Η Συρία σε πρώτο πλάνο

Να λοιπόν που ακόμη και η πραγματικότητα της διαμελισμένης Συρίας μπορεί να χωρέσει στο θέατρο. Με ποιον τρόπο; Θα μας το δείξουν οι Σύριοι Ομάρ Αμπουσαάντα και Μιθκάλ Αλζγκάιρ μέσα από τις παραστάσεις τους στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 26-27/10.

Η Συρία σε πρώτο πλάνο

Να λοιπόν που ακόμη και η πραγματικότητα της διαμελισμένης Συρίας μπορεί να χωρέσει στο θέατρο. Με ποιον τρόπο; Θα μας το δείξουν οι Σύριοι Ομάρ Αμπουσαάντα και Μιθκάλ Αλζγκάιρ μέσα από τις παραστάσεις τους, που επιχειρούν να αναψηλαφήσουν τις πληγές του πόλεμου στη χώρα τους από τη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στις 26-27/10.

Ομάρ Αμπουσαάντα

Η Συρία σε πρώτο πλάνο - εικόνα 1

O ακτιβιστής σκηνοθέτης Ομάρ Αμπουσαάντα δηλώνει ως τόπο διαμονής τη βομβαρδισμένη Δαμασκό. Γι’ αυτόν το πολιτικό θέατρο είναι μια πράξη αντίστασης, παρότι όπως λέει ο ίδιος: «Οι αξίες του απέτυχαν να πραγματωθούν όταν αυτό ήταν ακόμη δυνατό». Αν θυμάστε, τον ξαναείδαμε πριν από πέντε χρόνια στο «Meeting Points 6».

Η Συρία σε πρώτο πλάνο - εικόνα 2

Η παράσταση
Ο Αμπουσαάντα μαζί με τον συγγραφέα Μοχάμαντ Αλ Ατάρ δημιούργησαν το «While I was waiting», μια σπαρακτική πολιτική αλληγορία βγαλμένη από τα ερείπια της Δαμασκού, η οποία ερευνά την υπαρξιακή πάλη που εγείρουν τραυματικές συνθήκες, όπως η απουσία, η αναμονή και η ανάγκη του ανήκειν.

Η Συρία σε πρώτο πλάνο - εικόνα 3

Η φιλοσοφία
Το θέατρο χωράει παντού για τον Αμπουσαάντα. Ανεβάζει παραστάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της Συρίας, της Αιγύπτου και της Υεμένης, παροτρύνοντας τους ντόπιους να συμμετάσχουν σε αυτές. Ενσωματώνει στοιχεία από τη συριακή παράδοση σε νέες φόρμες όπως το θέατρο-ντοκουμέντο, κάνοντας χρήση οπτικοακουστικών μέσων και αρχειακού υλικού.

Μιθκάλ Αλζγκάιρ

Η Συρία σε πρώτο πλάνο - εικόνα 4

Ο ανερχόμενος χορογράφος Μιθκάλ Αλζγκάιρ από το 2010 ζει στη Γαλλία. Σπούδασε κλασικό και σύγχρονο χορό στη Δαμασκό και χορογραφία στο Εθνικό Κέντρο Χορογραφίας του Μονπελιέ.

Η Συρία σε πρώτο πλάνο - εικόνα 5

Η παράσταση
Με το «Displacement» ο Αλζγκάιρ απαντά καταρχήν στο δικό του προβλη­ματισμό πάνω στο θέμα της φυγής, της εξορίας. Ευρισκόμενος ο ίδιος ανάμεσα σε δύο χώρες, τη Γαλλία και τη Συρία, αλλά και ανάμεσα στην τέχνη και την πραγματικότητα, κατορθώνει να αναδείξει «εδώ» αυτό που συμβαίνει «εκεί».

Η φιλοσοφία
Μέσα από τη δυναμική της συριακής παράδοσης, ο χορογράφος εξερευνά τις ρίζες της αλλά και το πόσο θα αλλάξει υπό την πίεση των ρήξεων που υφίσταται η χώρα του.

Περισσότερες πληροφορίες

While I was waiting

  • Κοινωνικό

Θέατρο-ντοκουμέντο βγαλμένο από τα σπλάχνα του πολέμου στη Συρία. Στο μόνιτορ ενός καρδιογράφου καταγράφεται το σήμα της ανθρώπινης ζωής και μαζί η ελπίδα μιας ολόκληρης χώρας για ανάσταση από τον όλεθρο.

Displacement

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 60 '

Ο εγκατεστημένος στη Γαλλία Σύρος χορογράφος εξερευνά μέσα από μουσικά και κινητικά μοτίβα παραδοσιακών χορών τη δυναμική και την παράδοση της κουλτούρας του τόπου του και πραγματεύεται τα θέματα της εκτόπισης και της εξορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Ακούστε τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά για το "Περλιμπλίν και Μπελίσα"

Ο σημαντικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός υπογράφει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης του Πορεία, η οποία μόλις κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή.