5 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/3

Ένα μιούζικαλ με διεθνείς περγαμηνές, ένα νοσταλγικό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα, ένα εμβληματικό έργο του Καραγάτση όπως το "διάβασε" ο Νινιός, μια κωμωδία με stand up στοιχεία και η νέα παράσταση των Bijoux de Kant μας δίνουν αφορμές για θεατρικές εξόδους.

5 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/3

Ένα μιούζικαλ με διεθνείς περγαμηνές, ένα νοσταλγικό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα, ένα εμβληματικό έργο του Καραγάτση όπως το "διάβασε" ο Νινιός, μια κωμωδία με stand up στοιχεία και η νέα παράσταση των Bijoux de Kant μας δίνουν αφορμές για θεατρικές εξόδους.

«Swееt Chаrity»

5 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/3 - εικόνα 1

Ο Τσετ Γουόκερ έχει αποδειχτεί άξιος συνεχιστής του έργου που μας κληροδότησε ο μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι. Στα χέρια του γνωστού χορευτή, χορογράφου και σκηνοθέτη αφέθηκαν η Σμαράγδα Καρύδη και οι συμπρωταγωνιστές της, Σταύρος Ζαλμάς, Μέμος Μπεγνής, Νίκος Αρβανίτης, Νάντια Μπουλέ, Ντορέττα Παπαδημητρίου και Ιβάν Σβιτάιλο στο ελληνικό ανέβασμα του μιούζικαλ «Sweet Charity». Η πρεμιέρα στο Μπάντμιντον έχει οριστεί για την Τετάρτη 16 Μαρτίου και η παραγωγή της AdaM Productions μεταφέρει στη σκηνή όλη τη μαγεία του Μπρόντγουεϊ ακολουθώντας τη σωστή συνταγή, το συνδυασμό δηλαδή της πρόζας με το τραγούδι, τη ζωντανή ορχήστρα και το χορό και, βέβαια, της εξωστρέφεια με το συναίσθημα και της φινέτσας με την τρέλα. Το σχεδιασμό του ήχου ανέλαβε ο μετρ του είδους, Ματ Γκράουντς, ο οποίος είχε υπογράψει τον ήχο σε δύο ακόμα μιούζικαλ του Μπάντμιντον, την «Рriscilla» και το «Βιολιστής στη στέγη». Το κείμενο απέδωσαν με πολύ κέφι στα ελληνικά ο Γιώργος Καπουτζίδης με τον Σταμάτη Πατρώνη, την ελληνική εκδοχή των στίχων επιμελήθηκε ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, τα σκηνικά ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ και τη μουσική διεύθυνση ο Αλέξιος Πρίφτης. (Μπάντμιντον, 16/3)

«Ας ερχόσουν για λίγο»

5 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/3 - εικόνα 2

Η μουσικοθεατρική παράσταση-αφιέρωμα στο συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ του Δημήτρη Μαλισσόβα κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα και όχι στις 28/2 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ο Γιάννης Μπέζος ως Μιχάλης Σουγιούλ, μας γνωρίζει σημαντικές στιγμές της ζωής και της καριέρας του συνθέτη, η Τάνια Τρύπη ερμηνεύει τη σύζυγο του Σουγιούλ, αλλά και τις γητεύτρες γυναίκες που γνώρισε και οι οποίες άφησαν το σημάδι του έρωτα στη ζωή και –κυρίως– στα τραγούδια του, ενώ η γνωστή τραγουδίστρια Ευρυδίκη καλείται να ερμηνεύσει μερικά από τα σαράντα σπιρτόζικα και ρομαντικά τραγούδια του καλλιτέχνη που επιλέχτηκαν για τη συγκεκριμένη παράσταση (Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου, από τις 14/3).

«Το 10»

5 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/3 - εικόνα 3

Η έννοια της ελληνικότητας, εκφρασμένη μέσα από το λόγο και τη μουσική, «βασανίζει» δημιουργικά τον Γιώργο Νινιό. Παράλληλα με τις παραστάσεις του «Ζεϊμπέκικο» της Λείας Βιτάλη στο οποίο πρωταγωνιστεί, γράφει μουσική και παρουσιάζει σε μορφή δραματοποιημένου αναλογίου «Το 10» του Μ. Καραγάτση στο Αγγέλων Βήμα. Ο Γιώργος Νινιός συνέθεσε τη μουσική, έγραψε τους στίχους και προσεγγίζει με έναν εντελώς προσωπικό τρόπο το μυθιστόρημα «10» του Μ. Καραγάτση, του ιδιοφυούς πεζογράφου της λεγόμενης Γενιάς του ’30. Η παράσταση στήθηκε πάνω στην επιλογή και σύνδεση των κειμένων από τη Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου.(Αγγέλων Βήμα, avant premiere για τους αναγνώστες του athinorama.gr στις 16/3. Περισσότερα εδώ)

