Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Dragonball

170 δημιουργοί comics και εικονογράφοι, διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις comics και εικονογράφησης, καταστήματα και εκδοτικές, προβολές animation, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, sketch events, Διαγωνισμός Cosplay, Απονομή Ελληνικών Βραβείων Κόμικς, ομιλίες και panels, συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης γιορτής των comics, που φέτος μεγαλώνει και επεκτείνεται σε -σχεδόν- όλους τους χώρους της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Το 18ο Comicdom CON Athens θα πραγματοποιηθεί από 17-19 Μαΐου.

Όπως πάντα, έτσι και στη φετινή 18η διοργάνωσή του, το μακροβιότερο διεθνές φεστιβάλ comics της Αθήνας παραμένει το μόνο αυτής της κλίμακας, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις δράσεις του.

Η Ιαπωνία, γενέτειρα των παγκοσμίως δημοφιλών manga και anime, θα είναι η Τιμώμενη Χώρα του φετινού φεστιβάλ, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, τόσο για τους φίλους της ιαπωνικής κουλτούρας, όσο και για όσους θέλουν να την ανακαλύψουν. Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024. Τρεις εκθέσεις, δύο διεθνείς και μια ελληνική αποτελούν τον κορμό του αφιερώματος στην Ιαπωνία, με το πρόγραμμα να συμπληρώνουν panels, sketch event με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, και ένα πλούσιο παιδικό πρόγραμμα.

Διεθνής έκθεση: Make Mine Manga

Manga Originals
 Yuri Saeki - Wind Lullaby

Εξερευνήστε την ιστορία των manga, τις δημιουργικές τεχνικές πίσω από αυτή τη μοναδική τέχνη και ανακαλύψτε το θαύμα των Manga-Anime. Η έκθεση που έχει ως σκοπό να συστήσει τα manga στο ευρύ κοινό, έχει δημιουργηθεί ειδικά από τον Paul Gravett, εμβληματική προσωπικότητα διεθνούς κύρους στον χώρο της 9ης Τέχνης, ο οποίος και θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ, για μία live ξενάγηση των επισκεπτών στη συναρπαστική ιστορία των manga.

Διεθνής έκθεση: Manga Originals: A Close-Up on Japanese Comics Art

Manga Originals
Mamoru Uchiyama - Onimaro Slasher Sword

Ταξιδέψτε στον κόσμο των manga μέσα από μια έκθεση original art, αντιπροσωπευτικών της εξέλιξης του μέσου στον χρόνο, μέσα από 37 πρωτότυπες σελίδες από μια ποικιλία ειδών και επιδραστικών καλλιτεχνών. Τα έργα αποτελούν μέρος της συλλογής του εικονογράφου και συλλέκτη manga, Dan Byron, ο οποίος θα βρίσκεται στο φεστιβάλ, για μία live ξενάγηση των επισκεπτών.

Έργα από τους: Akira Matsubara, Akiyoshi Giron Saito, Aya Kosugi, Chikae Ide, Chiyoji, Dai Yoshimura, Daisuke Ichiba, Daisuke Terasawa, Hatinoji Yasuhiko, Hideshi Hino, Hiroshi Takase, Hitoshi Tanimura, Junji Kanzaki, Junko Mizuno, Kimura Tomoo, Kurumi Yukimori, Kyoko Adachi, Mamoru Uchiyama, Mitsuyo Oya, Sakamoto Hyousaku, Seina Azumi, Shintaro Kago, Suehiro Maruo, Tetsuro Omoya, Tsukio Mao, Wataru Takahashi, Yasuhiro Makino, Yuri Saeki

