Παραστάσεις βραβευμένες από το κοινό του «α» που παίζονται ακόμα

Πέντε από τις εννιά περσινές παραστάσεις που απέσπασαν βραβείο από το κοινό του «α» για τη σεζόν 2014-2015 συνεχίζουν ακόμα την επιτυχία τους και μπαίνουν πρώτες-πρώτες στη wish list των εορταστικών θεατρικών εξορμήσεων.

Παραστάσεις βραβευμένες από το κοινό του «α» που παίζονται ακόμα

Πέντε από τις εννιά περσινές παραστάσεις που απέσπασαν βραβείο από το κοινό του «α» συνεχίζουν και φέτος την επιτυχία τους. Πρώτη και καλύτερη βέβαια η «Μεγάλη Χίμαιρα» στο Πορεία, που έφυγε από την τελετή απονομής με έξι αγαλματίδια (ανάμεσά τους 1ο Παράστασης, 1ο Σκηνοθεσίας για τον Δημήτρη Τάρλοου, 1ο Γυναικείου ρόλου για την Αλεξάνδρα Αϊδίνη). Η Ελένη Ουζουνίδου συνεχίζει να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στο μονόλογο «Σταματία, το Γένος Αργυροπούλου» (2ο Γυναικείου ρόλου, 3ο Παράστασης).

Το «Αγαπητή Ελένα» του Επί Κολωνώ απέσπασε το 3ο βραβείο Σκηνοθεσίας (Ελένη Σκότη), η «Κατερίνα» στο Θησείον χάρισε στη Λένα Παπαληγούρα το 3ο Γυναικείου ρόλου, ενώ το «Σμύρνη μου, αγαπημένη» (Ελληνικός Κόσμος) απέσπασε τα πρώτα βραβεία Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας.

Βραβευμένο από πρόπερσι ως καλύτερη παράσταση αλλά και ως σκηνοθεσία (Γιάννης Κακλέας) είναι και το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» (Κιβωτός). Την ίδια χρονιά, η Κάτια Δανδουλάκη απέσπασε το 2ο βραβείο Γυναικείου ρόλου για το «Μάντεψε Ποιος θα Πεθάνει Απόψε» (στο «Κάτια Δανδουλάκη»). Τέλος, η Νένα Μεντή είχε βραβευτεί το 2008 για την ερμηνεία της στο μονόλογο «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» (Χώρα).

Περισσότερες πληροφορίες

Το κουρδιστό πορτοκάλι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Με ανανεωμένη σκηνοθεσία και καστ ανεβαίνει και πάλι η ιστορία ενός νεαρού αρχηγού συμμορίας, ο οποίος φυλακίζεται και, για να αφεθεί ελεύθερος, δέχεται να συμμετάσχει σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σωφρονισμού

Κατερίνα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Στο μυθιστόρημα που αφορά τη μητέρα του συγγραφέα κι έχει τα χαρακτηριστικά βιογραφίας, η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αφηγείται τη ζωή της.

Σμύρνη μου αγαπημένη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 170 '

Μια αρχόντισσα της Σμύρνης θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της στη Μικρά Ασία. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά όπου μένει πια και ξαναζεί τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτικης πόλης.

Αγαπητή Ελένα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Η ιστορία μιας δασκάλας που κρατείται όμηρος από τους μαθητές της και το σπίτι της γίνεται πεδίο σύγκρουσης της ηθικής και των αξιών

Η Μεγάλη Χίμαιρα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 150 '

Το ερωτικό μελόδραμα της Γαλλίδας Μαρίνα Μπαρέ συνεχίζει για τρίτη σεζόν, σε μια επική πλέον παράσταση που μεταφέρει στη σκηνή τη μεγάλη συγκίνηση του βιβλίου.

Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Το μυστήριο μιας εξαφάνισης σε ένα ορεινό γαλλικό θέρετρο του ’50 δεν ξεδιαλύνεται παρά μόνο την τελευταία στιγμή.

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Ο απολογισμός μιας γυναίκας η οποία αρραβωνιάστηκε έναν λοχαγό του στρατού και παρέμεινε προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρούσε εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό.

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Το βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» γίνεται η αφετηρία για να ξεδιπλωθεί η πολυκύμαντη ζωή της μεγάλης στιχουργού, σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από τη Ν. Μεντή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι "Σπυριδούλες" επιστρέφουν στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

Η επιτυχημένη παράσταση "Σπυριδούλες" των 4Frontal φέρνει ξανά στη σκηνή τις αθέατες ιστορίες των γυναικών που πάλεψαν για αυτοδιάθεση, αναδεικνύοντας τη δύναμη, το θάρρος και την αντοχή τους σε μια σκληρή κοινωνία της δεκαετίας του ’50.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/09/2025

Το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της Αρχαίας Ελλάδας ανοίγει στη ΔΕΘ – με Αρχαίο Θέατρο και διαδράσεις

Με την υπογραφή του Σωτήρη Τσαφούλια, το θεματικό πάρκο στη ΔΕΘ – HELEXPO περιλαμβάνει και τομέα Αρχαίο Θέατρο, με πλήρες σκηνικό της παράστασης "Όρνιθες", κουστούμια, μάσκες και υλικά που έσπασαν ρεκόρ στην Επίδαυρο.

Ποιος είναι ο "Ευγένιος" που μας συστήνει ο Γιώργος Καραμίχος;

Πόσο βαθιά βιώνουμε την απώλεια και τον πόνο; Ο Γιώργος Καραμίχος, επιστρέφοντας στο θέατρο ως σκηνοθέτης, διερευνά αυτά τα αινιγματικά ερωτήματα μέσα από το οικογενειακό δράμα "Ευγένιος" του Φράνκ ΜακΓκίνες.

"Ανδρομάχη" και "Ηλέκτρα": δύο τραγικές φωνές αντηχούν στο Ηρώδειο

Δύο γυναικείες μορφές του αρχαίου δράματος, η "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη και η "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, ζωντανεύουν στο Ηρώδειο, σε παραστάσεις που γεφυρώνουν το παρελθόν με το παρόν της θεατρικής μας παράδοσης.

Ποιο δικαστικό δράμα σε καλεί να αποφασίσεις για την ετυμηγορία;

Οι θεατές αποφασίζουν ποια θα είναι η ετυμηγορία στην "Ομολογία της 4ης Ιανουαρίου" των Αγνής και Χάρη Χιώτη που κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο.

Εκείνος και εκείνος

Το σπονδυλωτό έργο του Κώστα Μουρσελά παραμένει διαχρονικό πενήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του. Εδώ παρουσιάζεται σε μία ατμοσφαιρική -αλλά και κάπως ράθυμη ως προς τους ρυθμούς και τις κλιμακώσεις- παράσταση, με δύο απολαυστικές ερμηνείες από τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τον Λεωνίδα Κακούρη.

Στο Ηρώδειο 18 αγαπημένοι ηθοποιοί "…για τον Αριστοφάνη"

Μια παράσταση από το Σπίτι του Ηθοποιού που συνδέει όλες τις κωμωδίες του Αριστοφάνη σε μια ευφάνταστη ιστορία για καλό σκοπό.