Επιτέλους! Αυτή είναι η σεζόν της κωμωδίας

Έπειτα από κάμποσες αγέλαστες σεζόν, αυτή η χρονιά μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή του κοσμοαγάπητου θεατρικού είδους. Τρεις ξένες κωμωδίες με δημοφιλείς θιάσους κάνουν πρεμιέρα αυτές τις ημέρες, ενώ, μέχρι τα Χριστούγεννα, αναμένονται τουλάχιστον… τριάντα τρεις.

Επιτέλους! Αυτή είναι η σεζόν της κωμωδίας

Έπειτα από κάμποσες αγέλαστες σεζόν, αυτή η χρονιά μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή του κοσμοαγάπητου θεατρικού είδους. Τρεις ξένες κωμωδίες με δημοφιλείς θιάσους κάνουν πρεμιέρα αυτές τις ημέρες, ενώ, μέχρι τα Χριστούγεννα, αναμένονται τουλάχιστον… τριάντα τρεις.

Επιτέλους! Αυτή είναι η σεζόν της κωμωδίας - εικόνα 1
«Το Σώσε»

Κάποια σύγχυση επί του κωμικού φαίνεται πως προκλήθηκε τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες αποσχίστηκαν από το κωμικό είδος στο οποίο έδρεπαν δάφνες. Στράφηκαν σε κοινωνικά έργα, δράματα και «σοβαρούς» μονολόγους. Η αλλαγή πλεύσης ήταν άλλοτε ευτυχής κι άλλοτε δυστυχής. Δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό αυτό. Εκείνοι δοκιμάστηκαν, ενώ το «κενό» που δημιουργήθηκε καλύφθηκε σχεδόν αυτόματα από μια νέα δύναμη, τους stand-up comedians. Όσοι, ωστόσο, «επέμειναν κωμικά» αυτά τα δύστοκα χρόνια αι εισπρακτικά). Παράδειγμα; Οι «Άνδρες έτοιμοι για όλα» επιμένουν για τέταρτη σεζόν…

Φέτος, πάντως, οι «ειδικοί» επί του κωμικού θεάτρου επιστρέφουν δριμύτεροι. Μια πρωτοφανής απόπειρα συσπείρωσης δημοφιλών θιάσων σημειώνεται με όχημα μια σειρά καλώς εννοούμενων εμπορικών κωμωδιών. Είπα τη λέξη «εμπορικό»; Οι «ετικέτες» είναι πάντα ένα πρόβλημα – εκτός κι αν έχουν σαφές θετικό πρόσημο. Κανένας δεν θέλει να αποδεχτεί ότι κάνει «εμπορικό θέατρο». Κρίμα. Γιατί μπορεί να το κάνει περίφημα, προσφέροντας ψυχαγωγία κι εξασφαλίζοντας για το θίασό του γόητρο αλλά και κέρδη. Απενοχοποίηση, λοιπόν! Το πιο σπουδαίο, εξάλλου, όσο και σπάνιο στο θέατρο είναι να κάνεις τον κόσμο να γελά.

Κανένας δεν θέλει να αποδεχτεί ότι κάνει «εμπορικό θέατρο». Κρίμα. Γιατί μπορεί να το κάνει περίφημα, προσφέροντας ψυχαγωγία κι εξασφαλίζοντας για το θίασό του γόητρο αλλά και κέρδη. Απενοχοποίηση, λοιπόν!

Αυτό προσδοκούμε να «πάθουμε» με μια φάρσα που κάποτε έκανε θραύση, «Το Σώσε» (1982) του –βραβευμένου με Tonny και ικανού να πάρει το κοινότοπο και να το κάνει αγνώριστο– Βρετανού συγγραφέα Μάικλ Φρέιν (από 20/10, Ζίνα). Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με τους Μπέσυ Μάλφα, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Χριστίνα Τσάφου, Πάνο Σταθακόπουλο, Βάσω Γουλιελμάκη, Ντίνο Σπυρόπουλο, Άννα Μενενάκου και guest τον βετεράνο Γιώργο Κωνσταντίνου. Θα γίνουν οι δευτεροκλασάτοι ηθοποιοί ενός περιοδεύοντος θιάσου που πασχίζει να ανεβάσει μια αποτυχημένη κωμωδία. Θέατρο μέσα στο θέατρο, δηλαδή, και ταυτόχρονα μια παρωδία της ίδιας της σοβαροφάνειας της σκηνής.

Επιτέλους! Αυτή είναι η σεζόν της κωμωδίας - εικόνα 2
«Για όνομα…»

Το όνομα του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, πάλι, μπαίνει κάτω από τη μαρκίζα δύο θεάτρων. Στον Ακάδημο σκηνοθετεί μια παλιά επιτυχία του ίδιου, του θεάτρου Αποθήκη και των late ’90s, τη μαύρη κωμωδία «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» του Χαλ Σάλουιν (από τις 21/10) που θέλει μια παρέα να διασκεδάζει, να ερωτεύεται και να διαλύεται καλωδιωμένη στο τηλέφωνο (παίζουν οι Αργύρης Αγγέλου, Μάριος Αθανασίου, Θωμαΐς Ανδρούτσου, Ναταλία Δραγούμη, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Νέλλη Γκίνη κ.ά.).

