Το κουίρ φεστιβάλ τέχνης "Πολιτική Ανυπακοή" επιστρέφει με εξομολογητική διάθεση

Με μια θεματική που τα λέει έξω απ΄ τα δόντια, το εικαστικό event παρουσιάζεται για 16η χρονιά σε νέο χώρο.

Πολιτική Ανυπακοή 2023 έργο του Λάμπρου Κορδολαίμη

Η εικαστική κουίρ έκθεση-φεστιβάλ "Πολιτική Ανυπακοή" επιστρέφει για 16 φορά στον νέο χώρο τέχνης HGW std. για δύο σαββατοκύριακα (18-19 και 25-26/11). Το θέμα αυτής της χρονιάς είναι η αλήθεια και η παραποίησή της, μύθοι, γεγονότα και ψέματα και η δύναμη που αντλείται από την διαχείριση τους. Τι είναι αλήθεια; Εννέα εικαστικοί καλλιτέχνες θα απαντήσουν δίνοντας τη δική τους κουίρ οπτική γωνία.  

Στον χώρο του HGW std. θα δούμε εκθέματα από: Emmanuel Barroyer, Orçun Karamustafa, Λάμπρο Κορδολαίμη, Νέλλυ & Αιμιλία, Unseethat, Πάνο Μπαλομένο, The Peacock, Ζωή Μαντά και Menelas. 

Στα εγκαίνια που θα γίνουν Σάββατο 18 Νοεμβρίου (8-11 μ.μ.) θα παίξει μουσική ο DJ Hutinho και θα παραβρεθούν πολλοί από τους καλλιτέχνες.

Ομοερωτική Ποίηση Requiem

Πολιτική Ανυπακοή 2023 Orçun Karamustafa
Έργο του Orçun Karamustafa

Για 5 χρόνια, η έκθεση του φεστιβάλ συνοδευόταν από την παράσταση "Drag Queens read Homoerotic Poetry", ένα νόθο παιδί της Άννα Γούλα και του Μενέλα που "πάντρευε" την τέχνη της ποίησης με την τέχνη του drag. Στο φουαγιέ του HGW std. θα μπορέσετε να μάθετε την ιστορία αυτού του έργου μέσω αποσπάσματων από τις παραστάσεις, που για 5 συναπτά έτη συγκλόνισαν το αθηναϊκό κοινό. Στα αποσπάσματα θα δείτε τις Άννα-Γουλα: Melita Scabeau, Aphrodite HGW, Lala Colopee, Vanessa Cardui, Zackie Oh, Χάνι Μερκούρη, Nikolaos the Great, Smaragda, Holly Grace, Rico M.D., Darlissa Berry, Chraja, Darla Cupid, Filothei, Hollywood Volta. 

"Ήσαν και οι δύο ανώμαλοι"

Ήσαν και οι δύο ανώμαλοι Πολιτική Ανυπακοή
Λεζάντα

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ., σε συνεργασία με το Athens Porn Film Festival, θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ του Κώστα Πάρη "Ήσαν και οι δύο ανώμαλοι" με αγγλικούς υπότιτλους. Το ντοκιμαντέρ αφορά τη δολοφονία του Ανέστη Παπαδόπουλου από τον σύντροφο του Χρήστο Ρούσσο, μια υπόθεση που συντάραξε την ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Με αφορμή αυτή την ιστορία, καλεσμένος είναι ο Γρηγόρςη Βαλλιανάτος που θα μιλήσει για την "Queer εκπροσώπηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τα 70’s στο σήμερα". Το κοινό είναι ελεύθερο να συμμετέχει στη συζήτηση.

Η Πολιτική Ανυπακοή ξεκίνησε το 2009 ως ομαδική έκθεση φωτογραφίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Athens Rainbow Week που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων. Έκτοτε, η έκθεση έχει εξελιχθεί σε φεστιβάλ και τώρα περιλαμβάνει video art, περφόρμανς, εργαστήρια και διαλέξεις. Το φεστιβάλ είναι ένας καθορισμένος χώρος για απελευθερωμένη κουίρ έκφραση. Η φιλοσοφία του φεστιβάλ είναι να περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα καλλιτεχνών αρκεί να έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν. Ενώ προσπαθεί να συμπεριλάβει διεθνείς και καταξιωμένους queer καλλιτέχνες, προωθεί επίσης νέους ντόπιους καλλιτέχνες. Έχει φιλοξενηθεί σε μικρούς και μεγάλους χώρους τέχνης όπως BOOZE, Athi-nice,VAULT Theatre, Heroes Bar, Αίθουσα Τέχνης Μικρών Πραγμάτων, Ρομάντσο. Η έκθεση στηρίζεται από το Κοργαλένειο-Μετσόβειο Ίδρυμα Τέχνης και Λογοτεχνίας από το 2015.

Ώρες και μέρες λειτουργίας του φεστιβάλ: 18-19/11 & 25-26/11: 5-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
17/05/2024

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".