Transitions 3: Central Europe: Πρωτοπορία VS εθνικισμός

Μετά το οργισμένο θέατρο των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής, η Στέγη αφιερώνει το γεωπολιτικό φεστιβάλ της στην Κεντρική Ευρώπη.

Transitions 3: Central Europe: Πρωτοπορία VS εθνικισμός

Μετά το οργισμένο θέατρο των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής, η Στέγη αφιερώνει το γεωπολιτικό φεστιβάλ της στην Κεντρική Ευρώπη.

Transitions 3: Central Europe: Πρωτοπορία VS εθνικισμός - εικόνα 1
Άπρα Σίλινγκ

Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία: το 1991 συνασπίστηκαν στο Visegrad Group, το 2004 έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα ταλανίζονται από τη λιτότητα, την ξενοφοβία και το νεο-εθνικισμό. Αν, όμως, οι κυβερνήσεις τους υπολείπονται σε ανθρωπισμό, οι καλλιτέχνες τους παράγουν κοινωνικοπολιτικό θέατρο αιχμής και το 3ο Transitions Festival της Στέγης μάς το συστήνει.

Την αυλαία σηκώνει ένας παλιός γνώριμος, ο Ούγγρος σκηνοθέτης-ορκισμένος αμφισβητίας των θεατρικών συμβάσεων Άπρα Σίλινγκ – ο «Γλάρος» του στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2007 ήταν από τους πιο τσεχοφικούς που έχουμε δει. Τώρα φέρνει σε παγκόσμια πρεμιέρα και σε συμπαραγωγή με τη Στέγη και το θέατρο Trafo το «The day of fury» («Η μέρα της οργής», 11-12/11).

Εμπνευσμένο από υπαρκτό πρόσωπο, μια Ουγγαρέζα νοσοκόμα που πρωτοστάτησε σε πορείες διαμαρτυρίας στη Βουδαπέστη, και έχοντας στο στόχαστρο, όπως και σε όλες τις τελευταίες δουλειές του, τις απολυταρχικές πολιτικές του πρωθυπουργού Βικτόρ Ορμπάν, η ιδιότυπη νέα περφόρμανς του Σίλινγκ φέρει τον υπότιτλο «μουσικές διδαχές μετά καθάρσεως». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα κεντρικά πρόσωπα είναι σύμβολα τριών γενεών: η γαλουχημένη στον καθολικισμό ηλικιωμένη μητέρα φέρει το παλιό σύστημα αξιών, η έφηβη κόρη εκπροσωπεί την ασυμβίβαστη νιότη και η νοσοκόμα τον ανθρωπάκο που χάνεται μες στο λαβύρινθο του νεοφιλελευθερισμού».

Το 3ο γεωπολιτικό φεστιβάλ της Στέγης περιλαμβάνει δέκα ακόμη παραγωγές θεάτρου και χορού, παράλληλες δράσεις, συζητήσεις και ολοκληρώνεται με ένα συμπόσιο για την τέχνη και την πολιτική στην Ανατολική Ευρώπη.

Το «Transitions 3: Central Europe» πραγματοποιείται στη Στέγη από 11 έως 29/11.

3 highlights του φεστιβάλ

Transitions 3: Central Europe: Πρωτοπορία VS εθνικισμός - εικόνα 2

Frankenstein-Project
Εκτός Στέγης, σε ένα κατάστημα της οδού Κολοκοτρώνη, ο Ούγγρος σούπερ σταρ των Κανών και σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης ταινίας «Λευκός Θεός» Κορνέλ Μουντρούτζο στήνει μια σαρκαστική παραλλαγή του Φρανκενστάιν (13-15/11).

Transitions 3: Central Europe: Πρωτοπορία VS εθνικισμός - εικόνα 3

Υβόννη, η πριγκίπισσα της Βουργουνδίας
Στα όρια χιτσκοκικού θρίλερ και θεάτρου του παραλόγου, μια εκρηκτική, κυβερνοπάνκ εκδοχή του Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Γκαρμπατσέφσκι σε ένα εμβληματικό έργο της πολωνικής δραματουργίας (28-29/11).

Transitions 3: Central Europe: Πρωτοπορία VS εθνικισμός - εικόνα 4

Our secrets
H δράση της ουγγρικής υπηρεσίας πληροφοριών στα ’80s και οι παραδοσιακές χοροεσπερίδες που ήταν τότε της μόδας γίνονται «ένα» στο σκληρό αυτό δράμα που υπογράφει σκηνοθετικά ο Μπέλα Πίντερ (14-15/11).

