Άγνωστος Τένεσι Ουίλιαμς για ένα αναπάντεχο ντουέτο

Η Μάνια Παπαδημητρίου και ο Αλέκος Συσσοβίτης μεταμορφώνονται στα «τρελά» αδέρφια της «Κραυγής» που ανεβάζει η Έλλη Παπακωνσταντίνου στο Faust.

Άγνωστος Τένεσι Ουίλιαμς για ένα αναπάντεχο ντουέτο

«Το καλύτερο έργο μου μετά το ‘Λεωφορείο ο Πόθος’»: έτσι χαρακτήριζε ο Τένεσι Ουίλιαμς την «Κραυγή» (1967), το ελάχιστα παιγμένο έργο του, το οποίο ο ίδιος έγραφε και ξαναέγραφε για σχεδόν δέκα χρόνια. Η Έλλη Παπακωνσταντίνου, η οποία το πρωτοανέβασε πριν τέσσερα χρόνια στην Πάτρα με τους Αιμίλιο Χειλάκη και Αθηνά Μαξίμου, επανέρχεται σε αυτό το άγνωστο αριστούργημα του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα με ένα αναπάντεχο ντουέτο ηθοποιών, μεταμορφώνοντας το Faust σε ένα εγκαταλειμμένο θέατρο. Εκεί βρίσκονται δυο εξίσου εγκαταλειμμένα πλάσματα, ο Φελίς (Αλέκος Συσσοβίτης) και η Κλαιρ (Μάνια Παπαδημητρίου). Είναι αδέρφια και είναι ηθοποιοί. Έχουν μόλις πληροφορηθεί ότι ο θίασός τους τούς παράτησε, αφήνοντάς τους ένα σημείωμα όπου τους αποκαλεί «τρελούς». Το κοινό, όμως, έχει ήδη φτάσει κι εκείνοι αποφασίζουν να δώσουν μόνοι τους την παράσταση. Μόνο που η αλήθεια της ζωής και το ψέμα του θεάτρου δεν είναι τόσο μακριά όσο φαντάζεται κανείς…

Αυτή είναι η σχεδόν πιραντελική συνθήκη στην οποία ο Τένεσι Ουίλλιαμς υποβάλλει τους ηθοποιούς που επωμίζονται τους δύο ρόλους στην «Κραυγή». Γραμμένο λίγο μετά το θάνατο του συντρόφου του, αυτό το «Έργο των Δύο Χαρακτήρων», όπως ήταν ο αρχικός τίτλος, κουβαλάει εξίσου το πένθος του Ουίλιαμς όσο και την πίστη του στην υπερβατική δύναμη της τέχνης. Κι όπως ίσως υποψιάζεστε, δεν απαιτεί από τους δυο ηθοποιούς του τίποτα λιγότερο από ένα υποκριτικό tour de force. Η Παπακωνσταντίνου, γνωστή για τις εικαστικά και δραματουργικά τολμηρές παραστάσεις της στο Βυρσοδεψείο, επισημαίνει σχετικά: «Είναι μια αναμέτρηση με την εθιστική ευφορία αλλά και τις δυσκολίες της θεατρικής πράξης σε μια παράσταση-κλειδαρότρυπα στο making-off του θεάτρου, όπου ο Τένεσι Ουίλιαμς αφήνει σε ανοιχτή θέα τις στιγμές εκείνες όπου το προσωπικό τραύμα του καλλιτέχνη μετουσιώνεται σε Τέχνη και το αίσθημα της παγίδευσης στην πραγματική ζωή σε Μαγεία».

Η «Κραυγή» θα ανέβει στις αρχές Νοεμβρίου, με την ολοκλήρωση του εργου «Ο Θάνατος και ο Αγρότης» που παίζεται ήδη στο Faust με τους Ρούλα Πατεράκη και Αλέκο Συσσοβίτη, επισημοποιώντας κατά μία έννοια την πρόθεση του τελευταίου για ένα ιδιοσυγκρασιακό ρεπερτόριο άγνωστων αριστουργημάτων στη θεατρική αίθουσα του μεταμοντέρνα ατμοσφαιρικού πολυχώρου του.

Προπώληση από το Faust, Αθηναίδος 12 & Καλαμιώτου 11, 2103234095.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.