"Βίοι Παράλληλοι": Κορυφαία έργα 35 Ελλήνων εικαστικών στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Το κοινό έχει την ευκαιρία να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από κορυφαία έργα κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών που ανήκουν σε σημαντικές συλλογές και μουσεία της χώρας.

Βίοι Παράλληλοι

Η ομαδική έκθεση "Βίοι Παράλληλοι" με έργα 35 Ελλήνων εμβληματικών εικαστικών εγκαινιάστηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στην αίθουσα "Black Box" του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Σε αυτήν την σπάνια συνομιλία παρουσιάζονται έργα δημιουργών που εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές, σχολές και τεχνοτροπίες από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας σε επιμέλεια της Αρτέμιδας Ποταμιάνου, εικαστικού-επιμελήτριας. Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής και εγκαταστάσεις, που ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Στον ειδικά για την έκθεση διαμορφωμένο χώρο του "Black Box" τα έργα οργανώθηκαν σε θεματικές ενότητες που στοιχειοθετούν μία διαλεκτική αφήγηση που εκτυλίσσεται με βάση τις κοινές αναζητήσεις και τα ερωτήματα που θέτει κάθε έργο. Μέρη αυτού του διαλόγου αποτελούν οι κοινωνικοί θεσμοί, οι ρόλοι ανάμεσα στους ανθρώπους, τα φύλα και τις τάξεις, η ανάγκη για αλλαγή, ο αγώνας κι η αγωνία για ένα καλύτερο μέλλον, υπαρξιακά ταξίδια αλλά και θέματα που αφορούν στην ίδια την εικαστική πρακτική, την αναπαράσταση, την αποτύπωση δημιουργώντας μια εικονική στιχομυθία ανάμεσα στους καλλιτέχνες.

Βίοι Παράλληλοι
Άρτεμις Ποταμιάνου

"Ήθελα να δημιουργήσω ένα λαβυρινθώδη εκθεσιακό χώρο - μία διαδρομή που το ένα έργο να διαδέχεται το άλλο παρουσιάζοντας τη διαλεκτική σχέση μεταξύ τους και εν τέλει την ελληνική εικαστική ιστορία και τους Έλληνες καλλιτέχνες" τόνισε στην τελετή εγκαινίων η Άρτεμις Ποταμιάνου και συμπλήρωσε ακόμα ότι "πολλές φορές ως εικαστικός και ως επιμελήτρια έχω προσέξει στην ερώτηση προς ένα καλλιτέχνη σχετικά με τις καταβολές του και τους καλλιτεχνικούς προγόνους του από τους οποίους έχει επηρεαστεί συνήθως κατονομάζει ξένους διάσημους καλλιτέχνες. Πολλές φορές ξεχνάμε ότι υπάρχει συνέχεια στην ελληνική ιστορία της τέχνης που δημιουργείται από τις κοινές παραδόσεις, κοινωνικές συνθήκες και καταβολές. Οι 'Βίοι Παράλληλοι' είναι μία ιστορική έκθεση ακριβώς γιατί φαίνεται αυτή η συνέχεια δίνοντας νόημα στη διαδρομή που δημιουργείτε".

Βίοι Παράλληλοι

Την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, μουσείων και συλλογών, καλλιτέχνες και συλλέκτες, αλλά και το κοινό της πόλης.

Βίοι Παράλληλοι
Ομαδική φωτογραφία των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην έκθεση και παρευρέθηκαν στα εγκαίνια

"Εδώ και χρόνια ο Δήμος της Καλαμάτας, προωθεί ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις και φεστιβάλ στοχεύοντας στην εξωστρέφεια, την καλλιέργεια μιας ποιοτικής σχέσης των δημοτών με το δημόσιο χώρο και την πόλη τους αλλά και την ενημέρωση σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι" είπε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Βίοι Παράλληλοι
Αθανάσιος Βασιλόπουλος και Παναγιώτης Λαμπρινίδης

Ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης διευθυντής του Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας και εικαστικός, υπογράμμισε πως στην έκθεση "Βίοι Παράλληλοι" οι εικαστικοί που συμμετέχουν "μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές εποχές, να ακολουθούν διαφορετικές πρακτικές και να μην έχουν 'συναντηθεί' ποτέ στην πραγματική ζωή αλλά τα έργα τους σίγουρα συναντιούνται δημιουργώντας κοινούς τόπους, τα σχόλιά τους σίγουρα συνδιαλέγονται και οι προβληματικές τους διαγράφουν διαδρομές κάποιες φορές απρόσμενες για τον θεατή".

Βίοι Παράλληλοι

Ευχαρίστησε επίσης αυτούς που δάνεισαν τους "θησαυρούς" τους: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης της Πόλλυς και του Χρήστου Κολλιαλή, Ίδρυμα Β. & Μ.

Info: Αίθουσα "Black Box" του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας | 12/11-12/12 | Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 9 π.μ.-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.