Η έκθεση "Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα" υπενθυμίζει πως η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι μονόδρομος

Τα έργα της έκθεσης φωτίζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι απολαμβάνουν το σεξ ή αντιλαμβάνονται την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Η γκαλερί Crux και η Θετική Φωνή παρουσιάζουν την έκθεση "Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα" σε επιμέλεια του Φοίβου Σακαλή από τις 15 Δεκεμβρίου. Με την υποστήριξη της Gilead Sciences Hellas.

Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Τι συμβαίνει όταν η ίδια η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δημιουργεί κανονικότητες και στεγανά μέσα στους κόλπους της; Τι συμβαίνει όταν η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα προσπαθεί να ανταποκριθεί στην προσδοκώμενη κανονικότητα από την κυρίαρχη κοινωνική αφήγηση με τους ίδιους μηχανισμούς και τη συλλογιστική που χρησιμοποιεί η ετεροκανονικότητα; Τότε δημιουργεί ομοκανονικότητες. H έκθεση φωτίζει ένα εσωτερικό πρόβλημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αυτό της μη αποδοχής της ταυτότητας φύλου και σεξουαλικών πρακτικών των διαφορετικών υποσυνόλων της, ταυτίζοντάς τα συχνά με την προσωπικότητά τους. Πώς πολεμάς την εσωτερική προκατάληψη;

Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Τα έργα της έκθεσης φωτίζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι απολαμβάνουν το σεξ ή αντιλαμβάνονται την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Αναδεικνύει χωρίς να προτείνει, αποδέχεται τις διαφορετικότητες. Είτε αναφερόμαστε σε ομοφυλόφιλους είτε σε ετεροφυλόφιλους και στις πρακτικές που ακολουθούν στο σεξ, και εφόσον συζητούμε για ενήλικες και συναινούντες, η έννοια της "διαστροφής" –και της εμπάθειας που αυτή επιφέρει, αν όχι του μίσους– θα έπρεπε να εξαλειφθεί. Η έκθεση υπενθυμίζει πως δεν υπάρχει επιστροφή, η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι μονόδρομος.

Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Η Θετική Φωνή στηρίζει και συνδιοργανώνει την έκθεση, αφού ο HIV είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με διττό τρόπο. Αφενός, οι ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεις έχουν ιστορικά συνδεθεί με τις διεκδικήσεις για τον HIV και με τη μάχη κατά του στίγματος. Αφετέρου, το στίγμα που περιβάλλει τον HIV είναι δυστυχώς ακόμη και σήμερα παρόν τόσο στις ομόφυλες σχέσεις όσο και ευρύτερα στην κοινότητα. Κάθε κατάκτηση για τα δικαιώματα και την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτητας αποτελεί και μια νίκη στην καταπολέμηση της ευαλωτότητας ως προς τον HIV.

Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Εγκαίνια: 15/12 (5-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Crux | 15/12-20/1 | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
17/05/2024

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".