Δημήτρης Κεχαΐδης x 6: είναι η σεζόν του!

Δέκα χρόνια από το θάνατό του, ένας από τους σημαντικότερους νεοέλληνες συγγραφείς έχει φέτος την τιμητική του.

Γιορτινοί εξοδούχοι, προσοχή!
Τα θέατρα τροποποιούν τα ωράρια και τις ημέρες των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πριν την έξοδό σας επιβεβαιώσετε τις όποιες αλλαγές για να οργανώσετε καλύτερα τις θεατρικές σας εξορμήσεις.
Δημήτρης Κεχαΐδης x 6: είναι η σεζόν του!

Πώς όλοι πέρυσι και πρόπερσι ανέβαζαν έργα του Δημήτρη Δημητριάδη; Φέτος είναι η σειρά ενός άλλου ομότεχνου και συνονόματού του, του σπουδαίου νεοέλληνα συγγραφέα Δημήτρη Κεχαίδη (1933-2005) να επανανακαλυφθεί.

Δέκα χρόνια από το θάνατό του, ο Κεχαΐδης, ο δραματουργός που άφησε παρακαταθήκη μια σειρά από έργα-ύμνους και συνάμα λίβελους για το νεοελληνικό σύμπλεγμα μαγκιάς και κουτοπονηριάς, εκείνος που μεταβόλισε σε ψυχογραφημένη κωμωδία τη συγκαλυμμένη μελαγχολία των μεταπολεμικών μας χρόνων κι εκείνος που αποτύπωσε με την οξυδέρκεια κοινωνικού ανθρωπολόγου τα μετεμφυλιακά τραύματα τιμάται, από την αρχή της σεζόν, σε ένα άτυπο αφιέρωμα, από τους καλλιτέχνες της πόλης. Σχεδόν όλα τα έργα του ανεβαίνουν φέτος στην Αθήνα -τόσο εκείνα που έγραψε μόνος του όσο κι εκείνα που συνυπέγραψε με τη σύντροφό του, Ελένη Χαβιαρά.

Εκτός από τα μονόπρακτα «Το τάβλι» (Ακαδημία Πλάτωνος) και «Η Βέρα» (Από Μηχανής), τα οποία παίζονται από καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, ο Θανάσης Παπαγεωργίου μοιάζει να προΐσταται του άτυπου αυτού αφιερώματος: συμπρωταγωνιστεί με τους Κιμούλη, Δαδακαρίδη και Φιλιππίδη στην πολιτική κωμωδία του 1979 «Δάφνες και Πικροδάφνες» (Μουσούρη, φωτό) και, ταυτόχρονα, ανεβάζει, από αυτήν την εβδομάδα, το τελευταίο έργο του νεοέλληνα συγγραφέα, το «Με δύναμη από την Κηφισιά» (Στοά, από τις 4/12). Θα υπάρξει και συνέχεια το 2016, καθώς ο Παπαγεωργίου ετοιμάζει ένα ακόμη έργο του Κεχαίδη για το Εθνικό θέατρο, το «Πανηγύρι» (από τις 25/2).

Πέρα όμως από την άτυπη πλην άκρως ζωντανή, επί σκηνής «τιμή», ένα κανονικότατο συνέδριο διοργανώνεται προς τιμήν του Δημήτρη Κεχαίδη την Τρίτη 15/12 στις 9 μ.μ. στο αγαπημένο αλλοτινό στέκι του στη γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας, τον κινηματογράφο Τριανόν, και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.

