«Το ‘21»: Θούριος που ροκάρει

Ένας «αναρχικός» του ελληνικού θεάτρου, αυθεντικός περφόρμερ και δημιουργός μουσικών θεαμάτων-εμπειρία, ο Άρης Μπινιάρης ξαναστήνει στο Gazarte «Το ‘21», ένα ροκ ορατόριο για την Ελληνική Επανάσταση που έκανε μεγάλη αίσθηση στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Γιορτινοί εξοδούχοι, προσοχή!
Τα θέατρα τροποποιούν τα ωράρια και τις ημέρες των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πριν την έξοδό σας επιβεβαιώσετε τις όποιες αλλαγές για να οργανώσετε καλύτερα τις θεατρικές σας εξορμήσεις.
«Το ‘21»: Θούριος που ροκάρει

Ηλεκτρισμένα μπλουζ για ένα κατασπαραγμένο έθνος, ψυχεδελικές σάμπα για την πείνα και ροκ άριες για την Επανάσταση...Όπως ο Ρήγας Φεραίος τραγουδούσε τον μαινόμενο Θούριό του ξεσηκώνοντας όσους τον άκουγαν, έτσι κι ο Άρης Μπινιάρης, με πολύτιμους συνεργάτες τους δύο μουσικούς του, καταθέτει μια εξίσου μαινόμενη παράσταση-συναυλία, «Το ‘21». Εκείνο που τραγουδιέται είναι αποσπάσματα από τα πρακτικά των Εθνοσυνελεύσεων και απομνημονεύματα αγωνιστών, άρθρα της εφημερίδας του Μεσολογγίου «Ελληνικά Χρονικά» αλλά και μαρτυρίες των ετών 1816-1834.

Ανάγοντας σε παραστατική φόρμα το κλασικό τρίο της ροκ –ο ίδιος στη φωνή και την κιθάρα, ο Τάκης Βαρελλάς στο μπάσο και ο Βασίλης Γιασλακιώτης στα ντραμς – και ενδύοντας την επαναστατική γλωσσολαλιά με την ηλεκτρική ένταση του garage-punk ήχου, επιτυγχάνεται ένας «άλλος» ξεσηκωμός: εκείνον της ιστορικής και εθνικής συνείδησης του σημερινού θεατή-ακροατή αυτού του ιδιόμορφου ορατορίου. Ο αχός του ’21 φτάνει στ’ αυτιά μας σαν αέναο εγερτήριο και, συνάμα, σαν ελεγεία. Γιατί εμείς, οι σημερινοί, γνωρίζουμε καλά τι συνέβη στους μετεπαναστατικούς χρόνους όσο και στους σημερινούς.

«Το ‘21»: Θούριος που ροκάρει - εικόνα 1

Ο ιστορικός Ν. Σβορώνος το έχει θέσει ως εξής: «Η επανάσταση των Ελλήνων κατέληξε στη δημιουργία ενός μοναρχικού κράτους, που η διοργάνωσή του αφέθηκε σε ξένο πρίγκιπα και σε ξένη κυβέρνηση». Κι ο Μπινιάρης αφήνει ελεύθερους εθνικούς και προσωπικούς συνειρμούς όταν τραγουδά σαν παροξυσμικό μπλουζ στίχους όπως αυτός: «Μαρτυρούν οι κάμποι, μαρτυρούν τα όρη, μαρτυρούν κι οι λίθοι. Ο καιρός της ολιγαρχίας επέρασεν!...»

Λεπτομέρεια: ο Φεραίος προσέδωσε το 1797 στο πατριωτικό του άσμα τον χαρακτηρισμό «θούριος» (= ορμητικός), το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ποιητές ως προσωνύμιο του θεού του πολέμου, του Άρη. Με εξίσου …πολεμοχαρή διάθεση, ο Άρης Μπινιάρης ερμηνεύει τα προαναφερθέντα κείμενα ανάγοντάς τα σε εμπρηστικά μανιφέστα, με μια επική δεινότητα και μια ορμητική ενέργεια που συνεπαίρνουν. Η παράστασή του ίδιου και των συνεργατών του δημιούργησε μεγάλη αίσθηση όταν πρωτοπαίχτηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Αθηνών. Έχοντας υπάρξει sold-out σε χρόνο ρεκόρ, βρίσκει ξανά τώρα το δρόμο της για τη σκηνή και δη για το live stage του Gazarte.

Ο γνωστός πολυχώρος στο Γκάζι εγκαινιάζει τη θεατρική του δραστηριότητα με αυτήν την πολύ ιδιαίτερη φεστιβαλική παραγωγή και με τη ρηξικέλευθη σκηνοθετική ματιά στην Ελληνική Επανάσταση του νέου αυτού δημιουργού, τον οποίο πρωτογνωρίσαμε προ τετραετίας με το «Θείο Τραγί» του Γιάννη Σκαρίμπα.

«Το 21» θα παρουσιαστεί στο Gazarte σε περιορισμένες παραστάσεις, με πρώτες ημερομηνίες τις17, 18, 25, 26, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2015. Προπώληση: Gazarte, Public, Iανός, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Reload Stores και τηλεφωνικά στο 11876.

Φωτό: Εύη Φυλακτού

Περισσότερες πληροφορίες

Το ’21

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Punk ορατόριο με θέμα την Επανάσταση του 1821. Έγγραφα των εθνοσυνελεύσεων, μαρτυρίες των ετών 1816-34 αλλά και κείμενα εναντίον της επανάστασης ακούγονται και τραγουδιούνται σε αυτό το ροκ μάθημα Ιστορίας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η Ωραία Ελένη στην Κοιλάδα των Νεκρών Ερώτων" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

Μια ποιητική μουσικοθεατρική παράσταση- ωδή στη γυναίκα, την ειρήνη και την ελευθερία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/01/2026

Οι παραστάσεις που θα μας απασχολήσουν τις πρώτες εβδομάδες του 2026

Το φινάλε του 2025 και η αφετηρία του νέου έτους φέρνουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις στα θέατρα της Αθήνας.

Ένα Κουκλόσπιτο: Το αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν παρουσιάζεται στη Σκηνή Μπέκετ

Από την ομάδα Loxodox και σε σκηνοθεσία Αλκίνοου Δωρή, η παράσταση έχει ανέβει ήδη από τα Χριστούγεννα και αξίζει την προσοχή σου.

Εξτρα παράσταση καθολικά προσβάσιμη για τον "Καρυοθραύστη" του Ολύμπια

Το μπαλέτο "Καρυοθραύστης" θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", με πρωτοποριακή ακουστική περιγραφή του οπτικού περιεχομένου, που συνοδεύεται από απτική ξενάγηση μία ώρα πριν την έναρξη και προεργασία με το κοινό σχετικά με την κινησιολογία.

30 πρεμιέρες για τον Ιανουάριο

Πυρετός νέων παραστάσεων μας περιμένει τον πρώτο μήνα του 2026 και οι θίασοι μας επιφυλάσσουν προτάσεις για όλα τα γούστα.

Hotel Amour

Τέσσερις ιστορίες που διαδραματίζονται σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής τροφοδοτούν τη νέα δουλειά του μουσικού διδύμου και γίνονται αφορμή για ένα απολαυστικό μιούζικαλ, που ανεβαίνει με υψηλές δόσεις ενέργειας, χιούμορ και εκρηκτικές ερμηνείες. | Powered by Uber

Cleansed

Ο Δημήτρης Καραντζάς φωτίζει την αγάπη μέσα στην απόλυτη βία, σε ένα εμβληματικό έργο ακραίας προσωπικής γραφής. | Powered by Uber