Επιτέλους! Αυτή είναι η σεζόν της κωμωδίας - εικόνα 3
«Αναμείνατε στο ακουστικό σας»

Στο Αλίκη, ο Χατζηπαναγιώτης συμπρωταγωνιστεί με τους Βίκυ Σταυροπούλου, Φάνη Μουρατίδη, Μαρία Κωνσταντάκη και Αντώνη Λουδάρο, ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, στη σύγχρονη γαλλική κωμωδία «Για όνομα…» (από τις 16/10), γνωστή κι από την κινηματογραφική της μεταφορά το 2012 με τον τίτλο «Για όλα φταίει το όνομά σου», στην οποία ένα δείπνο συγγενών και φίλων μετατρέπει σε ρινγκ, όταν ένας από αυτούς ανακοινώνει ότι σκοπεύει να ονομάσει το παιδί του… Άντολφ!

Περισσότερες πληροφορίες

Για όνομα...

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα φιλικό και οικογενειακό δείπνο εξελίσσεται σε πεδίο μάχης όπου ο καθένας βγάζει τα απωθημένα του

Αναμείνατε στο ακουστικό σας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Επτά φίλοι, καλωδιωμένοι πίσω από ένα ακουστικό, διασκεδάζουν, ερωτεύονται, μαλώνουν μέσα από το τηλέφωνο, αλλά αναβάλλουν συνεχώς το να συναντηθούν

Το σώσε

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Μια ομάδα δευτεροκλασάτων ηθοποιών που υποφέρουν για την τέχνη τους μπλέκεται σε κωμικοτραγικές παρασκηνιακές καταστάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αμερικάνικος βούβαλος

Τρεις λούμπεν μικροαπατεώνες, μια ληστεία που δεν γίνεται ποτέ και μια Αμερική σε ηθική κατάρρευση ανεβαίνουν στη σκηνή, σε μια έντονη αλλά και εστιασμένη σε εξωτερικές όψεις σκηνοθετική ανάγνωση από τον Γιάννη Μπέζο. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
11/12/2025

"Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν": Μια αμείλικτη μάχη αντοχής στο Εν Αθήναις

Οι Δημήτρης Καρατζιάς και Μάνος Αντωνιάδης μεταφέρουν στη σκηνή του Εν Αθήναις, σε μια τολμηρή, πολυμελή παραγωγή, τη συγκλονιστική νουβέλα του Horace McCoy "Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν", αποκαλύπτοντας έναν κόσμο όπου η ανάγκη γίνεται θέαμα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δοκιμάζεται μέχρι εξάντλησης.

"Οιδίποδας" στη Στέγη: Η πιο πολυσυζητημένη παράσταση της χρονιάς συνεχίζεται με νέες ημερομηνίες

Ο "Οιδίποδας" του Ρόμπερτ Αικ στη Στέγη συνεχίζει με επιπλέον παραστάσεις έως 1 Φεβρουαρίου 2026, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους δεν πρόλαβαν να κλείσουν εισιτήριο να ζήσουν αυτή την εκρηκτική παράσταση.

"Toxic": Η Νατάσα Παπαδάκη και ο Κώστας Φραγκολιάς σε ένα ψυχολογικό θρίλερ κεκλεισμένων των θυρών

Σε ένα αποστειρωμένο δωμάτιο, με τον κόσμο να καταρρέει έξω, η Νατάσα Παπαδάκη και ο Κώστας Φραγκολιάς ζωντανεύουν το ψυχολογικό θρίλερ του Γιώργου Αγγελίδη, όπου η οικειότητα μετατρέπεται σε επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας.

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη ξανά συναντά την "Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα"

Οι προσωπικές εμπειρίες δένονται μοναδικά με τα ιστορικά γεγονότα και μυθιστορηματικοί ήρωες συντονίζονται με τα μικρά και μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας στην συγκινητική "Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" που παίζεται για 3η χρονιά στο Μεταξουργείο.

Επιφανείς παρουσίες στην εκδήλωση του "Επίλογου 2025"

Πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού και των Τεχνών παρευρέθηκαν στην επίσημη παρουσίαση του "Επίλογου 2025", τιμώντας με την παρουσία τους μια εκδήλωση αφιερωμένη στη δημιουργία, την παράδοση και την προσφορά.

Έχουμε και στο χωριό μας ματινέ

Έχει μια αντισυμβατική ελευθερία η συνήθεια της θεατρικής και κινηματογραφικής matinée (μεσημεριανής παράστασης/προβολής) που αρχίζει να έχει εφαρμογή και στην Αθήνα.