Επιμέλεια: Dan Byron, Paul Gravett

Ελληνική Έκθεση: 40 Χρόνια Dragon Ball

Dragonball

Από την έκδοσή του το 1984 μέχρι σήμερα, το Dragon Ball έχει γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές manga και anime όλων των εποχών. Οι 42 τόμοι του manga έχουν πουλήσει περισσότερα από 230 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, καθιστώντας το την δεύτερη σειρά manga με καλύτερες πωλήσεις στην Ιστορία. Το anime, συγκεκριμένα το l Z, είναι επίσης πολύ δημοφιλές σε αρκετές χώρες και αύξησε την δημοτικότητα του είδους στον δυτικό κόσμο. Με την τραγική είδηση του θανάτου του δημιουργού του Dragon Ball, Akira Toriyama, η έκθεση απέκτησε ξαφνικά και χαρακτήρα memorial, με 15 Έλληνες εικονογράφους να αποτίουν φόρο τιμής στο επιδραστικό franchise και τον δημιουργό του. 

Συμμετέχουν: Μαγδαληνή Βεντούρη, Ευγενία Βερελή, Ντένις Γιατράς, Γιώργος Καμπάδαης, Αρινέλα Κοτσίκο, Μάνος Λαγουβάρδος, Νίκος Μπράτος, Μαρία Μπιντζιλαίου -Seeker, Σιαδώρα Παπαθεοδώρου, Γιάννης Ρουμπούλιας, Ειρήνη Σκούρα,  Αδριανός Σταγγίδης, Dani,  Voss K., Harry Saxon

Επιμέλεια: Αντώνης Αντωνιάδης, Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

Hugo Pratt: H Κληρονομιά, το Έργο, η Βιογραφία

Hugo Pratt

Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών - παρουσιάζουμε μια έκθεση-αφιέρωμα στον Hugo Pratt, από τους σπουδαιότερους δημιουργούς παγκοσμίως και ένας από τους πρώτους που έφεραν λογοτεχνική αύρα στο μέσο των comics. Πολλά από τα comics του, με διασημότερη τη σειρά Corto Maltese, διακρίνονται από τον συνδυασμό κινηματογραφικής αφήγησης με εκτεταμένη ιστορική έρευνα. Η έκθεση περιλαμβάνει 27 panels μεγάλων διαστάσεων, αποτελώντας ένα οπτικό και πληροφοριακό ταξίδι στη φαντασία του αρχετυπικού δημιουργού, διατρέχοντας παράλληλα το σύνολο της πολυποίκιλης και επιδραστικής πορείας του.

Επιμέλεια: Patrizia Zanotti

Το σύμπαν του Tass

Tass

Το πολύτιμο έργο ενός ιδιαίτερου, πολυδιάστατου δημιουργού, του Γιώργου Τασιούλα, παρουσιάζει το φετινό Comicdom CON Athens. Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος και αυτόνομος, εικαστικός-σκιτσογράφος-κομικογράφος και ο πρώτος που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ως storyboard artist στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, ο Tass, όπως συνήθως υπέγραφε, έφυγε πρόωρα πριν δύο χρόνια, στην ακμή της πορείας του. Μέρος του πολυποίκιλου και εντυπωσιακού έργου του αναδεικνύεται σε αυτή την έκθεση, που συνοδεύεται από τη δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά) έκδοση "The Tass Book | The Art of Storyboard" που εξέδωσαν από κοινού το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η εταιρεία παραγωγής Marni Films.

Επιμέλεια: Έφη Παπαζαχαρίου 

Comics στο Υδαταέριο

Με αφορμή τη φετινή επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με θέμα: "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα”, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συνεργάζονται στο πλαίσιο και παρουσιάζουν την έκθεση Comics στο Υδαταέριο. Στην έκθεση παραλληλίζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι: η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά, με σελίδες comics να αφηγούνται τις εμπειρίες ενός εργαζόμενου μέσα σε ένα εργοστάσιο ενέργειας, τις συνθήκες εργασίας, τα υλικά που αγγίζει καθημερινά, τα ρούχα και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που απαιτεί η δουλειά του, την εξειδίκευση πάνω στη γραμμή παραγωγής και παράλληλα την καθημερινότητα ενός δημιουργού comics, την έμπνευση, τη σύλληψη της ιδέας, το μέσο δημιουργίας, και το τελικό προϊόν.