Περισσότερες πληροφορίες

The day of fury 

  • Δράμα

Οργισμένος αμφισβητίας των σκηνικών συμβάσεων, ο Ούγγρος σκηνοθέτης έρχεται με μια παράσταση εμπνευσμένη από ένα αληθινό γεγονός: τον πρωτόγνωρα ειλικρινή δημόσιο λόγο μιας νοσηλεύτριας

Frankenstein-Project

  • Performance
  • Διάρκεια: 130 '

Ο εξεγερμένος Φράνκενσταϊν της εποχής μας, σε μια αιματοβαμμένη και περιπαικτική παράσταση από έναν σούπερ σταρ των Καννών, τον Ούγγρο σκηνοθέτη της πολυβραβευμένης ταινίας «Λευκός Θεός». Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί εκτός Στέγης, σε ένα κατάστημα της οδού Κολοκοτρώνη

Our Secrets

  • Δράμα

Ιλαροτραγωδία για μια σκοτεινή εποχή του Ανατολικού Μπλοκ. Ωμός ρεαλισμός, σαρκαστικό χιούμορ, αλλά και υπόγειος λυρισμός εκθέτουν τις συλλογικές νευρώσεις και παθογένειες του πρόσφατου ουγγρικού παρελθόντος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Δεσποινίς Μαργαρίτα" από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"

Το Θέατρο Nous - Creative space θα φιλοξενήσει την "Δεσποινίδα Μαργαρίτα" της Θεατρικής Ομάδας Κωφών "Τρελά Χρώματα", ένα διαχρονικό έργο για την κατάχρηση της εξουσίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/01/2026

Λίγες ακόμη ευκαιρίες για να δείτε την εμβληματική παράσταση 'Το Γάλα' στο Θέατρο Σταθμός

Η αντίστροφη μέτρηση για τη θεατρική παράσταση, που ολοκληρώνει την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου τον (τρίτο κατά σειρά) χρόνο της στο Θέατρο Σταθμός, έχει ξεκινήσει.

Δύο κορυφαίες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανοίγουν το 2026

Η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με δύο σπουδαίες παραγωγές: το εμβληματικό "Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα" των Δημήτρη Παπαϊωάννου και Γιώργου Κουμεντάκη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή και το "Μπεν και Ίμο" του Μαρκ Ρέιβενχιλ στην Εναλλακτική Σκηνή.

Τζούλη Τσόλκα & Φιλίππα Κουτούπα: "Το "Evelyn Evelyn" είναι μια ιστορία για το δικαίωμα να είσαι ο εαυτός σου"

Dark cabaret, σιαμαίες αδελφές και ζωντανή μουσική: το "Evelyn Evelyn" έρχεται στο θέατρο 104 ως μια σκοτεινή και απρόβλεπτη ιστορία ταυτότητας και αγάπης. Οι δύο πρωταγωνίστριες, Τζούλη Τσόλκα και Φιλίππα Κουτούπα, ανοίγουν τον κόσμο της παράστασης και μιλούν για όσα τις συγκινούν και τις αιφνιδιάζουν επί σκηνής.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Το 'Καθαροί, πια' πριν από το 'Cleansed'

Ποια ήταν η γνώμη του "α" για το πρώτο ανέβασμα του έργου της Σάρα Κέιν από τον Λευτέρη Βογιατζή; Και τι σχέση είχαν με αυτό ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Κωνσταντίνος Βήτα;

Λουκής Λάρας: Η συγκλονιστική ιστορία της Σφαγής της Χίου σε μια μουσική αφήγηση στο Θέατρο Ολύμπια

Το εμβληματικό έργο του Δημητρίου Βικέλα ζωντανεύει μέσα από την πρωτότυπη σύνθεση του Λευτέρη Βενιάδη, με τους Κώστα Μπερικόπουλο, Νίκο Ζιάζιαρη και Αλέξανδρο Μποτίνη.

Το 5ο βήμα

Σύγχρονο έργο για την ανδρική ταυτότητα και την απεξάρτηση, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια καλοδουλεμένη, ουσιαστική παράσταση με δύο δυνατές ερμηνείες. | Powered by Uber