-Δανάη Οθωναίου αντικαθιστά τη Νάντια Κοντογεώργη στο ρόλο της Αντιγόνης.

Ο Γκραουζίνις υποστηρίζει την αυταξία του κειμένου που ακούγεται σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και μέσα στο λιτό σκηνικό του Κένι ΜακΛέλαν απαντά με μια ισορροπημένη σκηνοθεσία στο καίριο ερώτημα: πώς μπορούν να λειτουργήσουν η ποιητικότητα του τραγικού λόγου και η μεταφυσική της αρχαίας τραγωδίας στην πραγματιστική εποχή μας; Ο ίδιος γράφει στο σημείωμά του: «Όλοι οι συντελεστές αντιμετωπίζουμε την εξής πρόκληση: προσπαθούμε να ερευνήσουμε πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης μπορεί να συμβαδίσει με την ανάγκη που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στα παιδιά μας, την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά το φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία». Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιώργος Καύκας (Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυξ), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργος Παπανδρέου (Πολυνείκης).

Περισσότερες πληροφορίες

Επτά επί Θήβας

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Πολιτική τραγωδία με θέμα τη σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα για το θρόνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι σκέφτεται η Έμιλυ Λουΐζου όσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα στο "Tick, Tick… Boom!;"

Στη σκιά μιας "βόμβας" που πάει να σκάσει, η Έμιλυ Λουΐζου μιλά για το άγχος της δημιουργίας, τις απαιτήσεις του μιούζικαλ στην Ελλάδα και την τέχνη που επιμένει. Το "Tick, Tick… Boom!" ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ από 6/12.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
02/12/2025

Έξι ξένοι σκηνοθέτες εμπλουτίζουν τη θεατρική Αθήνα

Διεθνής αέρας φυσάει στο ελληνικό θέατρο, καθώς έξι σημαντικοί ξένοι σκηνοθέτες συνεργάζονται φέτος με Έλληνες καλλιτέχνες. Εσείς μπορείτε να απολαύσετε τις παραστάσεις τους, ενώ η Uber θα φροντίσει για τη μετακίνησή σας, με την υπηρεσία προκράτησης Uber Reserve.

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Ένας χειμώνας γεμάτος συγκίνηση, ένταση και σάτιρα

Τέσσερις παραστάσεις, τέσσερις μοναδικές θεατρικές εμπειρίες που υπόσχονται να σας καθηλώσουν, να σας συγκινήσουν και να σας ταξιδέψουν σε κόσμους απρόβλεπτους και μαγικούς.

'Ατυχές πήδημα ή Παλαβό πορνό' για λίγο ακόμα στο ΠΛΥΦΑ

Το "Ατυχές πήδημα ή Παλαβό πορνό" στο ΠΛΥΦΑ μετρά πλέον αντίστροφα προς την ολοκλήρωσή του. Το έργο που βασίζεται στο σενάριο της ομότιτλης, βραβευμένης ξεχειλίζει από καυστικό χιούμορ και κοινωνική αιχμηρότητα.

Βραβεία "Κάρολος Κουν" και Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2024/25

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Ντέλλα για την παράσταση "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα" στα Βραβεία "Κάρολος Κουν" και στα Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2024/25.

Σώμα και Λόγος: Διεπιστημονικοί Διάλογοι στον Προθάλαμο Δ του Εθνικού Θεάτρου

Ο Προθάλαμος Δ’ του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει μια μοναδική συνάντηση επιστήμης και μουσικής την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, με τον καρδιολόγο Δρ. Γεώργιο Ντάγγα και τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου σε διάλογο γύρω από την καρδιά.

"Λόλα": Πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παράσταση

Η "Λόλα" ανεβαίνει στο Θέατρο Παλλάς με τους Έλλη Τρίγγου, Γιάννη Στάνκογλου και Γιώργο Γάλλο σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, ζωντανεύοντας για πρώτη φορά στη σκηνή τη διαχρονική ιστορία του θρυλικού φιλμ νουάρ.