Τι σας έμαθε ο Μπρεχτ, κύριε Στέργιογλου;

Στον «Βίο του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ που ανεβάζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Εθνικό Θέατρο, ένας φοβερός ρολίστας πρωταγωνιστεί. Κάναμε στον Χρήστο Στέργιογλου μία ερώτηση και μας έδωσε οχτώ απαντήσεις.

Τι σας έμαθε ο Μπρεχτ, κύριε Στέργιογλου;

Στον «Βίο του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ που ανεβάζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Εθνικό Θέατρο (10/12), ένας φοβερός ρολίστας πρωταγωνιστεί. Κάναμε στον Χρήστο Στέργιογλου μία ερώτηση και μας έδωσε οχτώ απαντήσεις.

Τι σας έμαθε ο Μπρεχτ, κύριε Στέργιογλου; - εικόνα 1
Το Εθνικό Θέατρο αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Μηνά Χατζησάββα, πρωταγωνιστή στο συγκεκριμένο έργο το 1998.

Ο Μπρεχτ «χρησιμοποιεί» τις μεγάλες αλήθειες που ανακάλυψε ο Γαλιλαίος για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο σύμπαν και μέσα μας.

Ο Γαλιλαίος, μπροστά στην Ιερά Εξέταση, αποκήρυξε την επιστημονική ανακάλυψή του. Κρυφά όμως την κατέγραψε – κι έτσι, η αλήθεια αυτή ακόμη υπάρχει.

Η στάση της εξουσίας είναι καταστροφική όταν κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτήν τη γνώση μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την εξουσία τους.

Ιδου για ποιον λόγο τοποθετεί η εκκλησία τη Γη στο κέντρο του σύμπαντος! Όπως λέει ο Μπρεχτ, «για να στέκει γερά ο θρόνος του Πάπα στο κέντρο της Γης».

Προσπαθούμε στην παράσταση, μιλώντας τον υπέροχο λόγο του έργου, να πούμε τη δική μας αλήθεια· την αφορμή μάς δίνει ο ιδανικός συνδυασμός Γαλιλαίου και Μπρεχτ.

Οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες οφείλουν να χρησιμοποιούν τη γνώση τους για το καλό της ανθρωπότητας.

Μου έμαθε την αλήθεια. Μου έμαθε, επίσης, να προσπαθώ να βρω τον τρόπο να πω αυτή την αλήθεια.

Φόβάμαι για την τωρινή βία της εξουσίας. Ελπίζω ότι ο άνθρωπος δεν θα συμπεριφέρεται πάντα σαν ανώτερος απέναντι στον συνάνθρωπό του.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο βίος του Γαλιλαίου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 165 '

Η ιστορία του Γαλιλαίου και τα πάθη του με την Ιερά Εξέταση είναι η αφορμή για να καταγράψει ο Μπρεχτ το πώς επιβιώνει κανείς κάτω από δύσκολες συνθήκες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Για την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους το γήρας είναι θέμα απόφασης

Στο "Πριν ανοίξουμε φτερά", η ζωή, η απώλεια και οι οικογενειακοί δεσμοί ζωντανεύουν στη σκηνή. Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους μιλά για τα δικά της φτερά, τη συνεργασία με Δημήτρη Καταλειφό και Γιάννη Μπέζο, την τηλεοπτική της παρουσία και για το συναίσθημα που θα… μαγείρευε, αν μπορούσε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
11/10/2025

Σε αυτή την "Κουζίνα" ετοιμάζεται μια από τις hot παραστάσεις της σεζόν

Όλα περνούν από το στομάχι- και η ζωή δεν διαφέρει. Στην "Κουζίνα" του Άρνολντ Γουέσκερ, ο Γιώργος Κουτλής με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Σαράντη στήνει ένα εκρηκτικό, μουσικό θέατρο για τον άνθρωπο που βράζει μέσα στον σύγχρονο κόσμο.

Η "Κόμισσα της φάμπρικας" με τη Ματσούκα και τον Πυρπασόπουλο – Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από την παράσταση

Η "Κόμισσα της φάμπρικας" έρχεται να βάλει τάξη, αναστάτωση και… έρωτα στο Embassy Theater με πρωταγωνιστές τους Δήμητρα Ματσούκα, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Σάρα Γανωτή, Αντιγόνη Δρακουλάκη και οχτώ ακόμα ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Ο Άρης Λάσκος για τη "Χαμένη άνοιξη": "Ας αναλάβουμε δράση. Να μην χαθεί άλλη Άνοιξη"

Πρωταγωνιστεί μαζί με έναν εξαιρετικό θίασο και διασκευάζει πρώτη φορά για το θέατρο τη το πολιτικό και υπαρξιακό μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα "Χαμένη Άνοιξη". Μια συζήτηση με τον Άρη Λάσκο για την παράσταση στο θέατρο Πορεία.

"Genica: ο πίδακας του αίματος μου"-Ο έρωτας του Αρτό που γεννά θέατρο

Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης, μέσα από μια δεκαετία έρευνας πάνω στον Αντονέν Αρτό παρουσιάζουν το νέο τους έργο "Genica: ο πίδακας του αίματος μου" με πρωταγωνιστές τους Gene Gillette, Γεράσιμο Γεννατά και Βανέσα Αδαμοπούλου.

Murmuration στο Ηρώδειο: είδαμε τα σώματα να γίνονται ποίηση

Πενήντα σώματα, ένα συγχρονισμός, αέρας γεμάτος κίνηση. Το Murmuration ταξίδεψε χτες το βράδυ το Ηρώδειο σ' έναν ονειρικό κόσμο ακρίβειας, φωτός και μαγείας.

Πρεμιέρα για το "Ακρωτήρι" με τη συγκλονιστική Μαρία Ναυπλιώτου και νέο παρτενέρ τον Νικόλα Παπαγιάννη

"Το ακρωτήρι" του Σαρ Γουάιτ επιστρέφει για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο Ιλίσια, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου- με τη συγκλονιστική Μαρία Ναυπλιώτου και νέο παρτενέρ τον Νικόλα Παπαγιάννη.