Ο τίτλος του συνεδρίου είναι «10 χρόνια το ελληνικό θέατρο χωρίς τον Δημήτρη Κεχαΐδη» και οι βασικοί ομιλητές είναι οι Παντελής Βούλγαρης, Γιώργος Μαρκόπουλος και Θωμάς Τσαλαπάτης. Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές του, δέκα χρόνια ο Δημήτρης Κεχαΐδης λείπει απ’ το θέατρο, λείπει από τους φίλους του, τους συγγενείς του, απ’ όσους τον αγάπησαν. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από έργα του Δημήτρη και της Ελένης Χαβιαρά η οποία θα είναι παρούσα. Για τον Δημήτρη Κεχαΐδη θα μιλήσουν φίλοι του, συνεργάτες του, θαυμαστές του, και θα διαβάσουν ηθοποιοί που δούλεψαν μαζί του αλλά και πιο νέοι που δεν τον γνώρισαν, όμως τον λάτρεψαν από τα έργα του που δεν σταμάτησαν ποτέ ν' ανεβαίνουν και που είναι ευαγγέλια στη διδασκαλία των νέων ηθοποιών. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα έργα: “Η βέρα”, “Κατάσταση μη αναστρέψιμος”, “Δάφνες και Πικροδάφνες”, “Με δύναμη απ' την Κηφισιά” και “Το Τάβλι”. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Βασίλης Βασιλάκης, Ανδρέας Μαυραγάνης, Νίκος Ορφανός, Μάνια Παπαδημητρίου, Νιόβη Πεπέ, Γιώτα Φέστα, Χάρης Φλέουρας και Δήμητα Χατούπη, στο πιάνο η Κική Τσακιρίδου. Θα προβληθεί από την εκπομπή “Πρόσωπα Θεάτρου” της (ΕΤ1) αφιέρωμα στον Δημήτρη Κεχαΐδη με εισαγωγή του Καρόλου Κουν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου και φωτογραφία Ανδρέα Σινάνου. Η Αθηνά Κεφαλά συντονίζει τη βραδιά.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο «10 χρόνια το ελληνικό θέατρο χωρίς τον Δημήτρη Κεχαΐδη» στο Κινηματοθέατρο Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (σταθμός Βικτώρια), 2108215469, www.trianon.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Το τάβλι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Ένας ύμνος κι ένας λίβελος για το νεοελληνικό σύμπλεγμα μαγκιάς, το εμβληματικό έργο του 1972 μας υπενθυμίζει ότι το πιο δυνατό στοιχείο ενός λαού είναι η νοοτροπία του

Δάφνες και πικροδάφνες

  • Πολιτική Σάτιρα
  • Διάρκεια: 130 '

Οι αναλλοίωτες πρακτικές του πολιτικού κόσμου σκιαγραφούνται μέσα από τη συνάντηση τεσσάρων ανδρών, που συζητούν για τις εκλογές, θέλοντας ο καθένας τους να αποδείξει την ικανότητα και την εξουσία που διαθέτει.

Η βέρα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Μέσα από τη συναισθηματική δύναμη θεατρική γραφή του Κεχαΐδη, περιγράφονται οι σχέσεις των ανθρώπων σε μια χώρα που διαρκώς μεταλλάσσεται

Με δύναμη από την Κηφισιά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Η καθημερινότητα τεσσάρων γυναικών, από την οποία ο άντρας είναι καταλυτικά απών. Στην προσπάθειά τους να αυτονομηθούν και να αντιμετωπίσουν τη ζωή με δύναμη διαπιστώνουν το μάταιο της χειραφέτησής τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ένα θρυλικό πλοίο αποβιβάζεται στην οδό Σατωβριάνδου

Ένα θρυλικό πλοίο ταξίδεψε χίλιους Έλληνες προς μια νέα ζωή στην Αυστραλία και ανοίγει ξανά πανιά στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα μέσα από μια νέα θεατρική παράσταση - αφιέρωμα καρδιάς στον ελληνισμό της Αυστραλίας της δεκαετίας του ‘60.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/01/2026

"Η Ωραία Ελένη στην Κοιλάδα των Νεκρών Ερώτων" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

Μια ποιητική μουσικοθεατρική παράσταση- ωδή στη γυναίκα, την ειρήνη και την ελευθερία.

Οι παραστάσεις που θα μας απασχολήσουν τις πρώτες εβδομάδες του 2026

Το φινάλε του 2025 και η αφετηρία του νέου έτους φέρνουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις στα θέατρα της Αθήνας.

Ένα Κουκλόσπιτο: Το αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν παρουσιάζεται στη Σκηνή Μπέκετ

Από την ομάδα Loxodox και σε σκηνοθεσία Αλκίνοου Δωρή, η παράσταση έχει ανέβει ήδη από τα Χριστούγεννα και αξίζει την προσοχή σου.

Εξτρα παράσταση καθολικά προσβάσιμη για τον "Καρυοθραύστη" του Ολύμπια

Το μπαλέτο "Καρυοθραύστης" θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", με πρωτοποριακή ακουστική περιγραφή του οπτικού περιεχομένου, που συνοδεύεται από απτική ξενάγηση μία ώρα πριν την έναρξη και προεργασία με το κοινό σχετικά με την κινησιολογία.

30 πρεμιέρες για τον Ιανουάριο

Πυρετός νέων παραστάσεων μας περιμένει τον πρώτο μήνα του 2026 και οι θίασοι μας επιφυλάσσουν προτάσεις για όλα τα γούστα.

Hotel Amour

Τέσσερις ιστορίες που διαδραματίζονται σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής τροφοδοτούν τη νέα δουλειά του μουσικού διδύμου και γίνονται αφορμή για ένα απολαυστικό μιούζικαλ, που ανεβαίνει με υψηλές δόσεις ενέργειας, χιούμορ και εκρηκτικές ερμηνείες. | Powered by Uber