Μονολογούν και αξίζουν

Λωξάντρα  και Σταματία…Μας κέρδισαν με την ειλικρίνεια και το συναίσθημα τους και συνεχίζουν να μας συγκινούν ξεδιπλώνοντας τα νήματα της ζωής τους στους στο ανοιχτά θέατρα της πόλης.

Μονολογούν και αξίζουν

«Λωξάντρα»

Ταταυλιανά χασαποσέρβικα, καρσιλαμάδες, αμανέδες και πολίτικα συρτά, με τη γνώση και την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, συνοδεύουν την Λωξάντρα-Άννα Βαγενά στο θεατρικό της ταξίδι. Ο κόσμος της Δύσης και της Ανατολής σμίγουν στη θεατρική παραγωγή του θεάτρου Μεταξουργείο. Η Άννα Βαγενά, μετά την «Αγγέλα Παπάζογλου, συναντά μια άλλη διάσημη Mικρασιάτισσα, τη Λωξάντρα. Η ίδια, διασκεύασε, σκηνοθετεί και παίζει στη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Μαρίας Ιορδανίδου και ο στόχος της «είναι μια απλή ‘νοσταλγική’ αναδρομή, αλλά να προβάλει το ήθος και τις αξίες ζωής του πολιτισμού των Ρωμιών της Πόλης σε σχέση με τη σύγχρονη κρίση και τις σημερινές μας ανάγκες για έκφραση, επικοινωνία κι ανθρωπιά».

Μονολογούν και αξίζουν - εικόνα 1

«Σταματία, το γένος Αργυροπούλου»

Γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, κόρη ανώτερου υπάλληλου του Υπουργείου Εμπορίου. Διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήθη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού. Ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει και κυρίως να αποδεχτεί τη ζωή που προχωράει δίπλα της…. Είναι απολαυστική στην ερμηνεία της Σταματίας η Ελένη Ουζουνίδου, η οποία βραβεύτηκε, όπως και η παράσταση, στα θεατρικά βραβεία του περιοδικού ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ 2015. Στο πρώτο θεατρικό έργο του πεζογράφου Κώστα Σωτηρίου που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος εμφανίζεται αγκαλιά με μια ελληνική σημαία ως έκπληκτη αστή, γαλουχημένη στα χρηστά ήθη της δεκαετίας του ’30.

Περισσότερες πληροφορίες

Λωξάντρα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 150 '

Ένα νοσταλγικό ενθύμιο από τη ζωή των Ελλήνων στην Πόλη σε μορφή μονολόγου, με τις μουσικές που επέλεξε ο Λ. Λιάβας.

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Ο απολογισμός μιας γυναίκας η οποία αρραβωνιάστηκε έναν λοχαγό του στρατού και παρέμεινε προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρούσε εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.

Στο Άττις συνεχίζεται η "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα

Η παράσταση της ομάδας Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου ανεβαίνει ξανά τον Νοέμβριο.

Ο Θωμάς Ζάμπρας με νέο σόλο στο Lunar Space

"Απόφοιτος Λυκείου" ονομάζεται η νέα παράσταση του γνωστού κωμικού που έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στον Ελληνικό Κόσμο από το Cinema Alive.

On Ego

Ερεθιστικά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ιδέα του Εαυτού θέτει το γοητευτικό έργο του Βρετανού δραματουργού, που μας συστήνει ο Γιάννης Νταλιάνης σε μια προσεγμένη σκηνική παρουσίαση.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

Το Σώσε

Ένα από τα ευτυχέστερα δείγματα του κωμικού είδους, μια ωδή στο θέατρο, ανεβαίνει σε μια καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας και απολαυστικών ερμηνειών.