Σχεδιασμός Comics: Μαρία- Όλια Ντακογιάννη | Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία- Όλια Ντακογιάννη, Λήδα Τσενέ
Εποπτεία Έργου: Μαρία Φλώρου, Γεωργία Λαζάρου, Αργυρώ Μπατσή, Ιωάννα Παντέ

Η τιμώμενη καλλιτέχνιδα και τέσσερις ψηφιακές εκθέσεις

Το εκθεσιακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την Ατομική Έκθεση της φετινής τιμώμενης καλλιτέχνιδας, Κορίννας Μέι Βεροπούλου, και τέσσερις ψηφιακές εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στο Ψηφιακό Μουσείο Comics - comicsmuseum.gr θα είναι διαθέσιμες μέσω οθόνης κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και θα παραμείνουν διαθέσιμες ψηφιακά και μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ. 

Η Κορίννα Μέι Βεροπούλου είναι εικονογράφος και comics artist με καταγωγή από Ελλάδα και Σιγκαπούρη. Ξεκίνησε την καριέρα της στα comics το 2015 στο Λονδίνο με δικές της αυτό-εκδόσεις. Τα πιο αξιοσημείωτα projects της είναι τα πρόσφατα reboots του Harlem Heroes από την 2000AD/Rebellion και Escape from Bitch Mountain, μια ανθολογία του Comic Book Slumber Party που εκδόθηκε από την Avery Hill. 

Στις Ψηφιακές Εκθέσεις που θα ντεπουτάρουν λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, συναντάμε μία αναδρομική Έκθεση του Soloup, του βετεράνου, πολυμεταφρασμένου, Έλληνα δημιουργού comics (ΑΪβαλί, 1821: Η Μάχη της Πλατείας) και ερευνητή, που πρόσφατα μετέφερε σε graphic novel τον Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη, την έκθεση 10 Χρόνια Καρέ-Καρέ, που μέσα από comic strips και εικονογραφήσεις καταγράφει την πορεία του μοναδικού ένθετου για comics στον ημερήσιο Τύπο, και συγκεκριμένα στην Εφημερίδα των Συντακτών, την έκθεση Εν Αιθρία 11 που παρουσιάστηκε στις αρχές της φετινής χρονιάς στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και περιελάμβανε αδημοσίευτα έργα 56 Ελλήνων δημιουργών και τέλος, έκθεση που προέκυψε από τη συνεργασία της Athens Comics Library με την Ιακωβάτειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου Κεφαλληνίας και μέλη του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο της δράσης "Graphic Novel: Όταν η Σύγχρονη Τέχνη Συναντά την Επτανησιακή Γραμματεία".

Το artists alley

170 δημιουργοί comics και εικονογράφοι, καταξιωμένοι, ανερχόμενοι, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις νέες, αλλά και παλαιότερες δουλειές τους στους τομείς των comics και της εικονογράφησης. Παράλληλα και λόγω της επέλασης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πολιτιστική βιομηχανία, το Φεστιβάλ στηρίζει και προστατεύει τους καλλιτέχνες, βάζοντας τον κανόνα που απαγορεύει τη συμμετοχή με έργα δημιουργημένα από A.I.  

Περισσότερες από 40 επιχειρήσεις και εκδοτικές συμμετέχουν στο φεστιβάλ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν τα προϊόντα τους, νέες αλλά και παλαιότερες εκδόσεις. Η σημασία του Comicdom CON Athens στην εγχώρια σκηνή comics, αποτυπώνεται από το γεγονός ότι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό  της ετήσιας εκδοτικής παραγωγής συντονίζεται για να συμπέσει με τη μεγάλη γιορτή των comics.

Το 2023, το Comicdom CON Athens έγινε το πρώτο φεστιβάλ comics στην Ελλάδα που εγκαινίασε τον θεσμό της Agora, με εγχώριους δημιουργούς και εκδότες να έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκδότες από χώρες με κραταιές αγορές, χωρίς καμία χρέωση. Η Agora βοηθά στη διεθνή δικτύωση των Ελλήνων δημιουργών, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες να εξασφαλίσουν την εκτός συνόρων έκδοσή τους και λειτουργεί συμβουλευτικά ώστε να ανταποκρίνονται τα έργα τους στις απαιτητικές προδιαγραφές των διεθνών αγορών. Φέτος για πρώτη φορά, portfolios καλλιτεχνών θα βλέπουν και εκπρόσωποι του βραβευμένου animation studio, Funny Tales, και της -διεθνούς εμβέλειας- εταιρείας παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και ψυχαγωγίας, GravityBreath Pictures, ενώ θα συμμετέχουν εκδότες από τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, και το Βέλγιο, πολλοί από αυτούς σε συνεργασία του Φεστιβάλ με φορείς και οργανισμούς.

Ο Keith Richardson που εκπροσωπεί την επιδραστική βρετανική εκδοτική Rebellion Publishing (2000AD, TREASURY OF BRITISH COMICS), o editor Thomas Cadène (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος), o παραγωγός, σκηνοθέτης και animator, Emilio Martí (Ινστιτούτο Θερβάντες), ο editor, ακαδημαϊκός και δημοσιογράφος Kristian Hellesund (Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα και NORLA), ο editor Xavier Lownthal (Πρεσβεία του Βελγίου και Εκδόσεις Κορμοράνος),και το μέλος της Finnish Comics Society, Athanasia Aarniosuoo.    

Η λίστα των διεθνών προσκεκλημένων συμπληρώνεται από τους καλεσμένους της Jemma Press, τον δημιουργό της σειράς Vintagerotika, Luca Laca Montaliagni, τον πολυγραφότατο συγγραφέα, ακτιβιστή και βραβευμένο από τη Διεθνή Αμνηστία, Gianluca Costantini, την συγγραφέα και επιμελήτρια εκθέσεων, Elettra Stamboulis και τη σεναριογράφο graphic novels, Anna Rakhanko, τις καλεσμένες του Relax Your Soul Comics, τη βραβευμένη το 2022 με το Russ Manning Promising Newcomer Award, καλλιτέχνιδα, Luana Vecchio, την καταξιωμένη σε Μεγ. Βρετανία και ΗΠΑ, illustrator και σχεδιάστρια comics, Anna Morozova, και τη διευθύντρια του νεανικού περιοδικού Topo, Laurence Fedet (σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος). 

Ο Διαγωνισμός Comicdom Cosplay πάει Ευρώπη

O αγαπημένος Διαγωνισμός αναβαθμίζεται και γίνεται προκριματικός του πανευρωπαϊκού Europa Cosplay Cup. Με τη νέα αυτή συνεργασία, το νικητήριο Cosplay της ατομικής κατηγορίας του Comicdom Cosplay 2024, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στη Γαλλία και να εκπροσωπήσει επάξια την Ελληνική κοινότητα ανάμεσα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο διαγωνισμός Europa Cosplay Cup διοργανώνεται το Δεκέμβριο για 3η χρονιά στην Τουλούζη της Γαλλίας από την France Cosplay με σκοπό να αναδείξει τη δυναμική του Ευρωπαίων καλλιτεχνών του χώρου.

Το πρόγραμμα του Comicdom CON Athens 2024 συμπληρώνουν

  • Τελετή Απονομής Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κόμικς)
  • Πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για γονείς και παιδιά (σε επιμέλεια της Athens Comics Library)
  • Προβολές Animation (σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ Animasyros)
  • Θεματικές συζητήσεις/panels (με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, θεωρητικών των comics, επαγγελματιών του χώρου και δημοσιογράφων) 
  • Εργαστήρια και masterclasses από καταξιωμένους δημιουργούς σε τεχνικές σεναρίου και εικονογράφησης

Λεπτομέρειες για το πλήρες πρόγραμμα του CCA2024, στην ιστοσελίδα comicdom-con.gr και στα social media (Facebook, Instagram και Tik-Tok)

Info: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | 17-19/5 | Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ. – 9.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.