"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Across Generations ©EMST / Vangelis Patsialos

Το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζει την ημερίδα με τίτλο "Across Generations ‒ Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον", την Παρασκευή 17 Μαΐου, 10 π.μ.-2 μ.μ.. Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης. Θα προσφέρει πρακτικά παραδείγματα μεθόδων και πρότυπα εργαστηρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη και την εφαρμογή διαγενεακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα.  

Ποιες δυνατότητες διαγενεακής μάθησης προσφέρουν τα μουσεία; Γιατί θα έπρεπε η μουσειακή εκπαίδευση να ασχοληθεί με τη διαγενεακή πτυχή; Ποιες δεξιότητες απαιτούνται ώστε οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών τμημάτων στα πολιτιστικά ιδρύματα να αναπτύξουν σύγχρονα προγράμματα για παιδιά, νέους και ενήλικες;  

Το "Across Generations ‒ Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον" ήταν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε το 2021 από τα Ινστιτούτα Γκαίτε της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Haus Bastian ‒ Κέντρο Πολιτιστικής Παιδείας των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου σε συνεργασία με επτά μουσεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Λειτουργώντας σε πολλά επίπεδα, το εγχείρημα είχε στόχο να δοκιμάσει στην πράξη πώς η ενασχόληση με τα αντικείμενα των μουσείων μπορεί να προωθήσει τη συντονισμένη δράση και τη μετάδοση γνώσης ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές. Βολιδοσκόπησε επίσης τη δυναμική του μουσείου ως μιας νέας επιλογής όσον αφορά την ψυχαγωγία και τον ελεύθερο χρόνο αλλά και ως ενός χώρου συνάντησης διαγενεακών ομάδων. Παράλληλα, εξέτασε τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα πολιτιστικά ιδρύματα από την εμπειρία τους με τη νέα κοινότητα χρηστών.

Πώς απαντούν τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα στην κοινωνική αλλαγή και τις νέες σημασίες που αποκτά η έννοια της οικογένειας; Ποιες δυνατότητες πολιτιστικής εκπαίδευσης προσφέρει η διαγενεακή ανταλλαγή; Ποια μοντέλα και ποιες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα σε άτομα διαφορετικής ηλικίας;

Μέσα από το "Across Generations ‒ Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον" γεννήθηκαν νέες ιδέες για την εκπαίδευση και τη μάθηση. Μια (ψηφιακή) δέσμη μεθόδων που αναπτύχθηκε από κοινού διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του εγχειρήματος και επιτρέπει σε άλλα πολιτιστικά ιδρύματα να υιοθετήσουν τις ιδέες που προέκυψαν σε αυτό.

Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 15 Μαΐου 2024, με email (kultur.athen@goethe.de) ή μέσω τηλεφώνου (210 3661 044).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.