«Πολύ κακές λέξεις»

5 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/3 - εικόνα 4

Λίγο αθυρόστομη, λίγο τρελαμένη και σίγουρα σε μεγάλα κέφια ώστε να τα βάλει με όλους και με όλα, η ηρωίδα του έργου που έγραψε η ομάδα Δέλτα ελπίζει να είναι η τυχερή που θα κερδίσει 6 μήνες δωρεάν θεραπεία από τον διάσημο νευρολόγο-ψυχολόγο Τζέιμς Λόρενς καθώς και ένα έπαθλο 10.000 ευρώ. Η παράσταση έχει στοιχεία stand up comedy και είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών. Πρωταγωνιστεί η Σοφία Μουτίδου και συμμετέχει ο Δημήτρης Τσιώκος (Αλκμήνη, από 12/3).

«Περί φύσεως»

5 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/3 - εικόνα 5

Μια ακόμα παράσταση που έχει την υπογραφή της ομάδας Bijoux de Kant βρίσκει το δρόμο της στο θέατρο πρoτού εκπνεύσει η σεζόν. Μετά το βαθιά συναισθηματικό «Όσο η καρδιά μου στην καταιγίδα» του Άκη Δήμου, σειρά έχει το «Περί φύσεως» του Μιχάλη Βιρβιδάκη. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφουν οι Γιάννης Σκουρλέτης και Ηλέκτρα Ελληνικιώτη και τη μουσική συνέθεσε ο Κώστας Δαλακούρας. Στο σημείωμα της παράστασης διαβάζουμε πως το έργο είναι «μια θαυμαστή ψευδαίσθηση. Μια αντανάκλαση της ιστορίας πάνω στη σκηνή μιας παραλίας που ίσως κάποτε κολυμπήσαμε». Κατά τη συγγραφή του, ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είχε στο μυαλό του τον Λευτέρη Βογιατζή, καθώς οι δυο τους είχαν συζητήσει για τις αναγνώσεις πάνω στο έργο. Μάλιστα στο επίμετρο της έκδοσης που κυκλοφόρησε με το έργο, ο Μ. Βιρβιδάκης υπογραμμίζει με συναίσθημα πως «μεταφέρει τη μαγική αύρα του Λευτέρη πίσω από τις λέξεις, κι αυτό είναι κάτι που με συγκινεί και θα του το χρωστάω για πάντα» (Bios, από 10/3).

Περισσότερες πληροφορίες

Ας ερχόσουν για λίγο

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 180 '

Στιγμές από τη ζωή του συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου ζωντανεύουν επί σκηνής με τον Γ. Μπέζο στον ομώνυμο ρόλο 

Sweet Charity

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 150 '

Απολαυστικότατο μιούζικαλ που κυλάει όμορφα και ωραία μέσα σε ένα ευχάριστο νεοϋορκέζικο ’60s μουσικοχορευτικό τοπίο, κεντραρισμένο γύρω από τον γοητευτικό και γεμάτο αισιόδοξο χιούμορ χαρακτήρα της Σμαράγδας «Τσάριτι» Καρύδη

Πολύ κακές λέξεις

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

«Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα», μοιάζει να λέει μια απεγνωσμένη γυναίκα που όλα τής πάνε στραβά καθώς περιμένει στον προθάλαμο ενός νευρολόγου

Το 10

  • Δραματοποιημένο αναλόγιο
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Γ. Νινιός, συνθέτης και ερμηνευτής της παράστασης, φέρνει το πολυεπίπεδο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση σε μέτρα θεατρικά, με στόχο να ξεδιαλύνει ενώπιόν μας ιστορίες απροσδόκητων ερώτων, σεξουαλικής δίψας, αγάπης και αρετής

Περί φύσεως

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Αύγουστος, σε ένα απόμερο ελληνικό λιμανάκι, τρεις άνθρωποι παίρνουν το μπάνιο τους, περιμένοντας το φεγγάρι να ανατείλει μέσα απ’ τη θάλασσα και συζητούν επί παντός επιστητού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber